Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai úgynevezett vita egyik áldozata talán az a munkahelyteremtés, amely kapcsán pró és kontra elhangzottak érvek, de tulajdonképpen mindenki fújta a magáét. Én megpróbálom megvilágítani egy rövid esettanulmányon és tényanyagon keresztül azt, hogy miért kellene változtatnia e költségvetési tervezet kapcsán is a kormánynak a politikáján, és miért kellene bizonyos típusú támogatásokból visszavenni, másfajtákat pedig megadni.
A 2000. évben a Hankook gumigyár a magyarországi gyárának létrehozására 16 milliárd forintnyi állami támogatást kapott. Ebből akkoriban 1500 munkahely született - előttem van a papiros róla -, vagyis egyetlen álláshely megteremtése 10,5 millió forintunkba került, hiszen itt az adófizetők pénzéről van szó.
Ezen annak idején a Fidesz, ellenzéki pártként annak rendje és módja szerint egyébként nagyon helyesen ki is akadt, felháborodott, ám súlyosan tévedünk, ha azt hisszük, hogy 2000 után megváltozott akár a helyzet, akár a hatalomra kerülés után a korábbi kormányzati viselkedésmód vagy -technika. Jó, egy kicsit változott, a dél-koreai cég ugyanis 2013-ban ennek az összegnek közel kétszeresét, már 19 milliót zsebelhetett minden újonnan felvett munkavállaló után, csak ekkor már az új kormányzat adta ezt a támogatást, az, amelyik korábban ellenzékben nagyon keményen lázadt a hasonló hozzáállás ellen. A dunaújvárosi üzem munkásai hazai viszonylatban a jobban keresők közé tartoztak már akkor, akár havonta nettó 200 ezer forintot is hazavihettek. Ez éves szinten nagyjából 4,5 millió forintnyi terhet jelent a munkaadó számára. Vagyis a magyar állam a bruttó bérrel és a járulékokkal együtt tulajdonképpen négy teljes éven át fedezi a Hankook munkásainak fizetését.
Tehát az a történet, ami ellen önök ellenzékből nagyon hangosan lázadtak, egy duplán támogatott területté vált egy multinacionális cég esetében, és még egyszer mondom, önök négyszer-hatszor többet adnak egy multicégnek munkahelyteremtési támogatás gyanánt átlagosan, mint egy magyar kis- és közepes méretű vállalkozónak.
Ha stratégiai partnert keresünk, akkor a magyar kis- és középvállalkozót keressék, és ennek szellemében módosítsák a költségvetési tervezetet! (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me