DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sallai R. Benedek képviselő úr néhány, agrártárcát érintő kérdést fölvetett az előbb, és néhányra szeretnék válaszolni ezekből, hogy ne maradjon megválaszolatlanul, ne maradjon csak a levegőben.
A kormány kiemelt célja az agrárágazat szereplői, azon belül is különösen a nagy hozzáadott értéket képviselő, a vidéki foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, úgymint az állattenyésztés vagy a kertészet jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése és ezáltal a vidék népességmegtartó képességének javítása.
A tisztelt Ház előtt fekvő költségvetési törvény tervezete ezen célkitűzések költségvetési támogatását maradéktalanul biztosítja. A korábban is működő, nemzeti költségvetésből finanszírozott programok költségvetésének további bővítése és új állami támogatási lehetőségek megnyitása kiemelt prioritás az agrártárca részére, az ezekhez szükséges forrásokat a tervezet tartalmazza. A nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatások esetében elmondható, hogy jelentős növekedés tapasztalható a 2014-es évhez képest. Az FM fejezetében kiemelkedő jelentőségű a folyó kiadások és jövedelemtámogatások előirányzata, amelyről több kiemelkedő, a mezőgazdasági termelést segítő konstrukció támogatása történik. Innen kerülnek megvalósításra a kormány „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” programjának főbb intézkedései is. A célok megvalósítására a 2015. évi költségvetésben 77,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2014. évi 49,2 milliárd forinttal. A program keretében a 2014. évi átmeneti nemzeti támogatásra a 2015. évi költségvetésből mintegy 36 milliárd forintot fordít a tárca, amely mintegy 20 milliárd forinttal több, mint a program nélküli lehetőség lett volna. A többletforrásnak köszönhetően az állattenyésztési ágazatok a lehetséges maximális támogatást kapják.
A tárca kiemelt figyelmet fordít azokra az ágazatokra, amelyek közvetlen uniós támogatásban nem részesülnek, ezért a baromfi- és sertéságazat részére nemzeti támogatási konstrukciókon keresztül igyekszik megadni a szükséges segítséget. Ennek leghatékonyabb módja a termelőket közvetlenül segítő állatjóléti támogatások rendszerének fenntartása. A 2015. évi költségvetés egyik jelentős eredménye, hogy lehetővé teszi a 2007-ben még évi 4 milliárd forinttal működő baromfi-állatjóléti támogatás meghirdetését 11 milliárdos összeggel. A többletforrásnak köszönhetően az ágazat részéről felmerülő jogos igények várhatóan teljes mértékben kielégítésre kerülhetnek. A sertéságazatban az állatjóléti támogatások szintén kiemelkedő szerepet játszanak. A 2007-től működő támogatás, amelynek keretösszege több mint 40 százalékkal megemelkedett, a 2010. évi kerethez képest 8,5 milliárd forintos összeggel került 2015-ben meg-hirdetésre. Ezenfelül 2015-től a tárca új intézkedésként tervezi bevezetni a koca-állatjóléti támogatási programot is, amelynek forráskerete várhatóan évi 8,6 milliárd forint lesz.
A program keretében az egyes álletbetegségek megelőzésére és leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására a jelenlegi 10,5 milliárdos kereten felül további 1,6 milliárd forinttal több forrást lehet 2015-ben felhasználni.
Szintén a folyó kiadások és jövedelemtámogatások előirányzatáról kerül finanszírozásra a mezei őrszolgálatok támogatása is. Amint az önök előtt is ismert, az elmúlt években kiemelkedő problémát jelentett a mezőgazdasági területeken jelentősen megnövekedett mezőgazdasági lopások és károkozások száma, különösen a betakarítások időszakában. Annak érdekében, hogy az önkormányzatokat mezei őrszolgálat létesítésére és működtetésére ösztönözze, a tárca az igényelhető támogatás mértékét megemelte, és 2015-re 726 millió forintot különített el erre a célra.
Az előirányzat összetettségét mutatja, hogy innen kerül kifizetésre az Európai Unió társfinanszírozásával működő mezőgazdasági biztosításidíj-támogatás is azon termelők számára, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat.
