WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, mielőtt a 2015-ös költségvetési törvénytervezettel néhány gondolatomat megosztanám önökkel, szeretnék reagálni somogyi képviselőtársam, Ander Balázs barátom felvetésére, ami a vasútvonalak korszerűsítése kapcsán, azt gondolom, valóban helyénvaló volt és fontos. Azt hiszem, mindenféleképpen büszkén elmondhatjuk mi, akik Somogyból érkeztünk országgyűlési képviselőnek ebbe a nagy házba, hogy hosszú évek, évtizedek várakozása vált valóra azzal, hogy Somogy megyében több vasútvonali szakaszon is most már reális közelségbe került a vasútvonalak felújítása.
Többek között mondhatom a saját választókerületemet, a siófoki választókerületet is, ahol hosszú évtizedek jogos igénye válhat valóra az Új Széchenyi-terv támogatásának köszönhetően. Gyakorlatilag egy több mint 30 kilométeres vasútvonali szakasz kerülhet az Új Széchenyi-terv 30 milliárd forintos támogatásának köszönhetően felújításra Lepsény és Szántód-Kőröshegy állomások között. A jó hír az, hogy a következő operatív programban is tervezve van ennek folytatása, de úgy tudom, hogy a megyében például a Kaposvár-Dombóvár vasútvonal felújítása szintén tervezve van. Úgyhogy azt hiszem, teljesen jogos egyrészt, amit képviselőtársam említett a vasútvonalak fontosságával kapcsolatban, jogos az, hogy a közúti közlekedést valóban a vasútvonalra terelve sokkal olcsóbban és hatékonyabban megvalósítható a közlekedésnek ezen ága. De azt gondolom, jó, ha észrevesszük a pozitív, előremutató jeleket és a változásokat is. Tehát nemcsak negatívumok vannak, hanem azért a fejlesztés biztató jeleit is tapasztalhatjuk, legalábbis a mi térségünkben; Siófokon és környékén mindenképpen, ez pedig nekem külön öröm.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most engedjék meg, hogy rátérjek a 2015-ös költségvetésitörvénytervezettel kapcsolatban néhány gondolatomra, néhány gondolatot hadd osszak meg önökkel. Azt gondolom, a 2015-ös költségvetés egyik legfőbb üzenete, hogy a következő esztendő gazdálkodása is megalapozott és kiszámítható lesz, és végre megtörténik a bankok oly régóta várt elszámoltatása is. Az elszámoltatással átlagosan, ma már többször szó esett erről, mintegy 25-30 százalékkal fognak csökkenni a devizahitelek törlesztőrészletei, a hitelek forintosításával pedig a devizahitelesek helyzete is kiszámíthatóvá válik, és végre megszüntethető lesz az árfolyamkockázat ténye, ami az elmúlt években annyi nehézséget okozott a hitelesek számára.
Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően megközelítőleg mintegy ezermilliárd forint jár majd vissza a magyar családoknak.
A kormány által benyújtott 2015. évi költségvetés tervezete megfelelő garanciákat nyújt arra, hogy a jövőben is több pénz maradhasson a magyar családoknál. A bankok elszámoltatása mellett a rezsicsökkentés folytatása, a családi adórendszer és a gyed extra által kínált lehetőségek, a házasságkötési adókedvezmény mint új elem egyaránt a családok egzisztenciális helyzetének javítását szolgálják, és a kereskedelmi forgalom további bővülését ösztönzik.
Az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően a benyújtott törvényjavaslat célul tűzi ki az államadósság további csökkentését is. Ennek megfelelően az államadósság GDP-arányos mértéke a jövő év végére várhatóan 75,4 százalékra csökkenhet. Hozzáteszem, hogy ennek a teljes bruttó adósságnak jelenleg körülbelül 30 százaléka van devizában, míg ez a mutató a szocialista kormányok alatt elérte az 50 százalékot is. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a forintosítás az államadósság tekintetében is elkezdődött.
Fontos hangsúlyozni, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a pénzügyi stabilitás megőrzése és a gazdasági növekedés ösztönzése mellett is. A 2015-ös költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A jövő évi költségvetés, csakúgy, mint az előző négy, tudatos tervezés eredménye. A 2010-ben hivatalába lépő polgári kormánynak még az volt a fő feladata, hogy leküzdve a szocialisták által teremtett súlyos örökséget, megmentse az országot a teljes összeomlástól, és elkerülje az államcsődöt. Azt gondolom, ezt különösebben nem kell részletezni, hiszen itt éltünk és itt élünk valamennyien, és az egész ország lakossága megtapasztalhatta, hogy milyen körülmények között kellett a magyar gazdaságot visszabillenteni a szakadék széléről.
