DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Z. Kárpát Dániel képviselőtársam kérdéseire a következő választ szeretném megadni.
Tisztelt Képviselő Úr! Éppen az elmúlt évben módosította a kormány előterjesztésére a magyar parlament a migrációról és a menekültügyről szóló törvényt. Ennek a lényege, egyik fontos intézménye volt a menekültügyi őrizet létrehozása, amely szigorúbb, hatékonyabb, eredményesebb fellépést tett lehetővé éppen azokkal a menekültekkel szemben, akiket ön említ. Nagyon sajnálom, hogy a jobbikosok, köztük ön sem, nem szavazták meg ezt a törvényt. Képviselő úr, milyen erkölcsi alapja van önnek számon kérni ezeket a kérdéseket, amikor a parlament előtt nem támogatják szavazatukkal? Legalább annyit megtehetnének ellenzéki képviselőként, hogy ezeket a törvényeket megszavazzák. De önök nem szavazták meg. Ennek ellenére a parlament elfogadta ezt a törvényt, és ezt a törvényt alkalmazzuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném elmondani, hogy a kormány, a Belügyminisztérium, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország határait megvédje, hogy Magyarország határait jogellenesen ne tudják átlépni. Ezzel együtt valóban vannak menekültek, akik átjönnek Magyarországra, de a magyar törvényeket alkalmazzuk, és az uniós kötelezettségvállalásoknak is eleget teszünk. Arra törekszünk, hogy gazdasági menekültek lehetőleg ne jöjjenek Magyarországra. A gazdasági menekültekről világosan megfogalmaztuk a kormány álláspontját. Arra kérem a tisztelt képviselőtársamat és a frakcióját (Farkas Gergely: De mikor válaszolsz a kérdésre?), hogy a jövőben támogassák azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a magyar nemzeti érdekeket, a magyar határok biztonságát szolgálják, és a magyar menekültügyi álláspontot erősítik. Mert nekünk is az a célunk, hogy az ország nemzeti érdekeit tudjuk érvényesíteni.
Ami pedig a táborok rendjét illeti, szeretném elmondani, hogy a befogadó állomások személyzete nagyon komoly munkát végez. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azért a nehéz szolgálatért, amelyet ők teljesítenek. Együttműködnek a települési önkormányzatokkal, hiszen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai, a rendőrség, az önkormányzatok, a polgárőrség, a területeken élő és működő civil szervezetek mind-mind azt a célt szolgálják és azért dolgoznak, hogy ezek az emberek is betartsák a törvényeket, ezek az emberek, ezek a menekültek, amíg itt tartózkodnak Magyarországon, a befogadó állomáson tartsák be a törvényeket, és ne jelentsenek veszélyt az adott településeken élő polgárok számára. Tehát, tisztelt képviselő úr, ezeket szeretném elmondani, és azért mondtam el, hogy ha ön ilyen hozzászólást tesz, előtte gondolja át, hogy önök mit tettek, illetve mit nem tettek ebben a kérdésben.
Szeretném elmondani, ha már itt tartunk, hogy a 2015-ös költségvetési javaslat tartalmazza azokat a forrásokat, amelyek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal eredményes működéséhez szükségesek, tartalmazza azokat a forrásokat, amelyek a határok védelmét ellátó rendőrség működéséhez szükségesek. Szeretném elmondani, hogy az elmúlt évben megerősítettük a magyar-szerb határszakasz védelmét, jelentős rendőri erőket vezényeltünk erre a térségre. A diplomácia eszközeivel is, Pintér Sándor belügyminiszter úr a szerb és az osztrák belügyminiszterrel együttműködve azon dolgozik, hogy lehetőleg a szerb oldalról ne tudjanak átjönni gazdasági menekültek, és a szerbek is működjenek együtt a magyar hatóságokkal és az Európai Unió illetékes szerveivel, amelyeknek a szakértői egyébként a határon vannak. Ők is azért dolgoznak, hogy ezek a menekültek ne tudjanak belépni az Európai Unió területére, mert ez a szerb-magyar határszakasz az Európai Unió külső határa.
(15.50)
Tehát mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekeket tudjuk érvényesíteni, és ezen a területen 2015-ben még jobb eredményeket tudjunk elérni.
(Z. Kárpát Dániel: A szabálysértési értékhatár változása?) Arra is válaszolok, tisztelt képviselő úr, a szabálysértési értékhatár változására, de szeretném elmondani, hogy 2010-ben, a kormány megalakulását követően az egyik legelső törvény, amit a parlament elé terjesztettünk, az a szabálysértési törvény módosítása volt, méghozzá a kis értékű vagyon elleni szabálysértések esetén az elzárás lehetőségének a megteremtése. Akik akkor is tagjai voltak a parlamentnek, emlékeznek erre, ez egy nagyon fontos lépés volt, és nagyon szép eredményeket tudtunk elérni, a visszatartó ereje ennek az intézkedésnek jelentős volt. Nem mondom - és most is szeretném elmondani -, nem mondom, hogy azóta nem követtek el ilyen szabálysértéseket. Követtek el, de sokkal kevesebb ilyen szabálysértést követtek el, és ennek a visszatartó ereje következtében ez különösen a kistelepüléseken és különösen Északkelet-Magyarországon jelentős mértékben visszaesett. Emlékszem rá, amikor 2008-ban Sajóbábony polgármestere az akkori Országgyűlés elnökéhez fordult, a Honvédelmi és rendészeti bizottságot is megkereste, és szigorításokat kért, az akkori kormány nem tett ennek eleget. Mi 2010-ben, a kormány megalakulása után ezt elfogadtuk, és emlékszem rá, 2010. augusztus 19-én lépett hatályba ez a módosítás, ez a szigorítás.
Ami pedig a szabálysértési értékhatár változását illeti, az valóban megtörtént, de az eredmények nem attól jobbak. Én olyan bűncselekményfajtákat soroltam fel, amelyek nem vagyon elleni bűncselekmények, s ott is jelentősen csökkentek az elkövetések, és a közterületi bűncselekmények száma is jelentős mértékben visszaszorult. Tudja, tisztelt képviselő úr, ezek tények. És még egyszer mondom, mi elszántak vagyunk a tekintetben, hogy 2015-ben is folytatjuk ezt a munkát, a közbiztonság megerősítését, és arra kérem önöket, hogy támogassák, mert minden olyan bűncselekmény, amit meg tudunk előzni, azt nem kell nyomozni, annak nincsen sértettje, abban nincs bírósági ügyszak. Fontos az, hogy ezeken a területeken is, a közbiztonsági mintaprogramban és az egyéb rendészeti, rendőrségi programokban is 2015-ben még jobb eredményt érjünk el. Úgy gondolom, hogy ez közös nemzeti érdek, ebben a parlamentben működő valamennyi frakció, valamennyi képviselő egyetértését szeretnénk megnyerni, úgyhogy ezt szeretném kérni önöktől is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me