ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Én is próbálnék rövid lenni, mert képviselőtársaim is korrektül, nem a teljes időkeretet kihasználva mondták el a véleményüket. Ebben valóban sok olyan dolog volt, ami elhangzott már akkor, amikor bevezetésre került a letelepedési kötvényprogram. Szerintem akkor is cáfoltam, ezért engedjék meg, hogy reagáljak erre. Megtenném Schiffer képviselő úrnak is, de ő időközben elhagyta az üléstermet, vagy legalábbis nem látom, pedig ő volt a legvehemensebb ebben a tekintetben.
(19.30)
Szeretném elmondani önöknek először is, hogy itt olyan cégekről beszélünk, akik nem Magyarországon fejtik ki a tevékenységüket. Ezért teljesen indokolatlan lenne, ha magyar cégeket bíznánk meg azzal, hogy Kínában egyébként állami kötvényt értékesítsenek, mert erre nem lennének képesek. Erre azok képesek, akik egyébként értelemszerűen azon a területen tudják kifejteni a tevékenységüket. Kínában egyébként ez egy üzletág, amire jó néhány ügynökség épült fel. Nyilvánvaló, hogy csak ezekkel az ügynökségekkel való együttműködés révén tud egy ilyen program sikeres lenni. Természetesen vannak jutalékok, amiket ezek az ügynökségek elkérnek, de nekik kell felhajtani azokat az embereket, akik egyébként, mondjuk, megbíznak például egy magyar államkötvényben, és valljuk be őszintén, túlnyomó többségük akkor hall először Magyarországról, amikor ezzel a lehetőséggel találkozik. De nekünk van lehetőségünk arra, hogy közelebb hozzuk őket ide. Nyilvánvaló, hogy egy-két év múlva már ők is hírét viszik a programnak, hírét viszik az országnak, de most ebben a pillanatban őket meg kell győzni erről. Erre mi nem vagyunk képesek. Azoknak hisznek, akik egyébként ilyen programokat sikerrel bonyolítottak, és akik egyfajta garanciát vállalnak azért a befektetésért, amit ők a maguk részéről megtesznek. Ezért van az, hogy a közvetítő cégek igenis garanciákat vállalnak, és ráadásul a garanciavállalásokon túl egy hatéves teljes jogi képviseletet is vállalnak.
Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy egyetlen olyan cég sem működhet ebben a rendszerben, aki egyébként nem fedte fel a tulajdonosait. Ezt magánszemélyig visszamenőleg meg kell tenni. Ezeket a gazdasági bizottság egyébként a határozataiban minden alkalommal nyilvánosságra is hozza. Ezek a felfedett magánszemélyek például a kínai esetben Lian Wang úr, aki, azt gondolom, a legtekintélyesebb tulajdonosa a szóban forgó cégnek, ő kisebbségi tulajdonosa és egyébként a cégnek ügyvezetője; vagy az a Moore, aki jelentős szerepet vállalt Magyarországon a BorsodChem létrehozásában és működtetésében. A BorsodChem az egyik legnagyobb magyarországi külföldi befektetés és az egyik legnagyobb munkáltató.
Azt is szeretném hozzátenni, hogy mi szívesen kötnénk munkahelyteremtéshez. De általában pont ebből vannak a visszaélések. Angliában például pont ilyenek miatt kritizálják a programot, hogy odavisz valaki pénzt, beteszi egy bankba, azt követően létesít 3-4 munkahelyet és aztán, mikor már megkapta az útlevelet, értelemszerűen ezeket felszámolja. Vagy mondjuk, a spanyol vagy a portugál program esetében abból volt az óriási botrány, hogy ott ingatlant kellett vásárolni, és az ingatlanvásárlásnál egymás között ugyanazokat az ingatlanokat csereberélték azért, hogy egyébként hozzájussanak letelepedési lehetőséghez. Azt gondolom, ehhez képest a magyar állam finanszírozása egy sokkal tisztább követelmény. Akkor lehet őket meggyőzni arról, hogy Magyarországra be is fektessenek, ha egyébként már megvan a kötődésük az országhoz. Ezért van a programban előírva az, hogy itt kell lakni, itt kell állandó lakcímet létesíteni, bizonyos időközönként meg kell jelenni. Ezek mind nagyon fontos előfeltételek, és segítik azt, hogy tényleg vásároljon ingatlant, ahol ráadásul neki kell laknia, és azt követően folyamatosan hozzon be valamilyen lehetőséget Magyarországra. Azt látom, hogy a letelepedésben érintett első száz embernél már a túlnyomó többsége érdeklődik valamilyen magyarországi befektetés iránt.
Úgyhogy azt kérem mindenkitől, hogy ennek a végeredményét akkor vonjuk meg, amikor már azt is látjuk, a letelepedési államkötvény lejegyzésén túl, az egyébként letelepedésben részesültek milyen magyarországi beruházásokba, vállalkozásokba vágtak bele. Természetesen az, hogy mely országokból jegyezték le a kötvényt és hány ember érkezett be melyik államból, az az információ és adatbázis nyilvános, tisztelt képviselőtársaim. Ez hozzáférhető, ezt a gazdasági bizottsági ülésen is bármikor lekérhetik. Nagyon szívesen én is megkérem a Bevándorlási Hivatalt arra, hogy ezzel kapcsolatban számoljon be, hiszen itt semmi titkolnivaló nincs.
Azt az államtitkár úr helyett is szeretném elmondani, hogy természetesen a programnak része egy nemzetbiztonsági ellenőrzés. Ennek az a lényege, hogy minden olyan hozzáférhető adatbázisban, amely a nemzetközi bűnüldözői adatbázisokban és egyéb helyen létezik, a jelentkezőket leellenőrzik, és ez előfeltétele annak, hogy valaki megkaphassa a letelepedési jogosítványt. Aki ezeknek nem felel meg, azt a magyar állam indoklás nélkül visszautasíthatja. Tehát ebben az esetben még azzal sem kell foglalkozni, hogy az illetőnél ezt megindokoljuk. Indoklás nélkül visszautasítható. Jelzem, hogy ilyen feltételek alapján bármikor egyébként maga a letelepedési jog vissza is vonható. Tehát erre a belügyminiszternek mindig megvan a lehetősége. Ha utólag merül fel olyan információ, amely alapján úgy érzi, hogy ezt kell tennie, akkor ezt a magyar állam, a magyar kormány nevében megteheti. Ezeket a jogosítványokat fenntartottuk magunknak, és azt gondolom, hogy ezt a rizikót annak, aki Magyarországon akar befektetési lehetőséghez jutni, vállalnia kell természetesen.
Tekintettel arra, hogy ugyanazokat az érveket hallottam, amikre én is ugyanazokat tudom elmondani, csak most már azt gondolom, másfél év működési tapasztalatainak a fényében, mégiscsak kérném a képviselőtársaimat, hogy fontolják meg, hogy ezt az alapvetően technikai természetű módosítást az Országgyűlésben támogassák. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me