A csődmentés után következett a stabilitás időszaka, amikor a magyar emberekkel közösen, a magyar emberek erőfeszítéseinek köszönhetően is megteremtettük a növekedés alapjait. Ma pedig már azt is biztosan kijelenthetjük, hogy 2014 már az emelkedés éve, és remélhetőleg 2015-ben is folytatódni fog az elindult gazdasági növekedés. Az elmúlt évek gazdaságpolitikai sikerei jól láthatóak az olyan gazdasági mutatók alakulásában is, mint az államadósság csökkenése, a foglalkoztatottak számának folyamatos növekedése, a rekord alacsony infláció, az államháztartási hiány mértékének 3 százalékos szint alatti tartása, a szocialisták által felvett IMF-hitel teljes összegének visszafizetése vagy akár a gazdasági növekedés feltételeinek folyamatos biztosítása.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt években sokszor elmondtuk, hogy célunk a teljes foglalkoztatás megteremtése. Ennek a szándéknak a jelei a 2015-ös költségvetési tervezetben is jól láthatóak. Ugyanis a törvénytervezet forrást biztosít a közmunkaprogramra, amelynek gazdasági eredményessége és társadalmi haszna is kézzelfogható, hiszen segély helyett munkát biztosít a dolgozni akaróknak. Természetesen mindemellett a jövőben is folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző kormányzati programok és a munkahelyvédelmi akcióterv is.
A 2015-ös költségvetési tervezet továbbmegy azon a megkezdett úton, amely a közszférában dolgozók bérének emelkedését szolgálja. Ugyanis az egészségügyben dolgozók bérrendezéséhez, a pedagógusok egzisztenciális helyzetének javításához hasonlóan a rendvédelmi dolgozók megbecsülését is kiemelten fontosnak tartja, fontosként kezeli. Ennek szellemében 2015-ben elindulhat a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, amelynek köszönhetően az ágazatban dolgozók illetménye 2015. július 1-től mintegy 30 százalékkal emelkedik.
Szeretnék még néhány mondatban kitérni a magyar családokra, a magyar családok helyzetére is. A 2011-ben elindított egykulcsos arányos adórendszer a középosztály erősítése érdekében került bevezetésre, a családi adókedvezmény pedig azért, hogy ösztönözzük a családokat a gyermekvállalásra. A családi adórendszernek köszönhetően mintegy 240 milliárd forint marad jövőre a családoknál. Ez az adórendszer díjazza a munkát, hiszen aki többet dolgozik, az többet keres, többet költ és jobban is él. Ez az adópolitika továbbra is az arányos és egységes adórendszer megteremtésére, a munkát terhelő adók csökkentésére, a vállalkozások terheinek mérséklésére és a magyar cégek versenyképességének növelésére irányul.
Egy felelősen megtervezett költségvetésnek azonban olyan társadalmi csoportokra is figyelnie és gondolnia kell, mint például a nyugdíjasok. Mindannyian emlékszünk még arra, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt egyhavi nyugdíjat vettek el a nyugdíjasoktól. A polgári kormány 2010-ben azt ígérte, mindent el fog követni annak érdekében, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke legalább szinten maradhasson. Ennek a vállalásának eleget téve, 2010 óta eddig három alkalommal emelkedtek Magyarországon a nyugdíjak. A kormány továbbra is elkötelezett a nyugdíjrendszer stabilitásának és a nyugdíjak értékének megőrzésében. Ezért 2015-ben az időskori ellátások az infláció mértékével, vagyis jelen pillanatban a tervezett 1,8 százalékkal fognak növekedni. Az idősek terheit továbbmérsékli még a rezsicsökkentés is, amelynek eredményeit a kormány a nemzeti közműszolgáltatási rendszer elindításával szeretné megőrizni.
Tisztelt Országgyűlés! Ma már az Európai Unió is elismeri hazánk, Magyarország teljesítményét. Azon kevés uniós országok egyike vagyunk, akik folyamatosan tudták csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot egyaránt.
(18.20)
Az Európai Bizottság 2014. november 4-én megjelent őszi előrejelzésében a legfőbb mutatók tekintetében szinte teljes mértékben azonos prognózissal számol, mint amivel a magyar kormány is tette azt. Ahogy a Költségvetési Tanács által megfogalmazott szakmai vélemény is alátámasztja, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megalapozott, és hitelességére, illetve végrehajthatóságára nézve a Költségvetési Tanácsnak nincsenek olyan alapvető ellenvetései, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az általam elmondottakat összefoglalva, azt hiszem, nyugodtan kijelenthető, hogy a 2015-ös költségvetés valóban a bankok elszámoltatásának a költségvetése lesz, amelynek elsődleges nyertesei a magyar családok lehetnek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me