DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Szívesen veszem, ha itt a patkóban marad a képviselő úr, csak azt kérem, hogy a demokrácia szabályai szerint „Audiatur et altera pars” - tehát hallgattassék meg a másik fél is -, és én reagálni szeretnék az általa elmondottakra.
Tehát amikor mi átvettük a kormányzást 2010. május 29-én, akkor közel 600 ezer ember élt havi 22 800 forint segélyen. Mi azt mondtuk, világossá tettük, hogy mi segély helyett munkát adunk az embereknek. Ezért hoztuk létre a közfoglalkoztatási programokat, a Start-mintaprogramot, az önkormányzati és az egyéb közfoglalkoztatási programot. A 2015-ös költségvetés erre vonatkozóan 270 milliárd forintot tartalmaz, ez 35 milliárd forinttal több, mint a ’14-es adat, és több tízezer ember közfoglalkoztatásba való bevonását, részvételét teszi lehetővé. Azt is elmondom itt, a tisztelt Ház előtt, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a célunk, hogy 2018-ra mindenkinek legyen munkája. Tehát, aki akar dolgozni Magyarországon, az dolgozhasson. Arra kérem a szocialista képviselőtársaimat, hogy ezt támogassák.
Gúr Nándornak a közszféra foglalkoztatására, illetőleg a köztisztviselők, kormánytisztviselők illetményének vonatkozásában tett kritikai megjegyzésére hadd mondjam el, hogy a 2015-ben bevezetendő közszolgálati életpálya, ami egyrészt a fegyveres és rendvédelmi dolgozókra vonatkozik, másrészt a kormánytisztviselőkre is vonatkozik, ez összesen 160 ezer embert jelent. Mi azt szeretnénk, hogy a pedagógus-életpályát követően, majd a szociális területen dolgozók vonatkozásában is és a kormánytisztviselők vonatkozásában is és a későbbiekben a közszféra többi foglalkoztatási ága vonatkozásában is megfelelő illetményeket adjunk.
De szeretném elmondani, hogy sokkal könnyebb helyzetben lennénk, ha 2002 és 2010 között, amikor önök 8 évig kormányzásukkal sújtották ezt az országot, megfelelő illetményeket biztosítottak volna a közszférában dolgozók számára, például a köztisztviselők számára, például a közalkalmazottak számára vagy a hivatásos állományúak számára. Mert egyébként az ország emlékezik rá, hogy az önök idején távozott több tízezer hivatásos állományú a szolgálatból. Akkor vonultak 38-40, negyven-egynéhány évesen szolgálati nyugdíjba ezek az emberek, gyengítve a szolgálatellátást. És azért alakult ki olyan helyzet Magyarországon, hogy a 2010-es kampányban a legfontosabb feladat a közbiztonság helyreállítása lett.
Tehát, tisztelt Gúr Nándor képviselő úr, ha kicsit szerényebben fogalmazza meg, és az önök 8 évét is figyelembe véve fogalmazta volna meg állításait, és a valóságra is tekintettel lett volna, akkor nagyobb tisztelettel beszélt volna a közfoglalkoztatásban foglalkoztatott százezrek által elért eredményekről. Hiszen, szeretném elmondani, én nagyra becsülöm azoknak az embereknek a munkáját, akik ezekben a programokban részt vesznek, hiszen maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy a családjukról és saját megélhetésükről gondoskodjanak. Remélem, hogy a költségvetés elfogadásával 2015-ben még több ember számára, még több tízezer számára válik gyakorlati lehetőséggé a közfoglalkoztatás. Nem beszélve arról, hogy a közfoglalkoztatásból nagyon sok ember a piaci szférába tudott átmenni. Erről Czomba Sándor államtitkár-kollégám tudna részletesen beszélni a 2014-es és ’13-as adatokat illetően. De mindenképpen fontos, hogy ez a folyamat tovább erősödjön, tovább folytatódjon.
Ami pedig Apáti István képviselő úr hozzászólását illeti az adatok kozmetikázásáról, szeretném visszautasítani. Tisztelt Képviselő Úr! Az általam ismertetett adatok, amelyeket az öt kelet-magyarországi megyét érintően elmondtam, valós adatok. Mi is azt mondjuk egyébként, az a célunk (Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel közbeszól.), és megfogalmaztam, hogy tovább szeretnénk erősíteni a közbiztonságot. Mi sem mondtuk egy szóval sem, hogy nem követtek el bűncselekményt, vagy hogy elégedettek vagyunk. Mi azt mondtuk, hogy eredményeket hozott ez a program (Apáti István közbeszól.), és ezekre az eredményekre építve szeretnénk folytatni 2015-ben…
Elnök úr, a jobbikos képviselő urak (Szilágyi György: A bekiabálás parlamenti műfaj - Az elnök csenget.) Kérem, tegye lehetővé, hogy folytassam a hozzászólásomat.
Képviselő Urak! (Apáti István: Ne haragudjon, hogy megzavartam.) Nem zavart meg. Még most fogok rátérni egy olyan területre, ami vélhetően önöket fogja megzavarni. (Az elnök csenget.) Szeretném elmondani, hogy sokkal nagyobb eredményeket értünk volna el, ha például jobbikos képviselőtársaim azokat a törvényeket, amelyeket a parlamentben előterjesztettünk (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), és a rend megerősítését szolgálták volna az egész országban, így Kelet-Magyarországon is, támogatták volna. (Nagy zaj a Jobbik frakciójában.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me