GYOPÁROS ALPÁR

Full text search

GYOPÁROS ALPÁR
GYOPÁROS ALPÁR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A devizaalapú hitelezés terhe évek óta nyomja a magyar emberek vállát. A törlesztőrészletek elszabadulása rengeteg család életét tette tönkre, és még mindig sok százezer ember küzd a devizaalapú, és további 1,2 millió a forinthitelek problémájával. Ezek megoldása össznemzeti érdek és jogalkotói kötelezettség is egyúttal. A lakosság devizakitettsége és eladósodása a személyes tragédiák mellett a fogyasztás és a beruházások csökkenését is eredményezi, ami az egész nemzetgazdaságra negatívan hat, és súlyos kockázatokat rejt magában. Mi, ellentétben a szocialista és liberális kormányok tétlenségével és koncepciónélküliségével, ígéretet tettünk a devizahitelesek problémájának rendezésére. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a mellett a tény mellett sem, amiről ma már volt szó, hogy a kedvezményes kamatozású támogatott forintlakáshiteleket 2003-ban törölték el.
A devizahitelek forintosításáról szóló törvény és a tisztességes bankokról szóló törvény együttesen orvosolja a devizahitelesek gondjait. A T/2055. számú javaslat segítségével megszüntethető a hiteladósokat egyoldalúan terhelő devizaárfolyam-kockázat, amely hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilitásához. A bankok tisztességtelen hitelezési gyakorlatának kiiktatása, a fogyasztóvédelmi jogi garanciák törvénybe foglalása, a kamatkondíciók átláthatóságának növelése, valamint a devizahitelek kivezetése mind-mind olyan intézkedések, amelyekkel jelentősen csökkenthető a bizonytalansági faktor a pénzügyi szférában.
A törvényjavaslat szabályozza a forintosítás utáni kamatszintet is, a forintra átváltási kötelezettség mellett prioritás a fogyasztók számára legkedvezőbb pénzügyi feltételek kialakítása. Kulcsfontosságú, hogy ezek a célkitűzések úgy érvényesüljenek, hogy közben a forinthitelesek se kerüljenek rosszabb helyzetbe. A törvényjavaslatban rögzített forintosítási irányadó árfolyamok ezt a szempontot is figyelembe veszik.
A T/1997. számú javaslat a magyar polgárok pénzügyi intézményekkel szembeni kiszolgáltatottságát hivatott csökkenteni. A bankoknak kötelességük az ügyfelek megfelelő tájékoztatása és a lehetőségekhez mért ajánlatok nyújtása. Ezzel egy időben vissza kell szorítani az egyoldalú szerződésmódosításokat is.
Tisztelt Országgyűlés! Jómagamnak tizenkettedik éve van szerencsém országgyűlési képviselői fogadóórákon jelen lenni. Ennek az időszaknak a felét képviselői munkatársként, a másik felét pedig képviselőként tettem meg. Az általános tapasztalatom erről a tizenkét évről az, hogy 2011 előtt jellemzően a fogadóórára érkező választópolgárok a kezükben önéletrajzokat szorongatva jöttek az országgyűlési képviselői fogadóórára. Szerencsére azóta az álláskeresők száma erősen megcsappant a fogadóórákon. De 2008-2009 tájékán találkozni lehetett egy teljesen új jelenséggel: felváltották a kezükben önéletrajzot szorongató választópolgárokat a kezükben banki szerződéseket szorongató választópolgárok.
S hogy is lehetett volna ez másképp 2008 és 2009 tájékától - engedjék meg, hogy itt hadd mondjak ellent Tóth Bertalan képviselőtársamnak -, amikor az emberek az akkor regnáló kormányokat egyszerűen csak bankárkormányoknak hívták. És ez nem is volt véletlen, hiszen önök beszélnek az árfolyamok hirtelen változásáról, de elfeledkeznek arról a tényről, hogy ez az önök országlása, az önök kormányzása idején is jellemző volt. Hogy mást ne mondjak, 2008 januárjában a sokat emlegetett svájcifrank-árfolyam 150 forint volt, 2009 januárjában pedig már 185 forint.
2008 és 2009 között az önök kormányai mindenféle látszatintézkedéseket próbáltak ugyan tenni a devizahitelesek érdekében - ezért sem mondható az, hogy 2010-ben jelentkezett ez a probléma -, emlékszünk még erre a bizonyos etikai kódexnek gúnyolt javaslatra, mindenféle, a bankokkal kötött különalkukra és külön megoldásokra, amelyek nemhogy segítettek volna, hanem inkább csak rontottak a devizahitelesek helyzetén, és emlékszünk a jogalkotói eszközökkel a bankoknak garantált profit témájára is. Ezért csúfolták önöket, az önök kormányait az emberek annak idején bankárkormányoknak.
A közös célunk természetesen az kell legyen, hogy azok, akik sajnos a legsúlyosabb helyzetbe kerültek, és még mindig bejönnek a fogadóórákra a banki szerződésekkel, nekik se kelljen bejönni az országgyűlési képviselőkhöz, és nekik se kelljen a bankokban sorba állni és kuncsorogni, és ők se veszítsék el a hajlékukat a fejük fölül. Ha ez a cél közös, akkor meg kell érteniük - az én véleményem az -, ha befogadnánk azt a javaslatot, amely szerint a 2010-es - de kérdezem, miért pont a 2010-es, miért nem a 2008-as - árfolyamon forintosítanánk ezeket a devizahiteleket, akkor ezeket a szerencsétlen sorsú embereket abba a helyzetbe sodornánk még évekre, hogy az esetleges perek elhúzódása után ők még lehetetlenebb és még súlyosabb helyzetbe kerülnének. S ráadásul abban a pillanatban megjelennének nemcsak az én, hanem az önök fogadóóráin is azok a hiteles ügyfelek, azok az adóshitelesek, akik forintban kötötték meg a hitelszerződéseket, és joggal követelnék az azonos elbánást önöktől is, kedves ellenzéki képviselőtársaim.
Ezért mondom azt, hogy közös érdekünk ennek a törvénynek az elfogadása, és kérem ehhez az önök támogatását is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me