SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Ma már sokan elmondták önök közül, hogy a költségvetés megmutatja, hogy a kormány hogyan gondolkozik az országról, mit szeretne, mit nem szeretne, mit tart fontosnak, és mit nem. Úgy látom, hogy ez a 2015. évi költségvetés a lecsúszó családok költségvetése. És ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az áldozatai ennek a gyerekek és a fiatalok.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Önök a bankok elszámoltatásáról, a családokról, a jólét növeléséről beszélnek, miközben a 2015-ös költségvetés nem más, mint egy szorongató öv a kormány kezében, hiszen a jövő évben újabb adóemelések éve lesz, legalább 13 adó fog majd emelkedni Magyarországon. Önök bármit is mondanak, a helyzet az, hogy jövőre az emberek egészségére, a családokra, a szociális támogatásokra, munkanélküli-ellátásokra kevesebb pénz jut, mint tavaly.
Lehet persze azt vizionálni, hogy dolgozzon mindenki, de hát tudjuk, hogy nem tud. Ez egy meglehetősen spártai gondolat. Ráadásul van egy igazi nagy titok is, legalább egy ebben a költségvetésben: valahol az EMMI milliárdjai között elbújva, ott lapul az oktatás megkurtítása is. A láthatatlan tervről, a miniszterelnökről és Czomba államtitkárról bőven hallhattunk az elmúlt napokban.
A kormány azt tervezi, hogy megvágja a gimnáziumokat és több szakmunkást képez. Tényleg: minek is annyi érettségizett gyerek Magyarországon? Úgy tűnik, ez a láthatatlan terv az egyik lényegi eleme ennek a költségvetésnek, egyfelől azért, mert mégiscsak kiderül, hogy nincs minden beleírva a költségvetésbe. Másfelől azért, mert az iskolarendszer átalakítása - ez a gigantikus kísérletezés - a Fidesz világképének pontos megtestesülése, a Fidesz valódi víziója az országról és a családokról.
Első hallásra úgy tűnhet, hogy önök csupán megláttak egy problémát, a szakmunkásképzés gyengeségét, amin esetleg javítani akarnak. Amit azonban terveznek - a ’80-as évek szakmunkásállamának visszahozása -, egyszerre idéz fel egy évtizedek óta elavult világot, és közben arra is kiválóan alkalmas, hogy építse a Fidesz alattvalóinak rendszerét.
Tisztelt Képviselőtársak! A gimnáziumi rendszer leépítése több mint bűn. A XXI. század ugyanis a folyamatos újratanulásról szól, amihez mindenekelőtt erős alapkészségek szükségesek: írás, értő olvasás, matematika, angol nyelv és digitális tudás ismerete mindenkinek.
(13.10)
Azok a gyerekek, akik ezeket a készségeket a mai iskolában nem sajátíthatják el, egész életükben a munkanélküliség rémével fognak szembenézni. Ezzel szemben, aki Magyarországon érettségizik, jobb eséllyel kap munkát, nyilvánvalóan többet keres, és esélye van a továbblépésre. A Fidesz 2010 óta üldözi azokat, akik tanulással próbálnak kitörni nehéz helyzetükből. Már a tankötelezettség leszállítása, az iskolák központosítása és a masszív tandíjak emelése bizonyos szakokon erről szólt.
2010-ben a GDP 11,6 százalékát költöttük oktatásra, jövőre ez az arány már csak 9,7 százalék, majdnem 20 százalékkal kevesebb. Ez az önök alkotása. A gimnáziumi rendszer leépítése pedig csak egy újabb csapás az egyre alkalmatlanabb iskolarendszerre. Ha a szülők most Magyarországon aggódnak, az bizony nagyon indokolt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az a rendszer, amely nem támogatja, hogy minden gyermek minél tovább eljusson az iskolarendszerben, a szegényebb és a vidéki családok jövőjét lehetetleníti el elsősorban. Az önök rendszerében pedig minden gyerek csak addig juthat, ameddig a családja pénztárcája engedi. A tehetősek haladnak előre, a szegények gyerekei pedig lemaradnak. Kitörésre, tudás megszerzése híján nincs semmi esély. Ebben a költségvetésben lelepleződött az önök valódi családmodellje: egy lebutított iskolarendszer, a kitörési lehetőségek akadályozása, csökkenő családi pótlék és gyerekek utáni juttatások, romló egészségügy és kiúttalan közmunkára kényszerített szülők.
Tisztelt Államtitkár Úr és kormánypárti Képviselők! Lehetne mindezt jobban csinálni? Lehetne újabb megszorítások nélkül valóban polgári Magyarországot építeni? Természetesen lehet. Lenne több pénz, ha önök versenyalapú politikát folytatnának, és a magyar gazdaság érdemben jobban teljesítene. Lenne pénz, ha megfogadnák javaslatainkat a kiegyensúlyozott, progresszív adórendszerről. Lenne pénz, ha zavaros közbeszerzéseken nem úszna el annyi rengeteg pénz. És lenne pénz, ha nem nyomnának elképesztő presztízsberuházásokra százmilliárdokat: 44 milliárdot például a Nemzeti Olimpiai Központra, 49 milliárdot mindenféle stadionokra, tízmilliárdokat a Ludovika Campusra, Fekete György-féle bohócakadémiára, kormány Várba költöztetésére, és még sorolhatnám tovább. Ha mindez nem lenne olyan elképesztően vérlázító, három gyerek anyjaként azt is mondhatnám, ez rettentően gyerekes. Önök azonban nagyon is jól tudják, hogy mit csinálnak. Miközben Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és a középosztály masszív lecsúszásban van, önök a luxushobbijaikra herdálják el az emberek pénzét.
Tisztelt Országgyűlés! Az önök szorongató 2015-ös büdzséje átláthatatlan és hiteltelen. Átláthatatlan, mert sok milliárd forintról egyszerűen nem derül ki, hogy honnan akarja beszedni a kormány, vagy mire költi. Még a kormánykritikával igazán nem vádolható Állami Számvevőszék is talált 200 milliárd forintnyi megalapozatlan intézkedést a költségvetésben. Van itt aztán 12 milliárdnyi áfabevétel, ami hirtelen egyik napról a másikra keletkezett. Végül ott van a lappangó, láthatatlan átcsoportosítás az EMMI milliárdjai mögött. Hogyan gondolják végrehajtani a saját költségvetésüket, amelyben ennyi az ismeretlen? Hogyan hihetünk mi így ezekben a számokban? Az önök költségvetési terve természetesen nagyon hiteltelen is. Amíg az Orbán-kormány nem tisztázza magát az elmúlt hetekben felmerült korrupciós ügyek alól, amíg az emberek sokezres tömegekben hetente tüntetnek az utcán, és azt kiabálják, hogy bűnözőknek nem adózunk, akkor a kormánynak bizony tisztázó lépéseket kell tennie.
Egy súlyosan lecsúszó, szétszakított ország költségvetése ez, ami előttünk áll (Az elnök csenget. - Dr. Vas Imre: Idő, idő!), a kormány zavaros terve. Nincsen ebben semmi arról, amiről önök beszélnek, nincs biztonság, nincs jövő, nincs család. Javaslom, hogy tervezzék újra ezt az egészet. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me