DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Tisztelt Országgyűlés! Elöljáróban csak annyit reagálnék államtitkár úrnak, aztán én nagyon szívesen veszem, ha valóban meggyőz minket, és nem csak beszél arról, hogy meggyőzött minket, hogy az egész konstrukciónak, ami családok százezreit döntötte válságba, sok esetben valóban az volt a lényege, hogy devizaalapúnak neveztek olyan hitelkonstrukciókat, amelyek mögött valóban igazolható devizafedezet nem állt a kereskedelmi bank mögött. Ezek fiktív ügyletek voltak. Ez az egésznek a lényege.
Tehát akkor, amikor egy ellenzéki képviselő azt állítja, hogy nagyon sok esetben az ilyen ügyletek mögött valódi devizatartalom nem volt, akkor én azt gondolom, hogy közel jár a valósághoz. Arról nem beszélve, hogy mi is azt követeltük elég régóta, hogy úgy kellene hozzányúlni ehhez az egész történethez, hogy először is magát a devizaelemet száműzzük ezekből a szerződéses konstrukciókból, hiszen a becsapásnak pontosan az volt a lényege, hogy valójában nagyon gyakran nem volt devizafedezet, és egyébként már ’11-ben is arra figyelmeztettünk, hogy ott lehet kockázat a bankrendszerben is, hogy valójában nem volt meg az a devizafedezet, ami alapján az embereket egyébként megvezették.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány azt állítja, hogy ez a törvény 25 százalékkal fogja a devizaadósok terhét csökkenteni. Mi meg azt állítjuk, hogy nem tudjuk, és ami még fontosabb, hogy a devizahitel-károsultak nem tudják, hogy az a 25 százalék hogyan jön ki. Tehát ezt a törvényt jó lelkiismerettel addig megszavazni nem lehet, amíg a kormány nem áll elő. Itt a lehetőség, államtitkár úr, és mutassa be itt az Országgyűlésben, mutassa be az ország nyilvánossága előtt azt a számítási módot, amivel önök kihozták ezt a 25 százalékot!
Tegnap a Törvényalkotási bizottságban én is végighallgattam Balla frakcióigazgató urat, hogy hát ez a nagyszerű kormány 25 százalékkal csökkenti a devizaadósok terhét. Kiváló. Hol van a számítás? Honnan jött ki ez a 25 százalék? Tessék végre elmagyarázni! Tehát túl azon, hogy a Habony Művek ezt írta meg önöknek, hogy ezt kell mondani, hogyan jött ki ez a szám?
2. A Magyar Nemzeti Bank közzétett egy képletet, ami alapján az adósnak ki kell számolnia az új tartozását. Viszont az LMP meg azt gondolja, hogy feltehetően az érintett adósok döntő része nem rendelkezik matematikusi végzettséggel. Ahhoz, hogy a jegybank által közzétett képlet alapján valaki ki tudja számolni a tartozását, legalábbis matematikusi végzettségre lenne szükség.
Tehát mi azt követeljük elsősorban a jegybanktól, de az NGM is nyújthat ehhez segítséget, hogy sürgősen, napokon belül tegyenek közzé egy olyan kalkulátort, amelyen keresztül egy átlagos állampolgár is ki tudja számolni azt, hogy pontosan mennyi lesz az új tartozása.
Tehát addig erről a törvényjavaslatról érdemben dönteni jó lelkiismerettel nem lehet, amíg egyrészt a kormány nem áll elő azzal, hogy pontosan hogyan jön ki számára az, hogy pont 25 százalék, amivel az adósok tartozása átlagosan csökkenni fog; 2. amíg az érintettek nem kapnak segítséget ahhoz, hogy egy kalkulátorral ki tudják kalkulálni a saját jövendő tartozásukat. Az a helyzet, államtitkár úr, hogy ez egy vakrepülés, amit a kormány folytat. Nem tudni azt, hogy a törvény elfogadása után pontosan az egyes adósok hitelállománya, adóssága hogyan fog alakulni.
Ami igazán vérlázító ebben a történetben, hogy önök azt mondják, hogy elszámoltatják a bankokat, és az emberek oldalára álltak, az embereken segítenek. Nagyszerű. Közben viszont a valóság úgy néz ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank vesz 210 forintért svájci frankot, majd utána 256 forintért eladja azt a bankoknak, és kaszál rajta 46 forintot. Összesen ezen a bulin a Magyar Nemzeti Bank 100 milliárdot kaszál. Ez az a 100 milliárd forint, ami, ha valóban az emberek zsebébe kerülne, akkor a devizahitel-adósok, akik ma még ebben a csapdában rekedtek, valóban olyan helyzetbe juthatnának, ha ez a 100 milliárd forint ott lenne náluk, az emberek oldalán, mintha annak idején a bankok nem vágták volna őket át, tehát nem egy fiktív devizaalapú hitelügyletet kötöttek volna.
