BODÓ SÁNDOR

Full text search

BODÓ SÁNDOR
BODÓ SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A kormány 2014 októberében benyújtotta az Országgyűlésnek a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot. Egy ország költségvetését érdemes mindig úgy nézni, hogy milyen társadalompolitikát is tükröz, mik a főbb jellemzői, mik a főbb üzenetei.
Nos, a fő üzenetek világosak. Ideje van a bankok elszámoltatásának, több pénz marad az egészségügyben, folytatódik a pedagógusok béremelése, a rendvédelmi dolgozók megbecsülése, jelentős támogatásra számíthatnak a gazdák, értékállóak maradnak a nyugdíjak. Új fejlesztéspolitika kezdődik, több uniós forrásra számíthatunk, reményeink szerint csökken a bürokrácia, több pénz jut a civil szervezeteknek. Az adósságrendezést követően új időszámítás kezdődhet a települések számára is, kiszámíthatóbb lesz a közlekedési tevékenységek és szolgáltatások szervezése. Nagyon fontos dolgok ezek, nem csupán egy évre határozza meg a jövőnket, hanem vélhetően több évre, hosszabb távra.
Hiába azonban a nemes célok, hiába minden jó terv, jó ötlet, ha nem foglalkozunk a társadalom legfontosabb alkotóelemével, a családokkal. A 2015. évi költségvetés sok fontos dolgot tartalmaz, de meggyőződésem, hogy legfontosabb üzenete a családok megerősítése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Valljuk, hogy a legfontosabb társadalompolitikai cél tehát a családok megerősítése. (Zaj. - Az elnök csenget.) Számomra ez a költségvetési tervezet garantálja, hogy több pénz marad az embereknél, hiszen marad a családi adórendszer, folytatódik a rezsicsökkentés, és a banki elszámoltatásnak köszönhetően 25-30 százalékkal fognak csökkenni a törlesztőrészletek.
(18.40)
A korábban bevezetett 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs, kiegészülve a családi adókedvezmény rendszerével, évente több milliárd forintot hagy a családok költségvetésében. Ez ad lehetőséget a magyar családoknak, hogy jobb feltételeket tudjanak teremteni saját maguk számára és a magyar gazdaságnak fogyasztásélénkülésre.
Társadalompolitikai szempontból nézve szintén fontos, hogy azok az emberek, akik dolgozni akarnak és tudnak is, munkához jussanak. Ma Magyarországon több mint 4 millió ember dolgozik, és a munkanélküliségi ráta 8 százalék alatti. Úgy hiszem, hogy ezt a statisztikai tényt nem szabad alábecsülni, hiszen nagyon sok európai ország ettől sokkal rosszabb mutatókkal rendelkezik.
Sokat tettünk azért, hogy az emberek munkához jussanak, megélhetést tudjanak biztosítani saját maguk, családjuk számára. Az Európai Unión belül hazánkban csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség az elmúlt egy évben, 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, több hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.
A segély nem lehet életstratégia, a segélyre nem lehet családot alapítani. A munkára lehet, és csak a munkára lehet. Ennek érdekében folytatjuk a közmunkaprogramot, a munkahelyvédelmi akciótervet, valamint új elemként kerül bevezetésre, hogy jövőre a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után is jár adókedvezmény.
Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Elmondhatjuk tehát, hogy olyan költségvetési törvényjavaslat van előttünk, amely a jövőről szól. Érvényesülnek benne a fenntarthatósági szempontok is, hiszen olyan mértékben javulnak az emberek életlehetőségei, amit az ország teljesítőképessége megenged.
A költségvetés elfogadásához kérem támogatásukat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me