HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is beszédemet hadd kezdjem egy személyes megjegyzéssel. Gyermekéveimet a kommunizmusban éltem meg, és így megtanulhattam, hogy mit jelent a megvalósult szocializmus demagóg propagandagépezete és annak nyelvezete, amit manapság az orwelli újbeszél fogalmával azonosítunk. A rendszerváltáskor nem gondoltam volna, hogy lesz még Magyarországon valaha olyan korszak, amikor ugyanezt a kettős beszédet kell majd megtanulnunk értelmezni. És lám, a magát nemzetinek és kereszténynek valló kormányzat soha a történelemben nem tapasztalt profizmusra fejlesztette az orwelli újbeszélt.
Mivel mindennapjaink szerves része lett, ezért vérfagyasztó volt hallani a kormányzat képviselőitől, amikor azzal érveltek, hogy 2015-től bővülni fog majd az önkormányzatok mozgástere. Lefordítva ezt magyar nyelvre, a Fidesz orwelli újbeszélje helyett, ez azt jelenti, hogy nemhogy bővülni fog az önkormányzatok mozgástere a költségvetési törvényjavaslat szerint, hanem éppen hogy szűkülni fog. Hiszen tudjuk, a jelszó: „a szabadság szolgaság”.
Mit jelent ez a szűkülés a törvénytervezet szerint? Miről is van szó? A jövedelempótló támogatások rendszerének átalakítása, azaz a foglalkoztatáshelyettesítő támogatási arány megváltoztatása, illetve a rendszeres szociális segélyek, illetve lakásfenntartási támogatáshoz nyújtott központi költségvetési hozzájárulás megszüntetése jelentős lyukat fog vágni az önkormányzatok költségvetésébe. Ezt, ha le szeretnénk fordítani, mondjuk, egy északkelet-magyarországi nagyobbacska város költségvetésére, akkor csak ez a három tétel, amit az imént elmondtam önöknek, tehát magyarul az fht támogatásintenzitásának a csökkentése, a rendszeres szociális segély és a lakhatáshoz való hozzájárulásnak a megszüntetése, ez a három körülbelül 450 millió forint kiesést jelent egy önkormányzat költségvetésében. Ez egy olyan nagyságrendű kiesés, ami értelmezésünk szerint nem bepótolható, és nagyon nehezen tudják majd az önkormányzatok ezt úgy kigazdálkodni, hogy legalább papírforma szerint ne legyen hiányuk.
Az, hogy segély helyett munkát adjunk, ez az elv a Jobbik által kezdeményezett gondolat, de mi soha nem úgy gondoltuk, hogy ez ne kiegyensúlyozottan, illetve ésszerűen ütemezve legyen megvalósítva.
Rogán Antal, a Fidesz egyik vezérszónoka elismerte, hogy nem tudnak majd mindenkinek munkát biztosítani, nem tudnak majd mindenkinek közmunkát biztosítani, tehát ilyen módon való átváltása a szociális támogatásoknak nem lesz fenntartható. Ezt ő maga ismerte el, mondom, nemrégen itt, az ország nyilvánossága előtt.
És most az előbb a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik államtitkára azt mondta, hogy a közfoglalkoztatás kapcsán felmerült, hogy munkabért adjanak, vagy ez egyfajta szociálpolitikai juttatásként legyen értelmezve, és ők az előbbi mellett tették le a voksukat. Ugyanakkor nem igazán értem, megmondom őszintén, azokat az indokolásokat, amelyek egyébként a törvénytervezet mellékleteihez szólnak, és a hivatalos indoklás részei, miszerint a szociális támogatások egyébként nem csökkennek, hiszen azt, amit ilyen módon majd nem kapnak meg az önkormányzatok, a közfoglalkoztatás rendszerén keresztül meg fogják kapni. Tehát akkor most jó lenne eldönteni a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is saját berkein belül, hogy akkor most hogyan értelmezzük a közfoglalkoztatást: mint munkát vagy mint szociálpolitikai juttatást?
Ugyanakkor az, hogy önök ezeket a támogatásokat az önkormányzatoktól egyik pillanatról a másikra elvonják, viszont munkahelyek meg nem létesülnek, munkahelyeket nem teremt a kormányzat a vidéki településeken, ez rettenetes szociális feszültségeket fog szítani. Ez lefordítva azt jelenti, hogy az összes felelősséget az önkormányzatok nyakába fogják majd varrni, próbálják majd ők megoldani a kifizetetlen segélyek és a nem biztosított munka által teremtett kényszerű feszültségeket! De, mivelhogy önök egy csodafegyverben is gondolkoznak, ezt úgy hívják, hogy települési adó, ezért úgy gondolják, hogy majd ha a település, az önkormányzat kiveti ezt a valamilyen módon megfogalmazott települési adót, akkor majd röviden, leegyszerűsítve a problémát: a kisnyugdíjas települési adójából ki lehet fizetni a szociális segélyeket. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon rossz gondolat.
A magyar vidék feltámasztásra vár, a magyar vidék élni akarna, ezzel szemben ez az út, amit most kínál nekik a kormányzat, azt fogja röviden jelenteni, hogy a vidéki magyarság tovább fog elszegényedni, hiszen további adókkal fogják terhelni, annak érdekében, hogy majd segélyeket lehessen osztogatni, hogy valamifajta módon a szociális és társadalmi feszültségeket csillapítani lehessen. De ezeket az adókat már nem lehet kivetni, mert nincs kire kivetni. Nyugdíjasokat akarnak önök továbbadóztatni? Vagy azokat a fiatalokat, akik régen már nincsenek Magyarországon, mert kivándoroltak, kitántorogtak mint gazdasági menekültek Magyarországról?
