HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Én megpróbálom egészen egyszerűen megfogalmazni, hogy véleményem szerint miről szól a devizahitelek ügye, és hogy miért is nagyon árulkodó, hogy a forintosításos javaslatot együtt tárgyaljuk azzal a javaslattal, amit önök fairbank-törvénynek neveznek.
Tudják, én azon nagyon szerencsés helyzetben voltam az életem egy szakaszában, hogy részben Belgiumban éltem, részben pedig Magyarországon. Egyszerre volt hitelem Belgiumban is, és egyszerre volt hitelem Magyarországon. Ráadásul Belgiumban annál a banknál volt hitelem, amelyik bank annak a banknak volt az anyabankja, amelyik banknak a leánybankjánál vettem fel Magyarországon a hitelemet.
Tehát ismertem az ottani anyabanknak a hitelezési gyakorlatát, ismertem azt, hogy énnekem mint ügyfélnek miket kellett vállalnom, miket vállalt a bank, és amikor jött a gazdasági válság, akkor miket terheltek át rám Belgiumban, és miket terheltek át rám Magyarországon. Tudják, az, amit a magyarországi bankok, ezeknek a nyugat-európai bankoknak a leánybankjai Magyarországon műveltek, az felháborító bűncselekmény. Belgiumban ezért, amit a magyar bankok műveltek, nem tüntettek volna az emberek, hanem szerintem még lövöldöztek volna is.
Tehát az, hogy tisztességtelenül jártak el ezek a bankok, az számomra nem kérdés. (Vargha Tamás: Miért nem akkor dumáltatok?) Államtitkár úr, várjon egy picit, jó! Tehát számomra ez nem kérdés. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban. - Dr. Varga László: Nem kell átverni az embereket!) A kérdés az, hogy látva önök azt, hogy ezek a bankok milyen hatékonyan fosztották ki, ha úgy tetszik, a magyar népet, hogy a válság leginkább sújtotta időszakában is ezek a bankok vastagon nyereségesek voltak, ezek után, amikor önök hatalomra kerültek, akkor mit is csináltak. Hát, nem azt csinálták, hogy ezeket a bankokat kötelezték volna arra, hogy akkor ne nyúzzák tovább a magyar népet, ne vegyék el tőlük az extraprofitot - ahogy önök fogalmaztak -, hanem mit mondtak? (Dr. Répássy Róbert: Brüsszeli Che Guevara!) Azt mondták, hogy tisztelt bankok, önök nagyon jól tudják a magyar emberektől behajtani a pénzt. Tudják mit? Csináljuk együtt, és felezzünk vagy osszuk meg! Erről szólt az önök bankadója.
Nem arra kötelezték a magyarországi bankokat, hogy ezt a pénzt el se lehessen venni a magyar emberektől és a magyar vállalkozóktól, hanem egyszerűen még ráraktak ezekre a bankokra egy bankadót, ami bankadót a korábbi terhekkel együtt megnövelve, a bankok áthárították a magyar lakosságra, a magyar vállalkozókra, és így a magyar embereknek nemhogy csökkentek volna a terheik, hanem brutálisan megnőttek. Tartott ez a folyamat egészen addig, amíg a devizahitelesek el nem kezdték perelni a bankokat, hogy a tőlük igazságtalanul elvett pénzt, a tőlük igazságtalanul kicsikart többletköltségeket adják vissza ezek a bankok.
Tudják, az is egy nagyon érdekes dolog, hogy én korábban dolgoztam gyakornokként az árutőzsdén is segédbrókerként. Mi akkor a gabonakereskedelemben azzal foglalkoztunk, hogy a gabonakereskedelemben az a lényeg, hogy amikor én eladom a gabonát egy határidős kereskedésben, hogy majd később szeretném ezt a gabonát értékesíteni, ha ezt egy exportügylettel akarom lebonyolítani, akkor ennek van árfolyamkockázata is, hogyha mondjuk, a szerződés euróban vagy dollárban, vagy más valutában köttetett meg.
Hogy a gabonakereskedelemben ez az árfolyamkockázat ne terhelje a kereskedőt, ezért a kereskedők úgynevezett fedezeti ügyleteket csinálnak, aminek a lényege az, hogy a tőzsdén megkötött fedezeti ügylettel gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy merre fog az árfolyam elmozdulni, hogyha az árfolyam kedvezőbb lesz, akkor a tőzsdén gyakorlatilag elvesztik a pénzt, de a kereskedelemben megnyerik, és ha az árfolyam kedvezőtlenebb lesz, akkor a tőzsdén megnyerik és a kereskedelemben veszítik el. Tehát végül: az a lényeg, hogy pontosan annyiért fogják a terményt forintban értékesíteni, mint amikor a szerződést aláírták.
