DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Én is csak röviden szeretnék hozzászólni, mert nem szeretnék stílusvitákba bonyolódni. Itt elég heves felszólalások hangzottak el az ellenzék részéről, úgy, hogy nem kímélték a kormányt, nem kíméltek egyes állami vezetőket, Matolcsy Györgyöt s a többi, és ezek után szerintem egy kicsit túlzás, hogy megsértődik Zs. Kárpát… (Z. Kárpát Dániel: Z. Kárpát. - Derültség a Jobbik soraiban.) - elnézést, Z. Kárpát Dániel megsértődik azon, hogy mit mondott az államtitkár úr. De a lényeg, amit elmondott, tisztelt képviselőtársaim, a lényeg, amit elmondott… - bocsánat, örülök, hogy örömöt is okoztam ma.
A lényeg, amit elmondott: a devizahitel-átváltással kapcsolatban azt mondják, hogy adja olcsóbban, adja alacsonyabb árfolyamon a Magyar Nemzeti Bank. Elmondta az államtitkár úr, csak azt hiszem, elsiklott ez a mondata, de tegnap erről külön, hosszasan vitatkoztunk a Törvényalkotási bizottságban, hogy az Európai Központi Bank nem teszi lehetővé a nemzeti bankoknak, hogy egy fiktív árfolyamon, a piaci árfolyamnál lényegesen alacsonyabban adjanak el a kereskedelmi bankoknak devizát. Tehát ez, amiről önök beszélnek, kizárt, ilyen nincsen. Ezt beleírhatnánk a törvényekbe, de ez megbukna az Európai Unió Bírósága előtt, ezek a jogszabályok megbuknának, hiába is próbálkoznánk ezzel, hogy a Nemzeti Bank adjon olcsóbban devizát, egyrészt.
Másrészt pedig arról beszél az államtitkár úr - teljesen joggal szerintem, ne csináljunk úgy, mintha nem értenénk egymást -, hogy vajon miért kéne most a Nemzeti Banknak a kereskedelmi bankok részére devizát eladni, ha nem kellene a kereskedelmi bankoknak devizaátváltást végezniük ezekben az ügyekben. Persze, át kell hogy váltsák a devizát, át kell váltaniuk forintra, tehát mindenképpen szükség lesz arra, hogy a Nemzeti Bank devizát biztosítson ehhez az átváltáshoz. Köszönöm szépen a lehetőséget.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me