GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, alelnök úr. A költségvetés az én számomra az emberről szól, arról szól, hogyan és miképpen lehet jobb helyzetet teremteni az emberek számára. Az emberek és a gyermekek számára, hogy ne éhezés legyen, hogy ne azzal kelljen szembenézni, hogy Magyarországon a gyermekek egyharmada, 33-35 százaléka - változó az adott időszakban - gyakorlatilag az éhezéssel kell hogy szembetekintsen.
Tudják, ha az elmúlt 4-5 évet górcső alá vesszük, és a költségvetés évenkénti időszakát felosztjuk, megnézzük, hogy mi történt, akkor látjuk, hogy messze a társadalom döntő többsége rosszabbul jött ki ebből a 4-5 esztendőből, mint ahogy önök ezt hirdetik, hirdették az elmúlt időszakban.
A közfoglalkoztatott ember a bérének az egyharmadát elvesztette vásárlóerő-értékben. A minimálbéres ember a béréből elvesztett 10 ezer forintot vásárlóerő-értékben.
(20.30)
A köztisztviselő nem kapta meg öt éven keresztül a köztisztviselői alapilletményének a növekedését, de sok minden másról is lehetne szót váltani. Egy jellemző adatot azért még szeretnék mondani: a létminimum és a minimálbér nettója - amit zsebre tesznek az emberek - között folyamatosan nyílt az olló. A közfoglalkoztatottnál ez a nyílás oly mértékű volt, hogy a 2010-ben fennálló különbség megduplázódott, 36 ezer forintos különbségre nőtt. Ez elfogadhatatlan. Ebből látszik, hogy önök számára nem az ember az, aki a fókuszban van. Beszélhetnek önök erről, mondhatja Varga miniszter felállva a pulpitusról, hogy a családok, mondhatja, hogy a munkahelyek, mondhatja, hogy a gazdaságfejlesztés, közben pedig nem erről szól a történet. Nem erről szól a történet, mert a foglalkoztatáspolitika színpadán is, gyakorlatilag egyetlenegy kézzelfogható tényező van, a közfoglalkoztatás, amely tekintetében gyakorlatilag a munkanélküliek státusából kiveszik az embereket, a foglalkoztatottak státusába beteszik az embereket, miközben adóforintokat, olyanokat, amelyek a társadalom megerősítését szolgálnák, sajnos nem tudnak előállítani ezen keresztül.
Önök nem ezt ígérték. Önök nem sok mindent ígértek, egymillió új munkahelyet a gazdaságban, nem máshol, a gazdaságban, ezt ígérték, ebből semmit nem csináltak meg, a versenyszférában nincs növekedés. Önök azt mondták, hogy gazdasági fejlődés lesz, az elmúlt három esztendőben 1 százalékos mértékű volt három év viszonylatában ez a mérték, bár volt egy művész, egy bűvész, mindennek mondhatjuk, Matolcsy személyében, aki mindent ígért, csak nem teljesített ebből semmit.
Önök azt ígérték, hogy két hét múlva rend lesz, Kontrát helyettes államtitkár úr, Pintér miniszter Ózdon megfordult a választások után két héttel, gondolom, ez volt a rendcsinálás, és innentől kezdve rend lett. Csak közben a bűnügyi statisztikákat már nem hozzák nyilvánosságra, vélem, valószínűsítem, hogy nem azért, mert oly jók az eredmények, mint ahogy ön arról dicshimnuszt zengett, hanem egyszerűen azért, mert olyan a helyzet, hogy azt nem kívánják nyilvánosságra hozni.