A rendszer 2012-ben indult, és elmondható, hogy évről évre egyre népszerűbb. Míg 2002-ben - biztosítási szakzsargonnal élve - közel 1900 almódozatra kötöttek szerződést a termelők, mintegy 1,5 milliárd forint állománydíjjal, 2013-ban a szerződött almódozatok száma már meghaladta a 7700-at, és az állománydíj elérte a 4 milliárd forintot. 2014-ben pedig csaknem 13 ezer almódozat került megkötésre, közel 5,7 milliárd forint állománydíjjal.
(20.20)
Az állattenyésztési ágazat finanszírozásához rendelkezésre állnak a megfelelő, állami szerepvállalással működő, kedvezményes hitelprogramok is. A kormány az agrárfejlesztési hitelprogram, az agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel, az élelmiszeripari forgóeszköz-hitelprogram, valamint az MFB agrárforgóeszköz-hitelprogramon keresztül kínál kedvező hitelfelvételi lehetőségeket az ágazatban tevékenykedők részére. A kkv-szektor hitelezésének elősegítése érdekében pedig a kezességvállalási díjak költségvetési támogatását is fenn kívánja tartani a tárca.
2015-ben 1,4 milliárdos keretösszeggel tovább folytatódik a sertésstratégia programja, amelynek célja a tenyésztési, termelési, integrációs programok, továbbá kutatás-fejlesztési programok kiemelt támogatása, különös tekintettel a mangalicára és a magyar sertésfajtákra, ezenfelül a termékfejlesztés, a termékek eredetigazolása, minőségbiztosítása és piacra juttatása, a tenyésztés és a feldolgozóipar technikai fejlesztése.
A nemzeti agrárkárenyhítés előirányzatán 4,3 milliárd forint költségvetési forrás biztosítja a termelői befizetések mellé kötelezően előírt állami hozzájárulást. Az új agrárkárenyhítési rendszer lehetővé tette a termelők számára a korábbiakban nem lefedett károk után a kárenyhítő juttatás igénylését, illetve a korábban működő kárenyhítési rendszerhez képest lényegesen nagyobb kárenyhítési alap létrehozását.
A rendelkezésre álló forrás az idei évhez hasonlóan várhatóan 2015-ben is lehetővé teszi, hogy a kárenyhítési igények teljes mértékben kifizetésre kerüljenek. Itt kell megemlítenünk, hogy a rendszer gazdálkodók érdekében történő elektronizálását 2015-től egy jelentős fejlesztés eredményeképpen megvalósítottuk, továbbá számos érdemi változást is tervezünk még, amelynek eredményeképpen az érintett gazdálkodók jövedelembiztonsága tovább nő.
Tekintettel arra, hogy a kormány célja, hogy az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése belátható időn belül befejeződjön, 2015-ben az e célra felhasználható összeg 2 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelkedik.
A nemzeti támogatások közül kiemelkedő és kiemelendő továbbá a tanyafejlesztési program, amit a képviselő úr is említett, amely az évek során a tárca céljait egyik leginkább szimbolizáló támogatási jogcímmé vált. A program célkitűzése a családi gazdaságokra épülő agrárközéposztály megerősítése, a kisállattenyésztés szerepének erősítése, a helyi élelmezésben az önellátó gazdálkodás szerepének növelése, valamint a tanya- és háztáji program bővítése. A program folytatására 2015-ben 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Jelzem, azért, mert nem volt nagyobb igény. Amennyiben ebben magasabb igények lesznek, a költségvetésbe úgy lehet betervezni. A rendelkezésre álló és lehívható pályázatok alapján való igényt vette alapul a tárca akkor, amikor ezt az összeget meghatározta.
