DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Egyrészt Z. Kárpát Dániel képviselőtársam már elmondta a választ. Arról van szó szerintem, államtitkár úr, és erről már 2011-ben is itt vitatkoztunk, hogy ezeket a hiteleket úgy nyújtották a bankok, hogy valójában a deviza-forrásoldal a legtöbb esetben nem állt rendelkezésre. Ez egyébként egy újabb kérdést felvet, és erről is beszéltünk az utóbbi egy évben, hogy most - függetlenül az elmúlt egy év jogalkotásától - komolyan kétséges, hogy akár csak a tíz évvel ezelőtti hitelintézeti szabályok alapján ezek az ügyletek érvényesek voltak-e; ezt a Kúria nem vizsgálta. Az, hogy úgy helyez ki devizaalapú hitelt egy bank, hogy a forrásoldal - nem azt mondtuk, hogy egyáltalán nem - nem elégséges mértékben biztosított, másik oldalról pedig a prudenciaszabályoknak nem tud megfelelni, hiszen nem tudja fölmérni azt, hogy a hitelfelvevő teljesítőképessége elégséges-e. Gyanítjuk, hogy a hitelintézeti törvénynek a korabeli, 2000-es évekbeli szabályaiba is ütköztek tömegével ezek a hitelügyletek, tehát már ennek alapján is ezeket érvénytelennek lehetett volna kimondani.
Répássy államtitkár úrnak meg csak annyit válaszolnék, hogy ha már itt fiktív árfolyamról van szó: ez az árfolyam nem fiktív? Ez mitől kevésbé fiktív? Mi azt mondjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank annyiért adja tovább a devizát, amennyiért egyébként a piacon megvásárolta, ez pofonegyszerű, és itt kéne a Magyar Nemzeti Bankot keretek közé szorítani.
Bátorkodom azt is megjegyezni, hogy adott esetben, ha valahol pedig konfliktust kell vállalni - ha már annyira szeret konfliktust vállalni a kormány kifelé -, akkor pontosan a bankok tisztességes működése és az igazság helyreállítása a hitelkárosultak ügyében.
Köszönöm szépen.
(12.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me