DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy pár, főleg az oktatással, neveléssel kapcsolatos felvetésére itt reagáljak, ha tetszik, helyreigazítsam. Bár, ha figyeltünk, akkor sok bölcsességet hallhattunk a felszólalásban, amiket érdemes megfogadni, például hogy olyan intézkedési tervet kell kidolgozni, amely intézkedéseket irányoz elő. Ezzel mondjuk, például egyet tudunk érteni teljes mértékben. (Gőgös Zoltán: Nem vagy korrekt, államtitkár úr!)
Kicsit konfúz volt számomra képviselő úrnak egyik-másik mondata. Egyrészről úgy beszélt Kínáról, mint az oktatásnak egy nagyon szép példájáról, amit követni kell, mellette pedig azt mondta, hogy nyugati mintákat kell követni. Egyszer azt mondja, hogy folytatódik a nevelés-oktatás területének a lejtmenete - ennek ugye, mindegyik részével vitatkoznék -, majd utána azt mondja, hogy igaz, hogy több forrás lesz egyébként az egyetemeken, igaz, több forrás lesz az oktatásban, igaz, több forrás van a pedagógusok bérére, de amúgy lejtmenetben van a teljes oktatási rendszer.
Ön is azt mondja, hogy nem figyelmen kívül hagyható a felsőoktatás tekintetében, hogy mégiscsak létrejött egy Struktúraváltási Alap, jövőre is, ahogy idén is van, ezt szintén megkapták a felsőoktatási intézmények, akik vállalták, hogy olyan átalakítást visznek véghez, amely segíti, hogy olyan diplomásokat bocsássanak ki, akikre igenis szükség van. Hiszen mi is egyetértünk azzal, hogy minél több diplomás legyen, csak olyan végzettsége legyen, amire igény is van. Erre a stratégiánkban is a közösségi főiskolák talán a legjobb példát jelentik, ami az ön egyik felvetésére is, azt hiszem, válasz és irány, amikor helyben a helyi vállalkozók teremtik meg annak a lehetőségét, finanszírozását, hogy amilyen munkaerőre igény van, egy másik egyetemről, másik helyről érkező oktatók ott helyben azt a felsőfokú képzettséget megadják, amire a helyi vállalkozóknak, a helyi közösségnek szüksége van.
Visszatérve a Struktúraváltási Alaphoz, az 9,1 milliárd forint, igencsak magas, amely minden egyetem számára lehetőséget ad, hogy ha valamilyen átalakítást akar vinni az eddigi elavult szemléletéhez képest egy modernebb, egy, a piaci viszonyokhoz jobban alkalmazkodó képzést, struktúrát vagy berendezkedést szeretne az egyetemen megvalósítani, akkor ebből a pénzből teheti, hiszen mi tudjuk azt, hogy minden spórolás pénzbe kerül, minden átalakítás pénzbe kerül, ezért van külön alap ehhez.
Az pedig, amit ön is elmondott, ami már tegnap is elhangzott sokszor, hogy mennyiben szűkül vagy szélesedik a tudáshoz való hozzájutás lehetősége: tisztelt képviselő úr, azért az előző kormányok abban jeleskedtek, főleg a szocialisták - pontosabban az SZDSZ anno -, hogy eladják, mondjuk, az állami tulajdonban, nemzeti tulajdonban lévő tankönyvkiadót, csak a privatizációval foglalkoztak.
(14.30)
Mi nem eladtuk a tankönyvkiadókat, hanem egy állami kiadót, sőt két állami kiadót megvásároltunk, egybegyúrtuk őket az OFI-ban, és ingyenesen biztosítjuk felmenő rendszerben a tankönyveket. Kidolgoztuk a modernebb kísérleti tankönyveknek a rendszerét, amelyben a pedagógusok pluszilletményhez is juthatnak, hogyha részt vesznek ebben, és munkanaplón jelzik vissza, hogy hol kell a továbbiakban javítani a könyveknek a minőségén, hol tudják a diákok azt inkább befogadni, hol tudják kevésbé befogadni.
Ön pedig olyan vádakat mond, amelyek nyilván nem olvashatók ki a költségvetésből - majd mutassa meg bárki azt a sort, ahol a jövő szeptember 1-jétől gimnáziumi beiskolázásra kerülő diákoknak a száma ott van. Ön erről beszél, miközben nyilván erről semmifajta adat nincsen a jövő évi költségvetésben, csak az van, hogy az eddigi 196 milliárd forint helyett 209 milliárd forintot, tehát 13 milliárddal többet költünk a középfokú oktatásra.
Ami a legfontosabb - sokszor elmondtuk, de úgy látszik, hogy önnek érdemes ezt még egyszer felidézni -, hogy igenis, ha megnézi ön az előző négy évet, a négy évnek a folyamatait vagy az idei év béremeléseit, azért ha van olyan társadalmi csoport, olyan alkalmazotti kör, aki az előző másfél évben és ebben az esztendőben is meg még 2017-ig folyamatosan tényleg érezhető béremelést kap, az pontosan a pedagógusoknak a köre. (Farkas Gergely: Szombaton tüntetnek.) Mert ön beszél sok mindenről, hogy mit kellene csinálni, de ez a kormány nem beszél róla, hanem megcsinálta.
A béremelések politikájában az első igazán kedvezményezett csoport pontosan a pedagógusok voltak, mert nemcsak beszéltünk arról, hogy a jövőbe kell fektetni, nemcsak beszéltünk arról, hogy a tudásba kell fektetni, hanem a pedagóguspálya megtartó erejét és a minőségi oktatásnak az ösztönző erejét különböző mestertanári, pedagógus II. besorolással igyekeztünk szintén a tanárok számára felkínálni, hogy aki többet hajlandó letenni az asztalra, többet foglalkozik a gyermekekkel vagy jobb minőségben foglalkozik a gyermekekkel, azoknak a fizetésében is ez megnyilvánuljon, és többet kapjanak.
Az, hogy mi a legnagyobb összegeket, 160 milliárd forint körüli összeget az előző évben is, a jövő évben is pluszban erre áldozunk - jövőre 38 milliárd az idei évhez képest még a plusz, ami a pedagógusok béremeléséből származik -, az jelenti azt, hogy ez a kormány tényleg megbecsülte, nemcsak szavakban, hanem tettekben, méghozzá a költségvetési törvényből kiolvasható tettekben a pedagógusok munkáját. Ezzel tette le egy minőségibb oktatásnak az alapjait, és ezzel nyújtja azt minden magyar iskoláskorú fiatalnak, hogy hozzáférjen a tudáshoz, jó minőségű tudáshoz férjen hozzá, és jó minőségű végzettséget szerezhessen akár középfokon, akár felsőfokon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me