MIRKÓCZKI ÁDÁM,

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM,
MIRKÓCZKI ÁDÁM, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Ígérem, én sem kívánom hosszúra nyújtani és kihasználni az időkeretet, néhány rövid megjegyzést azonban tennék.
Ahogy Rogán frakcióvezető úr említette, hogy az ellenzék részéről biztos ugyanazok lesznek a vádak és a kritikák, hát igen, részben ugyanazok, abban valóban igaza van, hogy ez egy technikai módosítás, de én tennék is rögtön egy kérdést. 2012-ben nagy-nagy reményekkel lett ez az intézmény úgymond bevezetve és ez a módosítás megalkotva, ellenben nem hallottuk azóta sem, hogy hány nagybefektetőt sikerült bármelyik harmadik országból ide ennek az intézménynek köszönhetően becsábítani, azok kik, és mondjuk, hány munkahelyet sikerült belőlük létrehozni. Mi sokkal szkeptikusabbak vagyunk ennek az intézménynek a sikerességében.
Ha valaki nyomon követi most már hosszú évek óta a Jobbik külpolitikáját, sok mindennel lehetünk vagy vagyunk vádolva, azzal azonban nem, hogy mi a keleti nyitást elvetnénk, vagy nem következetesen képviselnénk, azonban erre a javaslatra önmagában nemet mondunk, hiszen mi úgy gondoljuk, hogy a keleti nyitás, a keleti partnerség nem azon múlik, hogy biztosítunk-e egy olyan kiskaput, amit pénzzel meg lehet nyitni, és most már kicsit még több pénzzel, még ha ez Európában olcsónak is számít vagy talán a legolcsóbbnak. Tehát ez a változtatás, hogy 250 ezerről 300 ezer euróra emeljük, ez önmagában is mutatja, hogy igazából itt egyfajta sarc megfizettetéséről van szó.
Ugyanakkor azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy tranzitország jellegünkből adódóan potenciális veszély, adott esetben a nemzetbiztonsági kockázatok fönnállnak, főleg úgy, hogy pénzzel ebben a világban, és nemcsak Magyarországon, de amint látjuk az elmúlt időszak eseményeit, pénzzel nagyon sok mindent el lehet intézni. Nem kell messzire menni, azért itt van az orosz-ukrán konfliktus, és ne adja isten, lesznek más konfliktusok vagy más külpolitikai problémák, ha valaki tehetős, akkor adott esetben magának vagy adott esetben a saját köreinek, olyan elemeknek is tud ezzel az intézménnyel a schengeni határokon belül biztosítani különböző jogosítványokat, ami pusztán pénzkérdés. Mi továbbra sem látjuk azokat a garanciákat, amelyek ezeket a kockázatokat kiszűrnék, és garanciája lenne annak, hogy nem lehet ezzel visszaélni rossz szándékkal.
Tehát még egyszer mondom, nekünk a befektetőkkel semmi problémánk nincs, a problémánk abból adódik, hogy pénzzel sok mindent el lehet intézni, és sajnos, ahogy látjuk, el is intézik. Még egyszer mondom, az, hogy mi tranzitország vagyunk, és ilyen világpolitikai események alakulnak - negatív értelemben - és burjánzanak egyre inkább, ez még inkább növeli és fölveti annak a veszélynek a kockázatát és a lehetőségét, hogy olyan elemek is beszivároghatnak pusztán pénz által, akiket - finoman fogalmazva - nem szeretnénk sem Magyarországon, sem Európán belül látni. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ha megvan a megfelelő háttér, megvan a megfelelő anyagi forrás, akkor ennek Magyarország gyakorlatilag a legolcsóbb lehetőségét kínálja fel a schengeni határokon belül.
Tehát nem fogok nagy titkot elárulni azzal, ha azt mondom, hogy a Jobbik ezt a fajta javaslatot semmilyen formában nem tudja támogatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me