Ha a terménykereskedelemben ez egy normális, bevett dolog, akkor miért nem lehetett a bankoknak, akik egyébként ahhoz értenek, hogy hogyan kell az ő kockázataikat lefedni, fedezeti ügyletekkel biztosítani azt, hogy ne legyen árfolyamkockázat? - miközben egyébként a lakosságtól meg nagyon komoly kezelési költséget szedtek be. Tehát még a fedezeti ügyleteknek az árát is bevették a lakosságtól, de elvileg nem csináltak fedezeti ügyleteket. Szerintem sehogy, hanem ez az egész egy átverés volt, és ezért azzal a részével, hogy a bankokat ebben el kell számoltatni, ezzel tökéletesen egyetértek, csakhogy ezt nem önök kezdeményezték, hanem azok az emberek, akik pórul jártak, mentek bírósághoz, és kezdtek pereket nyerni, és amikor elkezdtek pereket nyerni, utána jött a Kúriának az a jogegységi határozata, ami alapján önöknek most lépni kell.
(13.10)
Ezzel azt a pénzt, amit a bankok tisztességtelenül elvettek - ez alapján a határozat alapján, ami miatt, még egyszer mondom, az emberek kezdeményezésére megnyert perek nyomán önöknek most kényszerből meg kell hozniuk egy törvényt -, a bankokkal rendezni lehet. Igen ám, de ez csak a költségek egyik része volt, a másik része pedig az árfolyamváltozásból adódott, abból az árfolyamváltozástól, ami pedig az önök kormányzati politikája miatt következett be, és ennek viszont nem óhajtják a következményeit vállalni.
Ahogy erről már sokan beszéltek előttem, a Kúria döntése nem arról szól, hogy nem lehet a mainál kedvezőbb árfolyamon elszámolni a lakossággal, hanem arról szól, hogy az árfolyamváltozás nem a bankok költségét kell hogy terhelje, mert az árfolyamváltozás nem a bankok miatt következett be; ez így igaz. A bankok, ami pénzt elvettek tisztességtelenül, azzal nekik külön el kell számolni, ami pedig az árfolyamváltozásból következett be, azért pedig, tisztelt hölgyeim és uraim, önök, az önök kormánya volt a felelős, és önöknek kéne lépéseket tenni azért, hogy az így pórul járt lakosságnak ezt a többletterhet ne kelljen megfizetnie.
Ezért egyetlenegy tisztességes megoldás fogadható csak el: ha önök teleplakátolták az egész országot azzal, hogy elszámoltatják a bankokat, akkor tessék önöknek is elszámolni, és nem a mai árfolyamon ráverni az emberekre az elhibázott gazdaságpolitikájuk árát, és otthagyni a tönk szélén a családokat, hanem ugyanúgy, mint ahogy a tehetősebb embereknek biztosították a 180 forintos svájcifrank-elszámolás lehetőségét, most a végelszámolásnál tessék biztosítani a 180 forintos svájcifrank-el-számolás lehetőségét, illetve a 265 forintos euróelszámolás lehetőségét mindenkinek. Ez lenne a tisztességes dolog.
Az pedig tényleg önmagáért beszél, hogy önök most, hogy gyakorlatilag nem tartható fönn a bankokkal az az alku, amiben korábban megegyeztek, hiszen a lakossági perek kapcsán összedőlt ez az alku, most hozzák be a fair bankok törvényét, amivel egyébként 2010-ben kellett volna kezdeni, és akkor azt mondanám én is, hogy le a kalappal, ez az, amit csinálni kell, ez az az út, amin Magyarország európai országgá válhat. Nem! Önök öt éven keresztül a bankokkal együttműködve, a bankokon keresztül szedtek ki rengeteg pénzt a magyar családok és magyar vállalkozások zsebéből a megnövekedett többletterheken keresztül, és most úgy számolnak el, hogy a bankokat elszámoltatják, önök pedig fölteszik a kezüket, és azt mondják, hogy hát, tetszettek volna jobb politikai erőre szavazni, nem tették meg, így jártak.
Remélem, hogy ebből majd a magyar lakosság is tanul, és kezdi fölismerni azt, hogy önök igazából kit és milyen érdekeket képviselnek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me