DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Folytatnám, tudniillik arról van szó, hogy ha őszintén beszélne a kormányoldal, akkor azt mondanák el az embereknek, hogy például a decemberi jogegységi határozatra azért volt szükség, mert ugyanolyan típusú pereknél a bírói fórumok különböző döntéseket hoztak. Ha valami jelentősége a jogalkotó számára volt a jogegységi döntésnek, az az, hogy azt lássuk, hogy a hatályos joganyagban hol van olyan hézag - és ebben a jogegységi határozat tud iránymutató lenni -, amit ki kell pótolnia a törvényhozásnak. De semmilyen tekintetben egy jogegységi határozat az Országgyűlést nem köti, ezt tegyük félre!
Kettő. Varga képviselőtársamnak akartam csak felelni, hogy természetesen ez a kormány, illetve az Obrán-kormány sok minden miatt felelős. Egyrészt az első Orbán-kormány 2001-ben indította el ezt a folyamatot, a második Orbán-kormány pedig felelős azért, mert nem történt semmi négy évig. Erről elfelejtettek számot adni a nagy szónoklatok közepette, hogy ezek a törvények miért nem három évvel ezelőtt jöttek ide. De speciel az árfolyam-növekedésről én azért egy kicsit halkabban beszélnék arról az oldalról. Tudniillik ami többek között ezt a csapdahelyzetet előidézte, az az, hogy a megelőző ballib kormányok, illetve a Járai-Simor-jegybankvezetés idején túlságosan erősen volt tartva a forint, ez hajszolt bele családokat a devizahitel-csapdába.
És még valami, államtitkár úr: arról elfelejtenek beszélni, hogy akkor, amikor az EKB-ra mutogatnak, lenne egy olyan teendője is a magyar kormánynak, hogy a pénzügyi piacok és a monetáris politika újraszabályozása végett vállaljon konfliktusokat globális színpadon, vállaljon konfliktusokat az Európai Unión belül; ezt önök nem teszik, folyamatosan másra kenik a felelősséget. Pontosan tudjuk, hogy önök adott esetben egy hétvége alatt megírnak egy új Alaptörvényt vagy egy új polgári törvénykönyvet, Vas Imre nyilván szívesen aláírja és benyújtja. Nem tudtak ebben a kérdésben egyről a kettőre jutni négy év alatt, ez a helyzet!
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me