DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság tegnapi ülésén megtárgyalta a T/1997. számon benyújtott, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a T/2055. számon benyújtott, az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosításával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvényjavaslatot is.
Mindkét indítványhoz a bizottság 22 igen és 12 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot nyújtott be. Ahogyan az a bizottsági ülésen is elhangzott, 2014 áprilisa óta ez a harmadik és a negyedik olyan törvény, amely a devizahitelesek helyzetét kívánja rendezni. Ha úgy tetszik, igazságot szolgáltat a banki károsultaknak. A Kúria döntése után az Országgyűlés normaszövegszerűen rögzítette, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el ügyfeleikkel szemben mind az árfolyamrés, mind az egyoldalú kamatemelések tekintetében. Ezután az ebből következő részletszabályok megalkotására került sor.
Az úgynevezett banki elszámoltatási törvény eredményeként a károsultaknak a közeljövőben csökkenni fog a tőketartozásuk és a törlesztőrészletük egyaránt. Ez számítások szerint összességében 1000 milliárd forint tehertételt jelent a bankok számára. Ez a nemrégiben elfogadott két jogszabály jelenti a múlt lezárását és, bízunk benne, kárpótlást azoknak, akik belesétáltak, vagy ha úgy tetszik, akiket belekényszerítettek a bankrendszer kelepcéjébe.
Az előttünk fekvő két javaslat pedig a jövőre nézve jelent biztonságot és kiszámíthatóságot. A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló jogszabály módosítása a fair bankrendszer alapjait fekteti le Magyarországon. A módosítás alapvetően két fő kérdéskört érint, egyrészről meghatározza a hitelszerződés egyoldalú módosításának új szabályait, másrészről rögzíti a hitelezőt a szerződéskötést megelőzően terhelő tájékoztatási kötelezettségnek az eddigiektől részletesebb és pontosabb szabályait.
A Törvényalkotási bizottság által a T/1997. számú törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslat a bizottság feladatköréből adódóan szövegpontosító javaslatokat tartalmaz, illetve koherenciaproblémákat küszöböl ki. A hitelszerződésekkel kapcsolatos két fő kritériumot, a kiszámíthatóságot és a biztonságot szolgálja a T/2055. számú törvényjavaslat is, amely a devizahitelek forintosítását jelenti.
Itt szeretném leszögezni, hogy a lakossági devizaalapú és devizahitel-állomány forintosítása össztársadalmi érdek. Egyrészt azért, mert megszünteti a lakossági jelzáloghitel-szerződésekben a hiteladósokat egyoldalúan terhelő devizaárfolyam-kockázatot, másfelől azért, mert elősegíti az ország pénzügyi közvetítőrendszerének stabilitását. Ennek megfelelően a benyújtott törvényjavaslat a fogyasztói hitelek adósai helyzetének javítására irányuló eddigi, már vázolt jogalkotói intézkedésekhez szorosan kapcsolódva, azokhoz illeszkedve meghatározza a forintosítás jogi technikáját, eljárásrendjét, feltételeit, a forintosítással érintett fogyasztói hitelszerződések áttérését az említett fair bankokról szóló törvényben meghatározott új szerződéses feltételekre.
(9.40)
Fontosnak tartom kiemelni, hogy azon hitelek esetében, ahol a törvényjavaslat lehetővé teszi a hiteladósoknak bizonyos feltételek között és az adósok kérelmére, a korábbi deviza- vagy devizaalapú kölcsönszerződéses hiteljogviszonyok megmaradhatnak. Ez a lehetőség azokra vonatkozik, akiknek hitelszerződése hat éven belül megszűnik. A jogszabály a fogyasztók érdekeinek védelme érdekében egyúttal meg is szabja a hitelnyújtó által alkalmazható kamat, kamatfelár mértékének legfelső határát is. A Törvényalkotási bizottság összegző módosítója érdekében ez lakáscélú fogyasztói jelzálog-kölcsönszerződés esetén az eredetileg benyújtott 5 százalék helyett 4,5 százalék, míg a nem lakáscélú fogyasztói jelzálog-kölcsönszerződés esetén 7 százalék helyett 6,5 százalék.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogyan említettem, a bizottsági módosító indítványok esetén nem érkezett ellenszavazat az ellenzék részéről. Ezért a zárószavazással kapcsolatban egyenesen arra kérem képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot, amely egyértelműen igazságot szolgáltat, és a jövőben megvédi az állampolgárokat a különböző banki trükköktől. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me