DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt körülbelül négy órában lefolytatott vita nagyobb része a „ki a hibás?” kérdéséről szólt. Ki a felelős? - a legtöbben ezt a kérdést feszegették, és természetesen erről megvan a véleményünk, a kormánynak is van határozott álláspontja ebben a kérdésben.
De szerintünk az lenne a helyes, ha az Országgyűlés a megoldásokkal foglalkozna, és elsősorban a megoldások keresésében támogatná az Országgyűlés a kormányt, mert úgy vélem, úgy gondolom, hogy ebben egyetértünk, hogy a devizahitelesek súlyos problémáját csak országgyűlési döntésekkel, törvényekkel tudjuk orvosolni, és a kormány a maga részéről mindent megtett az elmúlt években azért, hogy könnyebbé váljon a devizahitelesek helyzete. Természetesen soha nem ígértük, hogy egy csapásra meg tudjuk oldani a devizahitelesek problémáját, hisz óriási nagy teherről van szót, több százezer családról van szó; szerencsére folyamatosan csökkenő számú családot terhel a devizahitel, de mindig is fognak maradni olyanok, akik segítségre szorulnak.
A kormány eddig hét vagy nyolc alkalommal terjesztett az Országgyűlés elé törvényjavaslatot, attól függ, hogy hány törvényt számolunk ide. Korábban már, az előző országgyűlési ciklusban három alkalommal mindenképpen foglalkozott az Országgyűlés a devizahitelesek problémájával. Először az egyösszegű végtörlesztést tette lehetővé a devizahitelesek egy jelentős részének - több százezer emberről beszélünk -; ezt követően az árfolyamgát intézményét tette lehetővé, az árfolyamgát intézményével segítette a devizahiteleseket abban, hogy kimeneküljenek a csapdából. Ezután, akik nem tudtak kimenekülni, azok számára az eszközkezelőt hozta létre az Országgyűlés a kormány javaslatára, tehát mindazokat, akik már reménytelen helyzetbe kerültek, de nem akartuk közösen, hogy a fejük fölül elveszítsék a fedelet, ezeket az embereket az eszközkezelő segítette.
A 2014-ben létrejött új kormány és az Országgyűlés most immáron a harmadik és a negyedik törvényben foglalkozik a devizahitelesek és általában a fogyasztói kölcsönt felvevő, több százezer család helyzetével. Hiszen először az Országgyűlés a Kúria jogegységi döntése, a Kúria több döntése alapján megalkotta a tisztességtelen szerződési feltételeket érvénytelenné nyilvánító törvényt, ezt követően a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt alkotta meg, amelynek következtében közel 1000 milliárd forint kerülhet vissza a családokhoz, azokhoz a családokhoz, akik nemcsak devizahitelesek, hanem forinthitelesek is. Körülbelül 1 millió 300 ezer családról beszélünk, akik ebben a helyzetben vannak, velük szemben a bankok tisztességtelenül jártak el. 1000 milliárd forint nem kis pénz, természetesen nem egyformán jut ez vissza a családokhoz; annak a függvényében, azt kell mondjam, hogy sajnos attól függ, hogy mennyire tisztességtelenek voltak velük szemben a bankok, van, akit kevésbé érint a visszafizetési kötelezettség, van, akit jobban érint, és könnyebb helyzetbe hozza ezeket a családokat a bankok által visszafizetendő összeg.
Most elérkeztünk ahhoz, hogy döntsön az Országgyűlés a jövőbeni szigorúbb szabályokról, amelyek jelentősen megszigorítják a fogyasztói kölcsönök nyújtásának feltételeit, és egy tájékoztatási kötelezettséget írnak elő részletesen a bankok számára ezek a törvényjavaslatok, illetve az egyoldalú szerződésmódosításokat minimális esetre szűkítik az előttünk fekvő törvényjavaslatok.
(13.20)
És végül, de nem utolsósorban ebbe a sorba illeszkedik a devizahitelek átváltásáról szóló törvényjavaslat. Mindez együtt jelentősen fogja könnyíteni a devizahitelesek helyzetét. Sohasem ígértük, és most sem tudunk olyan megoldást ajánlani, amellyel egyik pillanatról a másikra eltűnik a tartozása a devizahiteleseknek, de ezek a törvények azt ígérik, azt ajánlják föl, hogy egy jelentősen csökkentett mértékű tartozást, egy végre forintban tervezhetően fennálló tartozást a jövő években ki fognak tudni fizetni azok a családok, amelyek számára egy tervezhető forinthitel-tartozás megoldást jelent.
Természetesen beszéljünk arról is, hogy vannak már olyan hitelszerződések, amelyek már nem állíthatók helyre, valószínű, hogy ezek a hitelek az átváltás után sem kerülnek visszafizetésre. Tehát mindannyian tudjuk, hogy olyan felelőssége van az Országgyűlésnek - és a kormány tisztában van ezzel a felelősséggel -, hogy mindez a sok törvény, amit most elfogadott az Országgyűlés az elmúlt öt évben, még ezek sem fognak tudni mindenkit a csapdából kiemelni. De a kormány azt ígérte, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, és ez így is lesz, a bankok elszámoltatása után a kormány azokkal is törődni fog, akiknek a megváltozott hitelfeltételek nem jelentnek megoldást.
Kérem viszont az országgyűlési képviselőket, hogy úgy mondjam, minden kölcsönös vádaskodás és minden jogos vagy kevésbé jogos kritika mellett is azt kérem a tisztelt Háztól, hogy a kormány által beterjesztett két törvényjavaslatot, amely jelentősen javítja a devizahitelesek helyzetét és más kölcsönfelvevők helyzetét, kérem, hogy támogassa a Ház, kérem, hogy a jövő héten szavazataikkal fogadják el a kormány által benyújtott törvényjavaslatokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me