FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Stabilitás és fejlődés - ezzel a két szóval tudnám összefoglalni a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatos gondolataimat.
Azt, hogy Magyarország gazdálkodása stabil lábakon áll, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a velünk sokszor kritikus Európai Bizottság is elismeri az eredményeinket. Az EB november eleji prognózisában jelezte, hogy az államháztartás hiánya Magyarországon a következő években folyamatosan a 3 százalékos küszöbérték alatt marad. Ennél pozitívabb visszajelzést nem nagyon kaphattunk volna arról, hogy az ország valóban jó úton jár.
Az eredmények is alátámasztják, hogy a költségvetési és a pénzügyi egyensúly helyreállítására, az államadósság csökkentésére, valamint a munkaerőpiac keresleti és kínálati alkalmazására, a gazdasági növekedés újraindítására irányuló törekvések meghozták a várt eredményeket. Ma már nincs ellenünk túlzottdeficit-eljárás, ma már a pénzügyi piacok is elismerik eredményeinket.
Kell-e ezeknél több? Bizony, hogy kell, sőt elnézve a jövő évi költségvetés tervezetét, van is több lehetőség és több esély. Példának vehetjük a teljes foglalkoztatás felé vezető lépéseket. Az ezzel kapcsolatos eddigi intézkedések is eredményesek voltak, hiszen az Európai Unión belül Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliek száma, az elmúlt egy évben 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, hónapok óta 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és mára 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Ez a folyamat nyilván nem állhat meg. A jövő évben a hazánkba érkező uniós források beindulnak, és nyilván a munkahelyteremtő fejlesztésekre megy több mint 60 százaléka.
Alföldön élő emberként számomra fontos a mezőgazdaság helyzete, a mezőgazdaság fejlesztése. A kormány a jövőben úgy alakítja át az agrártámogatási rendszert, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő ágazatok kapják - állattenyésztés, kertészet, zöldség-gyümölcs termesztés. A termelői szektor beszerző és értékesítő szövetkezetei mentesülnek a helyi iparűzési adó alól is. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő nagytestű élő állatok, szarvasmarha, juh és kecske és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfakulcs. Tekintve, hogy mindeközben tovább csökkennek a családok terhei is, ez igencsak jelentős lépésnek minősíthető.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk számára fontos a család és családtagjaink biztonsága. Utóbbihoz erős, látható, bűnmegelőzésre alkalmas rendvédelmi szervekre van szükségünk. Éppen ezért a már működő pedagógus-életpályamodell további fejlesztése mellett 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell. Az ebben az ágazatban dolgozók illetménye ’15 júliusában 30 százalékkal nő.
A jövő évi illetményemelést további bérnövekedések követhetik. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is. S mint ahogy hallottuk miniszter úr, illetve frakcióvezető úr expozéjában, a szociális területen dolgozók részére is elindult a tárgyalás annak érdekében, hogy hogyan lehet a szociális területen dolgozók életpályamodelljét bevezetni.
Ezek a költségvetés tervezetéből kiemelt témakörök is mutatják azt, amiben magam is hiszek: Magyarország továbbra is stabil lábakon áll és lendületesen fejlődik.
Kérem, tisztelt képviselőtársaim, támogassák a beterjesztett törvényjavaslatot, és a szavazásnál majd szavazzák is meg.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me