ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjaként a honvédelem szempontjából értékeljem frakciónk nevében a költségvetést.
A honvédelmi költségvetés megalkotásánál a kormány takarékosan járt el, úgy, hogy a honvédség garantálni tudja minden feladatának az ellátását. A sarokszámok lefektetése kiszámítható, biztos tervezést tesz lehetővé a jövőre nézve, ami, úgy gondolom, ezen a területen különösen fontos. 2015-re prioritásként meghatározásra került a személyi kiadások mellett a Magyar Honvédség alapvető működés-fenntartási feltételeinek biztosítása, a nemzetközi kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódó feladatok szükségleteinek, továbbá a tárca 2013-2022 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú stratégiai tervével összhangban a hadfelszerelési kiadások előirányzatainak biztosítása.
A törvényjavaslat fejezeti indoklásában jól látható, hogy a 2015. évi támogatási főösszeg 5 milliárd forinttal, a bevételi főösszeg 3,1 milliárd forinttal kerül növelésre a 2014. évi módosított előirányzatokhoz képest. Az adatokból látható, hogy a fejezet kiadási főösszege mintegy 9 milliárd forinttal meghaladja az előző évi adatot, amely jelenleg 3,7 százalékos mértékű növekedést jelent. A fejezet 2015. évi költségvetése a 2014-ben végrehajtott altiszti és legénységi állomány bérfejlesztésének támogatási többletforrását is tartalmazza. Hiszen az ebben az évben bevezetett 10 ezer forint/fő/hó mértékű bérfejlesztésnek a kiadásai 2 milliárd forint támogatási többletforrást jelentenek.
A haditechnikai programok vonatkozásában a Gripen bérleti díja és egyéb kiadások 22,7 milliárd forintot tesznek ki. A harcászati URH-rádiók beszerzésére 2,6 milliárd forintot, a gépjárműbeszerzési programra 2,7 milliárd forintot fordít 2015-ben a tárca. A V4-EU harccsoportban történő magyar részvételhez kapcsolódó, a közvetlen légi támogatási képesség kialakítására 1,7 milliárd forint támogatási többletforrás áll majd rendelkezésre a következő esztendőben. A Mistral-fedélrendszer modernizálására pedig 1,4 milliárd forintnyi forrást tartalmaz a fejezet.
A nemzetközi feladatok 2015. évi kiadásai a NATO- és EU-műveletek tervezett 2015. évi változásainak, illetve az ehhez igazodó magyar szerepvállalásnak a figyelembevételével kerültek meghatározásra. Itt láthatjuk, hogy az afganisztáni szerepvállalásra az előző évhez képest kevesebb forrás lesz biztosítva. Ennek oka, hogy ahogy a NATO, úgy hazánk is tovább mérsékli afganisztáni szerepvállalását. A KFOR szerepvállalása, összege azonban magasabb lesz a mostanihoz, a 2014. évihez képest. Ennek oka, hogy a Magyar Honvédség a kontingensét egy századdal megerősíti.
Tisztelt Képviselőtársaim! A megtervezésre került források garantálni fogják, hogy a Magyar Honvédség 2015-ben is magas színvonalon, a NATO által elismert és nagyra becsült módon láthassa el a szövetségesi rendszerből fakadó nemzetközi kötelezettségeit. Ennek alapján a honvédelem szempontjából is azt tartjuk üdvösnek, ha a parlament támogatja a költségvetés megszavazását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A végén hozzátenném, ha megengednek egy megjegyzést, hogy több képviselő is elmondta az adott választókerületét, megyéjét érintő közlekedésfejlesztési irányokat, ezek kapcsán több hírről hallhattunk. Nyilván vannak még előttünk olyan problémák, amelyeket meg kell oldanunk, azonban a saját választókörzetemet illetően - amely Észak-Vas megye, bár ezt egész Vas megyét érintően el tudom mondani - azok az évek, amelyekben most élünk, a közlekedésfejlesztés évei. Míg korábban, 2010 előtt ugyanis csak beszéltek arról, hogy majd egyszer lesz 86-os út, most végre 2010 óta a megfeszített munkánknak köszönhetően el is kezdődött ez a folyamat, és a következő évben, uniós és hazai forrásoknak hála, ismét egy újabb szakaszt sikerül átadni Szeleste és Hegyfalu között. Emellett nemcsak a közúti fejlesztés zajlik, hanem, ahogy hallottuk Somogy megye esetében is, a vasúti fejlesztés is nagy iramban megkezdődött. Porpác és Csorna között javában zajlik a villamosítás, amelynek az eredményét, ha a munkálatok jól haladnak, a jövő év nyarán már élvezheti az utazóközönség.
Tehát közúton és vasúton is egyaránt jelentős beruházások zajlanak Vas megyében, amire, azt gondolom, minden ott élő reménykedve tekinthet, hála a hazai és uniós forrásoknak. Bízom abban, hogy ez a munka, amelyet elkezdtünk az útépítés területén, tovább tud folytatódni, hiszen mint mondtam korábban, minderről csak beszéltek, most azonban zajlik a munka, és ez a legfontosabb. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me