De a közfoglalkoztatásról hadd mondjak még néhány dolgot, szükségesnek tartom. Olyannak tartom, amely kikerülhetetlen, hiszen nagyon sok embernek nincs más lehetősége. De önöknek az lenne a feladata és a felelőssége, hogy ezek az emberek valós, értékteremtő munkatevékenységet hívjanak életre, az önbecsülésük miatt is, másrészt azért, hogy a nyílt munkaerőpiacon könnyebben el tudjanak helyezkedni. És tudják, még az lenne a feladatuk és a kötelességük, hogy a közfoglalkoztatotti ember bérét ne megharmadolják, ne elvegyék az egyharmadát az önök kétharmadával, nem, hanem szinten tartsák vagy növeljék. Önöknek elég lett volna, hogyha 47 ezer forintból élnek ezek az emberek, meg egy kis kecskét odavezettek volna még a gombával felütve, és akkor rendben lett volna a történet. Ez a szégyen, hogy önöknek ennyit jelent a közfoglalkoztatott ember: kiszolgáltatottak. Önök a statisztikai tényezők alapjának tekintik őket, mert akkor velük már azt lehet mondani, hogy nem 11 százalékos a munkanélküliség, csak 8 százalékos.
Ez a manipuláció! És hozzáteszem még azt is, hogy ezek az emberek munkavédelmi, higiéniai szempontból kiszolgáltatottan végzik a munkatevékenységüket, és a nyílt munkaerőpiac irányába történő elmozdulás tekintetében meg esélyük nincs arra, hogy munkát keressenek, mert ha dolgoznak, vagy a munkaidőt töltik, akkor nem tudnak munkahelyet keresni. Szóval, ennek is meg lehetne és meg kellene találni az átmenetét, hogy hogyan és miképpen lehet megcsinálni úgy, hogy ez mindenki számára jó legyen.
Azt hozzá szeretném tenni, hogy a szociális kiadások mindezek mellett, mindezek közepette csökkennek. Ismétlés: a családi pótlék 2015-ben 13 milliárd forinttal, a gyes 6,5 milliárd forinttal, a korhatár előtti ellátásokra fordított források 36 000 millió forinttal - 2014. december 31., tudják, akkor járnak el ezek a formátumok. A nyugdíjra kevesebbet fordítanak, a GDP-nek, a bruttó hazai terméknek a 9,1 százalékát a mostani 9,3-mal szemben. A tb-alapokhoz történő hozzájárulásokat csökkentik, az önkormányzatok is kevesebb pénzt kapnak.
Kontrát képviselő úr, államtitkár úr, ezek nem hazugságok, ezek tények. Ezek tények, szigorú tények. Az is tény, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban az aktív foglalkoztatáspolitikára fordított források csökkennek. Az is tény, hogy persze mindezek mellett a működtetésre, a rendszer fenntartására fordított pénzek meg növekednek. Az is tény, hogy a szakképzési hozzájárulásból beszedett pénzek, amit önök elszednek, elvesznek, azok is nőnek. Az például 13 500 millió forinttal nő, amit a vállalkozásoktól szednek önök el, ahelyett, hogy őket segítenék.
Sok-sok dolgot lehetne említeni. Egy szó mint száz, növekvő szegénységgel kell sajnos szembenézni, az emberek döntő többségénél csökkenő bérekkel, stagnáló foglalkoztatással; közfoglalkoztatás - nem mondom a többit róla. Gyenge forinttal, óriási terhekkel, amikkel az emberek szembesülnek, visszaszoruló beruházási kedvvel, ezáltal nyilván foglalkoztatási lehetőségek beszorulásával, eltagadott, torzított statisztikákkal - ezeket látjuk. Negatív újraelosztással, szociális kiadások csökkentésével, gyakorlatilag növekvő adóterhekkel, a fogyasztási-adó-terhek tekintetében 158 000 millió forinttal, vagy a lakosságot érintő különféle gépjárműadók, sok minden más tekintetében 101 000 millió forinttal.
Nem folytatom tovább, mert az időm lejárt, azt szeretném mondani, ez a költségvetés nem az emberekről szól. Mi benyújtunk módosítókat, ami őróluk szól, kérem, hogy támogassák mindezeket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me