DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nekünk, magyaroknak valóban minden okunk megvan a bizakodásra, és mint szintén Vas megyei képviselő, hadd csatlakozzam Ágh Péter képviselőtársam appendixéhez, amelyet a költségvetési expozéjához fűzött. Bizony nagyon nagy különbség van a 2002 és 2010 közötti időszakhoz képest, amikor 3,5 kilométer bírt elkészülni a 86-os útból. Most a teljes 100 kilométert meg fogjuk valósítani, mert ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely tudja, hogy mivel tartozik a térségben élőknek, és tudja azt, hogy a fejlődés, a beruházások és az újabb munkahelyek bizony keréken érkeznek. Ezek a kerekek vagy négysávos autóutakon, vagy pedig villamosított vasúti pályákon érkeznek el mindenhova.
(19.10)
De hogy rátérjek a honvédelem kérdésére, mindannyian tudjuk, hogy ez a kormány megalakulása óta támogatja a honvédelem területén dolgozókat. Politikánk középpontjában a kezdetektől az állt, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a honvédek számára. A szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikájával és korrupcióval terhelt honvédelem-politikájával szemben igen komoly eredményeket értünk el. Tudtunk lépéseket tenni, de még nem lehetünk teljesen elégedettek. Azért nem, mert egy felelős honvédelmi politikát folytató kormánynak két fő célt mindenképpen követnie kell, az egyik a személyi állomány - ahogy ezt a katonáéknál mondják; ez persze a honvédeket, az embereket jelenti -, tehát a személyi állomány életfeltételeinek a javítása, a másik a megfelelő színvonalú technikai eszközök beszerzése és fenntartása. E két fő célt mindig is szem előtt tartottuk, de négy év kemény munkája kellett ahhoz, hogy immár nagyobb lépéseket tehessünk. Nem kívánom itt részletezni az elmúlt négy év valamennyi kardinális intézkedését, mint például az új honvédelmi törvény megalkotását, az új nemzeti katonai stratégia megalkotását, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat megalakítását, vagy akár azt, hogy 10 ezer forinttal kiegészítettük az altiszti és a legénységi állomány illetményét az idei év január 1-jétől. Szeretnék most inkább arról beszélni, hogy mi az, amit a már látható jövőben még ezen felül el fogunk érni.
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy egy költségvetési törvényjavaslat akkor jó, ha abban nemcsak arra figyelünk, hogy hol tart majd az ország jövőre, de azt is látjuk, hogy hova szeretnénk eljutni 5-10 év múlva. A kormány elkötelezett a honvédelmi kiadások növelése mellett, e szándékának végrehajtása a honvédelmi kiadásokról szóló 1046/2012. kormányhatározat alapján történik. A határozatban a kormány azt vállalta, hogy 2016-tól kezdődően a fejezet GDP-részarányának évi 0,1 százalékpontos növelésével a támogatási főösszeget 2022-re a GDP, vagyis a bruttó nemzeti termék 1,4 százalékáig növeli meg. Ezt a folyamatot gyorsítottuk föl, természetesen figyelemmel a megváltozott biztonságpolitikai környezetre és a NATO walesi csúcsértekezletén idén szeptember elején meghatározott, az állam és a kormányfők által jóváhagyott új feladatokra. Ennek megfelelően immár jövőre a fejezet kiadási főösszege mintegy 9 milliárd forinttal fogja meghaladni a 2014. évi számot, ez pedig 3,7 százalékos mértékű növekedést jelent.
Fontos kiemelnem, hogy alapvető eszközbeszerzéseket fogunk végrehajtani, így például URH-rádiók beszerzésére 2,6 milliárd forintot, a gépjárműbeszerzési program folytatására pedig 2,7 milliárd forintot szánunk. A Mistral légvédelmi fegyverrendszerünket 1,4 milliárd forintból modernizáljuk. A visegrádi négyek EU-harccsoportjához tartozó, ahhoz kapcsolódó fejlesztések keretében megteremtjük a Gripen-fegyverrendszerünk úgynevezett légi támogatási képességének fejlesztését 1,7 milliárd forint értékben; ez magyarul és egyszerűen a levegő-föld csapásmérő képesség megteremtését jelenti.
A honvédelem nemzetközi szerepvállalásai keretében a KFOR-misszióra, vagyis a NATO égisze alatt zajló koszovói békefenntartó küldetésre nagyobb összeget szánunk, ami egyben demonstrálja is hazánk rendíthetetlen és változatlan elkötelezettségét a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága iránt.
A kormány döntései szerint a kiadási főösszeg további növelése várható. Mivel abban még nem szerepel - technikai okok miatt nem is szerepelhet - a pápai repülőtér fejlesztési munkálatainak megvalósításához szükséges forrásösszeg, és ugyanígy nincsen benne a walesi NATO-csúcson elhatározott, úgynevezett igen magas készenlétű összhaderőnemi erő - angol rövidítéssel VJTF - magyar komponensének a felkészítési, felszerelési költsége sem, ami ugyancsak egy jelentősebb és pótlólag, a jövő év folyamán a tárca számára biztosítandó összeg lesz; ennek is technikai okai vannak, hogy most miért nem tudjuk még pontosan meghatározni a szükséges összeget.
Látható tehát, hogy a honvédség technikai ellátottságát és katonai képességeit fejlesztjük, ez azonban nem elég. Ha nincsenek olyanok, akik az eszközöket, az újonnan vásárolt eszközöket akár kezelik, akkor teljesen feleslegesen - mondhatjuk kis túlzással - költünk milliárdokat technikai fejlesztésekre. A személyi állomány kiképzésére, a jól felkészített katonák állandó továbbképzésére eddig is komoly összegeket fordítottunk, azonban arra is figyelnünk kell, hogy ezek a szakemberek a honvédség állományában stabil és biztos életpályát lássanak maguk előtt. Azt szeretnénk elérni, hogy a biztos és kiszámítható életpálya részeként jelentősen megnövelt illetménnyel becsüljük meg honvédeink áldozatos szolgálatát. Ezért a kormány döntött arról, hogy a honvédelem területén 2015. július 1-jétől a katonai életpályamodell részeként 30, azaz harminc százalékos illetményemelést hajt végre, ezt pedig évente 5 százalékkal tovább emeljük, végeredményben tehát 2019-re 50 százalékkal nő a katonák illetménye.
Technikai kérdés, de a fejezeti főösszeg nem tartalmazza az illetményfejlesztés előirányzatait, ez mintegy 11 milliárd forint tárcánk vonatkozásában; ennek is, a 2015. évi bérkompenzációnak a fedezete a Miniszterelnökség fejezet céltartalékok előirányzatán áll rendelkezésre. Tehát ez a 11 milliárd forint is növelni fogja majd a tárca kiadási főösszegét, de nyilvánvalóan, amíg annak a felhasználására nem kerül sor, addig az Államkincstár nem folyósítja ezt az összeget a tárca számára.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A honvédelmi költségvetésről átfogóan tehát a következőket állíthatom: a felelős gazdálkodásnak köszönhetően jó irányba tartunk, emelkedni fog a katonák illetménye, és a jövőben remélhetően nagyobb összegeket fordíthatunk technikai fejlesztésekre is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me