De, tisztelt államtitkár úr, nagyon örülök, hogy ön jött ide be, és most önnel tudok e tekintetben szót váltani: én azt gondolom, hogy volna lehetőség a magyar költségvetésben is, a költségvetés tervezetében, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó adótörvényekben is, hogy azokat a lyukakat, amiket most önök az önkormányzatok költségvetésében vágnak, valamilyen módon visszapótolják. Itt van például, hogy ne menjek túl messzire, offshore terminátorunk, Andy Vajna támogatási rendszere, amit önök biztosítanak azzal, hogy az online kaszinók lehetőségével, amit most megteremt a magyar kormányzat, egy hatalmas, százmilliárdos piacot kap ajándékba, névre szóló ajándékként maga Andy Vajna. Tehát van igenis ezen törvénytervezetben, illetve a hozzá kapcsolódó törvényekben már olyan lehetőség, amelyekkel az ilyen jellegű problémákat is kezelni lehetne.
Tehát úgy gondoljuk, hogy ez a fajta zsákutcás gondolkodási mód, hogy önök azt mondják, hogy nagyobb mozgásteret biztosítanak azáltal, hogy újabb adókat vethetnek ki majd az önkormányzatok, ez semmiképpen nem fenntartható. De szeretnék továbbmenni, mert van más része is ezen törvénytervezetnek, amely az önkormányzatok költségvetésére vonatkozik.
(15.40)
Nevezetesen, a közfeladatok finanszírozása; jellemzően egyetlen fillérrel sem nőnek a tavalyihoz képest, amelyek szintén nem nőttek az azt megelőző évhez képest. Tudjuk, hogy van infláció Magyarországon, függetlenül mindenféle statisztikai trükktől, igenis komoly infláció van Magyarországon. Ez tehát azt jelenti, hogy ha ezek a feladatfinanszírozási források nem nőnek, valamilyen módon ezen szolgáltatások színvonala drasztikusan esni fog.
Ehhez a témához szorosan kapcsolódik még az is, hogy a rezsiharc legnagyobb vesztesei többek között a települések által üzemeltetett közműszolgáltatások, illetve az azokat fenntartó gazdasági társaságok, és jellemzően az önkormányzatoknak komolyan ki kell pótolniuk ezeknek a költségvetését, hogy egyáltalán működni tudjanak, már amelyiket egyáltalában életben tudják tartani. Ez sem jó rendszer, de arra meg végképp ne gondoljanak, amit kitaláltak, és már szó is volt róla a magyar sajtóban, hogy mindezt a problémát majd el lehet fedni egy nagy szuperholdinggal, az úgynevezett nemzeti közműszolgáltatóval. Meggyőződésem, hogy ahogy minden fideszes nagyvárosban a holding csak a mutyinak és a korrupciónak volt a melegágya, úgy ezen nagy szuperholding meg végképp csak arra teremt lehetőséget.
Még egy nagyon komoly probléma, amit a kormányzatnak most már sürgősen rendezni kellene. Mennyit hallottunk róla annak idején a 2011-es, 2012-es évben, hogy a Fidesz-kormányzat sikerrel megvívta a szabadságharcát az IMF-fel szemben! Akkor kérdezném mély tisztelettel, hogy a köztisztviselői illetményalap, amely a gyurcsányi éra szomorú öröksége, nevezetesen, hogy az IMF diktátumát úgy írta alá annak idején, 2008 novemberében Gyurcsány, hogy elfogadta, hogy ezen köztisztviselői illetményalap nem lesz emelve, vajon ezt a szomorú örökséget miért viszi tovább a Fidesz-kormányzat. Ha már egyszer sikeresen megvívtuk a szabadságharcunkat, akkor ezt a diktátumot miért nem tudjuk magunkról lerázni? A polgármesteri hivatalokban, amelyekről beszélek, napi 8-10 órában úgy dolgoznak munkatársak, hogy gyakorlatilag éhbért kapnak, és egyébként pedig 30-40 év munkaviszony van a hátuk mögött, amit tisztességgel és becsülettel dolgoztak le. Azt gondolom, igenis megérné, hogy a kormányzat odaforduljon hozzájuk, segítséget nyújtson és a köztisztviselői alapilletményt, illetve ezen keresztül a bérüket érdemben rendezze végre, csakúgy, mint végeredményben a kistelepülések polgármestereinek fizetését.
Egy másik vezérszónoki hozzászólásban Hargitai képviselőtársamtól hallhattam, hogy önök nagy hibát követtek el. Ez így van. Végre a Fidesz-kormányzat elismeri, hogy hibát követett el. Igaz, végeredményben a nagy nemzetgazdaság szempontjából ez egy kis szelet csak, de annál fontosabb probléma, hiszen tudjuk, hogy a kistelepüléseken élő polgármesterek, az ott dolgozók valójában 0-24 órás szolgálatot látnak el. Tehát amit most kapnak éhbért, az szégyen. Ezt a problémakört is jó lenne rendezni, akár így a költségvetési törvénytervezettel együtt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me