SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Igyekszem nagyon gyors lenni. Nagyon sok izgalmas téma merült fel. Nagy államtitkár úr azt mondta, hogy a kormány az osztatlan közös ügyében mindent megtesz. Itt számolgatok, ha öt év alatt sikerült egy megyét valamilyen formában megcsinálni, akkor száz év talán elegendő lesz arra, hogy rendbe rakják ezt a kérdést. Lehet, hogy ennél egy kicsit nagyobb dinamika kellene, ehhez viszont források kellenének a költségvetésben.
A költségvetési törvényt átnézve 46 millió forintot találtam a parlagfű tekintetében, de ha jól tudom, több mint 1 milliárd volt az, amit az szja-ból felajánlottak. Ennek a két számnak az aránya azért nem teljesen egyenlő, az, hogy adunk 46 milliót oda, ahonnan 1 milliárdot elloptunk. Ez mindenképpen egy mókás kontraszt.
Banai államtitkár úrral ott hagytuk abba az eszmecserét, hogy az európai uniós források felhasználása mennyire szolgál konkrétan fejlesztési célokat. Hát kérem szépen, be kell menni egy minisztériumba, meg kell nézni, hogy ott az előterek falán mennyi uniós pályázat van, és ott lehet látni, hogy az alapvető működésüket már jóformán olyan fejlesztési forrásokból próbálják finanszírozni, ami a magyar emberekhez kellene hogy eljusson, ami régiókat kellene hogy felzárkóztasson, és a miatt a hihetetlen elmaradás miatt, amely miatt Európához képest szenvedünk - régióink az egy főre eső GDP tekintetében a 250. hely körül vannak -, vagyunk ebben a helyzetben.
Nekem LMP-s képviselőként mindenképpen szórakoztató az az eszmecsere, amit arról folytatnak, hogy kinek a közmunkaprogramja rosszabb, a Gyurcsány-kormányé vagy az önöké. Pont arról van szó, hogy ez az a rettenet, amit Magyarország és a magyar társadalom átél, hogy egy olyan közmunkaalapú társadalmat építenek, hogy jóformán ez a vidéki foglalkoztatás egyik legfontosabb bázisa. Ez az, amitől el kellene szakadni, ez az, ami alapján teljesen más irányba kellene áttérni.
S még egyetlenegy számot hadd említsek a szűk időkeretemben: azt mondta Banai államtitkár úr, hogy 12,5 milliárd többletet kapnak azok az önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el. Emlékeztetném önöket, hogy 1300 milliárdot költöttek el azok, amelyek eladósodtak, tehát kevesebb mint 1 százalékát fordítják azokra, akik tisztességesen gazdálkodtak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me