ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak nagyon röviden szeretnék reagálni, mert itt alapvetően tartalmi módosulásról nem beszélünk. Technikai módosulásról beszélünk, hiszen a letelepedési kötvényprogram, amit elindított Magyarország, illeszkedik azokba a programokba, amiket egyébként jó néhány európai ország bonyolít. Talán ezek közül a legismertebbek: a bulgáriai program, amely talán a legtöbb európai bevándorlót vonzotta mind ez idáig, de nyugodtan mondhatnám az osztrák vagy éppen az angol programot is. Ezek kisebb létszámúak, bár a magyar programhoz képest még mindig több embert vonzottak, viszont lényegesen drágábbak. És ezenkívül talán még föl lehet említeni a ciprusi és a máltai programot, amely szintén működik és működőképes.
Ezek közül a programok közül a magyar az egyik legkedvezőbb kondíciókkal rendelkezik, de ugyanakkor az egyik legszigorúbb a szónak abban az értelmében, hogy a többi programmal ellentétben nem biztosít állampolgárságot, csak letelepedési jogot biztosít. Ráadásul azt is a legszigorúbban a magyar jogszabályi környezethez igazodva, hiszen elsőként tartózkodási engedélyért lehet folyamodni, és féléves várakozási idő után, amikor meg kell felelni azoknak a feltételeknek, hogy például Magyarországon állandó lakcímet kell létesíteni, ezt követően a megfelelő ügyvédi képviselettel együtt lehet a letelepedésre vonatkozó igényt benyújtani és a letelepedésnek érvényt szerezni. Ez természetesen schengeni övezetben utazási lehetőséget biztosít, de magyar állampolgárságot nem biztosít; erre vonatkozóan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bárkinél, aki letelepedési jogosítvánnyal rendelkezik. Tehát ugyanúgy ki kell várni a megfelelő számú évet, ami a magyar jogszabályi környezet alapján nyolc év állandó itt-tartózkodás.
Maga a kötvény egy ötéves időszakra szól, ugyanúgy, ahogy a letelepedési program is, tehát legfeljebb két letelepedési ciklus végigvitele után kérelmezhet bárki állampolgárságot Magyarországon.
Azért gondoltuk, hogy a törvény némely technikai részletét módosítani érdemes, mert közel kétezer jelentkező volt már mind ez idáig a jelenlegi kondíciókkal. Ezek elsősorban kínai állampolgárok, kisebb számban egyébként közel-keleti állampolgárok és talán legalacsonyabb számban orosz állampolgárok. Ez a három célterület, ahonnan a legtöbb letelepedési jelentkező érkezett.
Minden esetben most indulnak el az első olyan körök, amikor letelepedésről is beszélünk. Én úgy tudom, hogy közel százan létesítettek már állandó lakcímet Magyarországon, ami azt jelenti, hogy ennek megfelelően vagy ingatlanbérlésre, vagy ingatlanvásárlásra is sor került. Ez ugye a program államkötvény-vásárlási kötelezettségéhez képest további addicionális befektetés.
Úgy gondoltuk - összhangban az állami adósságkezelővel -, hogy érdemes a kibocsátandó kötvénynek az összegét megemelni, hiszen a 250 ezer eurós kötvény egy kezdő, bevezető ár volt gyakorlatilag. 300 ezer euróra emelnénk meg, gyakorlatilag hasonló kondíciókkal. Ez azt jelenti, hogy 150 bázisponttal alacsonyabb hozamot biztosít, mint a mindenkori magyar államkötvényhozam. Ez egyébként ma már azt jelenti, hogy érdemben lefelé korrigálja a magyar államkötvények hozamát. És hozzátenném, hogy 2015-ben, ha figyelmesen nézték a költségvetést, akkor a magyar állam külföldi kibocsátást nem is tervez, hanem csak és kizárólag a letelepedési kötvény lesz az egyetlen olyan államkötvény, amely 2015-ben magyar államkötvényként devizaalapon kibocsátásra kerül, az összes többi forintalapon fog működni. Én azt gondolom, hogy ez így helyes is, és ráadásul összességében is lefelé fogja vinni azokat a hozamokat, amelyeket a magyar államkötvények után fizetni kell. Csendben megjegyzem, ma ezek alacsonyabb hozamszintek, mint amit, mondjuk, például a szocialisták által oly sokat dicsért IMF-finanszírozás biztosított.
Úgyhogy én azt gondolom, a magyar állam számára ez a program mindenképpen jár addicionális előnyökkel, ráadásul lehetővé teszi azt, hogy tőkét is vonzzon Magyarországra. Ehhez mindösszesen annyit kell tenni, hogy a letelepedés szigorúvá tétele után meg is kell keresni azokat, akik ezzel a lehetőséggel éltek, fel kell ajánlani nekik magyarországi beruházási lehetőségeket, és a program továbbvitelét pedig majd ehhez érdemes kötni.
Mivel gyakorlatilag ez az egyetlen érdemi tartalmi módosulás az egész program lebonyolításán belül, ezért azt gondolom, hogy ezt talán nem is érdemes túlságosan sokáig ragozni. Tisztában vagyok vele, hogy képviselőtársaimtól gyakorlatilag ugyanazokat az ellenérveket, vádakat, vádpontokat fogom megkapni, amelyek akkor is voltak, amikor bevezettük ezt a programot, körülbelül két esztendővel ezelőtt, de szeretném, hogyha azt néznék, hogy azért itt most már gyakorlatilag a program első komoly évén vagyunk túl, ugye volt egy fél év és most a 2014-es évvel egy teljes év. Mi arról beszéltünk, hogy 4 ezer államkötvényt szeretnénk eladni, és tisztelettel jelzem, hogy közel 2 ezernél járunk. Ez azt jelenti tehát, hogy a program azokat a reményeket, amelyeket fűztünk hozzá, többé-kevésbé be fogja tudni váltani, feltehetőleg a következő év végére vagy a 2016. év közepére. Ezért azt gondolom, hogy ezt a programot mindenképpen érdemes folytatni. Azokat a módosításokat pedig, amelyeket kezdeményeztünk, az Országgyűlésnek érdemes elfogadni.
Ha képviselőtársaimnak vannak további módosító indítványai, azokat szívesen látjuk, és majd értelemszerűen meg is fontoljuk. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me