Az EU-társfinanszírozással működő támogatások esetében szintén emelkedés tapasztalható. A nagy népszerűségnek örvendő iskolagyümölcs-program nemzeti részét megemeltük. 2015-ben 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre az általános iskola 1-6. osztályos tanulóinak egészséges termékekkel történő ellátásához. Míg a 2009-2010-es évben 1608 iskola 278 ezer 1-4. osztályos tanulójának ellátására került sor, addig jelenleg az iskolagyümölcs-programban 2124 iskola, és 552 ezer 1-6. osztályos gyermek, azaz a célcsoport körülbelül 95 százaléka vesz részt és kap 29 héten át átlagosan három adag gyümölcsöt, zöldséget, illetve gyümölcslevet hetente.
2015-ben tovább folytatódik a szintén közkedvelt „Igyál tejet!” program támogatása is, amelynek keretösszege 1,7 milliárd forintról 2,3 milliárd forintra emelkedik. Az elmúlt években hozott intézkedéseknek köszönhetően ugrásszerűen emelkedett a programban részesülők köre, míg 2009-ben 150-180 ezer gyermek ellátására került sor, addig 2014-ben már 420 ezernél is több gyerek kap napi rendszerességgel tejterméket, és ez a szám 2015-ben várhatóan tovább emelkedik.
Az egyes speciális szövetkezetek jogcímen a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői csoportokat és termelői szövetkezeteket 2015-ben 2,9 milliárd forinttal támogatja a tárca, ami az ágazati együttműködés és integráció megvalósításának talán legfontosabb pénzügyi eszköze. Ebből az összegből, amely mintegy 300 millió forinttal több, mint az idei évben, a termelői csoportok működési költségeit és beruházásait támogatjuk. Jelenleg 29 zöldség-gyümölcs termelői csoport működik. A zöldség-gyümölcs termelő szervezetek támogatására - jelenleg 51 tész - a működési alapjukat kiegészítő nemzeti támogatás formájában kerülhet sor.
Amint az önök előtt is ismert, a vidékfejlesztési támogatások a kormányzati szerkezetváltást követően a Miniszterelnökség feladatkörébe kerültek, de a kifutó, régi és az új vidékfejlesztési program intézkedései további 302,4 milliárd forinttal, hazai és uniós társfinanszírozás mellett támogatják a hazai agráriumot.
Ez az összeg 50,4 milliárd forinttal haladja meg a 2014-ben rendelkezésre álló összeget. Ezen jogcímek szolgálják többek között az ágazat strukturális fejlesztését, beleértve az élelmiszer-feldolgozás beruházásait is, a fiatal gazdák pályakezdését vagy a vidéki térségeink társadalmi és gazdasági felzárkóztatását is.
Az EU által közvetlenül érintett támogatások esetében, amelyek a tárca költségvetésében nem szerepelnek, a területalapú és egyéb közvetlen támogatásokra 2015. évben összesen 389,6 milliárd forint kifizetése várható, amelyből 25,3 milliárd forint a piaci támogatás, míg a területalapú támogatás összege 364,3 milliárd forint.
A 2015. évi költségvetésben az FM fejezet számára rendelkezésre álló teljes összeg 423,7 milliárd forintról 212,3 milliárd forintra csökkenésének hátterében a már említett kormányzati szerkezetátalakítás áll. A vidékfejlesztési program pénzügyi finanszírozása és az intézkedések végrehajtásával kapcsolatos infrastruktúra finanszírozásához szükséges költségvetési források 2015-ben már a Miniszterelnökség fejezetében kerültek betervezésre, így a két fejezet együtt az ágazat számára jelentős forrásbővítést eredményez.
Meggyőződésem, hogy az FM és a Miniszterelnökség beterjesztett költségvetése, kiegészülve az Európai Unióból érkező forrásokkal, az agráriumot pénzügyi szempontból a 2015. évben abszolút nyertessé teszi.
Nagyon remélem, kedves képviselőtársam, hogy mindazon programok, amelyeket ismertettem, meggyőzik önt arról, hogy Magyarország kormánya számára a vidék kiemelten fontos, a vidéken élő emberek megmaradása, egészséges életmódja és munkához jutása pedig abszolút prioritás. Nagyon remélem, hogy felszólalásommal megnyugvást tudtam az ön kérdéseire adni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me