Magyarul, arról van szó, hogy ezzel a 100 milliárd forinttal kormányzati asszisztencia mellett Matolcsy György megrövidíti a devizahitel-adósokat. Ez a 100 milliárd forint arra kell, hogy ebből ne csak hangszereket meg egyéb műtárgyakat vásároljon a jegybank, de adott esetben különböző offshore hátterű cégeknek csorgasson ki súlyos százmilliókat, lásd az Eiffel-palota ügyét. Ezért kell ez a nagy tőkefelhalmozás a Magyar Nemzeti Banknál.
De beszéljünk világosan! Azért piaci árfolyamon kell visszaváltani forintra a devizahitel-adósok ügyleteit, mert a jegybank megveszi alacsonyabb áron, drágább áron adja tovább a kereskedelmibank-rendszernek a megvett devizát. Nem így van, államtitkár úr? Nem így van? A 210 és a 256 forint között ön szerint nincs különbség? Az a 46 forint kié lesz? A jegybanké lesz. Ez összesen egy 100 milliárdos kaszálás a jegybank részéről. Mi ennek az oka, államtitkár úr? Erre tessék felelni! Az a 100 milliárd forint hiányzik az emberek zsebéből, és ott van a Magyar Nemzeti Bank kezében, hogy újabb alapítványokat lehessen létesíteni, és az offshore hátterű haveroknak ki lehessen fizetni a vételárat a különböző csodapalotákért. Erről van szó. Egy szemfényvesztés ez az egész, amit itt önök művelnek, egész egyszerűen a jegybankon keresztül meglopják az embereket!
Államtitkár úr, a másik pedig az, hogy ne bújjanak örökösen a Kúria határozata mögé. Erről már tegnap a Törvényalkotási bizottság ülésén is volt egy vitánk. Az a helyzet, hogy Magyarországon jelenleg az új Alaptörvény alapján is normakontrollra, tehát a jogszabályok felülvizsgálatára az Alkotmánybíróság jogosult, nem a Kúria. A Kúria egy jogalkalmazó szerv. Amikor a Kúria hoz egy jogegységi döntést, akkor arról tud véleményt mondani, hogy az akkor, a döntés meghozatalakor hatályos szabályok alapján mi a helyes irány, ami egyébként orientálja a többi bírói fórumot. Ettől még nincs elzárva nagyon sok mindentől a jogalkotó, hogy változtasson a szabályokon.
Ne bújjanak a Kúria döntése mögé! A Kúria döntése egyáltalán nem terelte kényszerpályára a jogalkotót, hogy egyébként biztosítsa az igazságot a devizahitel-károsultaknak. Ne hivatkozzanak a Kúriára! Nem a Kúria miatt kell piaci áron visszaváltani a devizaalapú hitelállományt, hanem a Magyar Nemzeti Bank miatt, amely más, kedvezőbb árfolyamon veszi meg a piacon ezt a devizát, mint amennyiért a magyar kereskedelmi bankoknak ezt továbbadja.
(12.10)
Az LMP javaslata nem az volt feltétlenül, amire itt ön visszavágott szocialista képviselőtársainknak, hogy a költségvetés pótolja ki. Mi azt mondtuk, hogy a kormány, illetve az Országgyűlés vegye fontolóra, hogy a jegybank számára előír egy magatartást, hogy hogyan kell ezekben az ügyekben eljárni. A jegybanknak meglenne erre egyébként a fedezet, hiszen hogyha azt nézzük, hogy mennyi fölösleges - fölösleges? -, mennyire törvénytelen és a jegybanki törvényes működéstől idegen kiadást eszközölt egyébként Matolcsy György és társasága az elmúlt években, akkor az látszik, hogy ennek a 100 milliárd forintnak is úgy néz ki, hogy helye van, de nem az emberek oldalán van helye, nem az emberek érdekében van helye, hanem egy újabb építkezési folyamat állomásait látjuk a jegybank működésénél. A jegybanknak nem az a funkciója, hogy egy újabb gazdasági birodalom épüljön ki Magyarországon.
Az a 100 milliárd forint, amit a Magyar Nemzeti Bank keresett ezen az ügyön, az hiányzik azoknál a devizahitel-károsultaknál, akik négy éve, és hogyha hozzátesszük a másik kilenc évet, több mint tíz éve várnak arra, hogy a helyzetükön segítsen a hatalom. Egy dolog a fairbank-törvény, de önmagában a fairbank-törvény nem fog igazságos viszonyokat teremteni azok számára, akiket egyébként a nem fair módon működő bankrendszer az elmúlt 10-15 évben megkárosított.
Úgyhogy, államtitkár úr, én továbbra is arra szeretném kérni a választ: milyen alapon állítják azt, hogy 25 százalékkal lesz kedvezőbb az adósok helyzete? Mikor lesz kint a jegybanknak vagy az NGM-nek a honlapján egy olyan kalkulátor, ami alapján egy átlagos fogyasztó is meg tudja állapítani, hogy az új szabályok szerint neki pontosan mennyi lesz az adóssága?
Adjanak magyarázatot arra, hogy Matolcsy György ezen az ügyleten miért bulizik 100 milliárd forintot, és miért van jobb helyen ez a 100 milliárd forint offshore-cégeknél meg másoknál - akikkel üzletet köt a Magyar Nemzeti Bank -, miért ne lenne ennek ott a helye a devizahitel-károsultak zsebében. Erre adjanak választ! Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me