BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy ez többek részéről elhangzott, valóban, az általános vitában nagyjából konszenzus alakult ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, így aztán az összegző módosító javaslatot és magát a törvényjavaslatot is támogatni tudjuk holnap, hiszen elmondtam azt, hogy jó irányba mutat ez a kezdeményezés, és örömteli, hogy a kutatás-fejlesztés területén megtörténnek ezek a lépések. De azt a magam részéről ott elmondtam, és itt el is hangzott Pósán képviselőtársamtól, hogy az NKFI hivatal vezetője kapcsán azért a követelményrendszer tekintetében mindenképpen jó lenne, ha beépülnének kritériumok a javaslatba. Ez végül is itt módosítókkal megtörtént.
Szilágyi György frakciótársam indokolta a saját módosító javaslatait, hogy miért is döntöttünk úgy, hogy kettőt fenn is tartunk ezek közül, és azért én is úgy értékelem, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy elsősorban arról szólt az, hogy végül is a Gazdasági bizottság nyújtott be egy javaslatot, ami majdnem megegyezik Szilágyi György javaslatával, hogy önök ebben az esetben is büszkeségi kérdést csináltak ebből, és nem akartak ellenzéki indítványt befogadni a javaslatba.
Azokat a kritikai észrevételeimet és fenntartásaimat, amelyeket megfogalmaztam az általános vitában, hosszabban nem kívánom megismételni. Azt azért még egyszer aláhúznám, hogy ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor azzal kapcsolatban azért vannak fenntartásaink, hogy végül is a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal valóban el fogja-e tudni látni azt a célt, amit kitűztek elé és megfogalmaztak a javaslatban. És amit pedig nagyon határozottan ígérhetek a Jobbik nevében, hogy a pályázatok elbírálását lehetőségeinkhez képest a legalaposabban követni fogjuk, az NKFI Alap pályázatait, és mindenképpen számon fogjuk kérni azt a kormánytól, hogy valóban el tudunk-e mozdulni egy olyan irányba, hogy a kutatás-fejlesztés GDP-arányát érdemben növelni tudjuk a következő évek során, és ezen belül is kiemelten a kis- és középvállalkozások helyzetén tudunk-e javítani, mert azért itt valóban egy meglehetősen komoly különbség az, ami a magyar kkv-k innovációs aktivitása és összességében az európai átlag között megfigyelhető, ugye, ez 13 százalék hazánk esetében és 30 százalék körül mozog uniós szinten.
(18.30)
És most, a következő hétéves időszakban, ’14-20 között komoly összeg áll majd rendelkezésre kutatás-fejlesztési és innovációs célokra, két és félszer annyi, mint a 2007-2013-as periódusban. Nagyjából 700 milliárd forintról beszélhetünk. Azt kérem a kormánytól, államtitkár úrtól, hogy a megtett 60 százalékos vállaláson belül, ami arra vonatkozik, hogy a gazdaságfejlesztésre a forrásoknak ekkora részét kívánják fordítani, mindenképpen jelenjen meg kiemelten a kutatás-fejlesztés területe, ezen belül is elsőrendűen a kkv-k, a mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs aktivitásának serkentése irányába ható lépések.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me