IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Összegző vitához érkezett a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvényjavaslat. Az LMP számára kiemelt fontosságú a K+F terület, az innováció erősítése. Mi a tudásalapú társadalomban hiszünk. Csak egy jól kitalált innovációs politika eredményeképp tudjuk újrapozicionálni magunkat a világban, ami pedig alapvető feltétele a jobb életszínvonalnak.
Az LMP az általános vitában is elmondta, hogy egyetért az eddig szétaprózott szabályozás és a széttagolt intézményi környezet új kereteinek megalkotásával. Az eredeti irományt október végén derült égből villámcsapásként terjesztették az Országgyűlés elé, a társadalmi vitát ismét mellőzve. Az eredeti törvényjavaslathoz képest lényegében nem változott a szavazás előtti verzió. Néhány nyelvhelyességi korrekción túl nem akartak változtatni semmin. Ismét bebizonyosodik az: amit a kormánypártok vagy bizonyos lobbicsoportok, oligarchák a kulisszák mögött kitalálnak, azt egy az egyben elfogadják. A parlamenti eljárás csak a kötelezően lezavarandó üzemszerű mechanizmus a Fidesz-KDNP számára. Semmilyen logikus érv nem akaszthatja meg ezeket a folyamatokat.
A Lehet Más a Politika módosító javaslatai súlyos hiányosságokat orvosolnának a törvénytervezettel kapcsolatban. Három, a Törvényalkotási bizottságban elutasított módosító javaslatot tartunk fenn, mert úgy gondoljuk, hogy komoly törvényi garanciákat kell a jogszabályba építeni a döntések meghozatalára vagy éppen az átláthatóságra, korrupció-mentességre vonatkozóan.
Az LMP feloldaná a törvényjavaslatban megalkotandó új forráselosztó pályázati rendszer közvetlen és kizárólagos kormányzati politikai meghatározottságát. Amennyiben ugyanis a kormány-fő által kinevezett új hivatalvezető dönt mindenről, az komolyan felveti annak gyanúját, hogy megint a haverokhoz, kormányhoz közeli gazdasági, vállalati körökhöz kerülnek az innovációs források. Nem mintha erre a jelenlegi átláthatatlan és kusza forráselosztó rendszerben ne lenne lehetőség, de a jövőben mindez koncentráltan, kézi vezérléssel működ-hetne zavartalanul, és ez nem személyre szóló, hanem a rendszerre vonatkozó megjegyzés.
Éppen ezért az LMP szükségesnek tartja a Magyar Tudományos Akadémia bevonását a forráselosztó pályázati rendszer működésébe. Pályázati kiírás ne születhessen meg az MTA által jóváhagyott programstratégia nélkül. A pályázatok értékelését pedig ne lehessen szintén az MTA bevonása nélkül végrehajtani. Ezen túlmenően az LMP szükségesnek tartja a nyilvánossági garanciák beépítését is az új törvénybe. A pályáztatás kapcsán a minél nagyobb átláthatóságot szorgalmazzuk. Fontos az is, hogy a K+F pályázatok esetében a szakterületi kollégiumok tagjaira ne az új Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke tegyen javaslatot, hanem a szakterület meghatározó kutatás-fejlesztési műhelyeinek véleményét is figyelembe véve szintén az MTA.
Az LMP módosítaná azt a rendelkezést is, miszerint a törvényben rögzített támogatási rendszer szabályaitól egyedi kormányhatározattal el lehet térni. Egy ilyen törvényi szabályozás megalkotása teljesen felesleges, ha kézi vezérléssel felül lehet írni a parlament által elfogadott szabályokat. Ez ismét a törvényalkotás szerepének ledegradálása, a parlament és a nyilvánosság által valamennyire biztosított ellenőrző funkció kiiktatása.
Az LMP határozott véleménye az, hogy a közpénzből nyújtott támogatások megfelelő felhasználásához, valamint a korrupciós kockázatok elhárításához minimális követelmény, hogy a döntések a jogszabályban meghatározott rendben szülessenek meg. A kézi vezérlés kiszűrésére, a nyilvánosság biztosítására és a korrupciós kockázat csökkentésére vonatkozó törvényi garanciák beépítésén túl fontosnak gondoljuk azt is, hogy az új törvényben is nevesítsük a kutatás-fejlesztést és innovációt elősegítő szolgáltatásokat. Jelen törvényjavaslat hiába említi ezeket a szolgáltatásokat, részletezé-sükkel adós maradt. Nem szeretnénk ezt újabb kormányrendeletben látva szabályozni, ezért emelnénk be a törvénybe is a korábban már bevált fogalommeghatározásokat. Nem kell mindent kidobni, ami korábban jól működött.
Összefoglalva: alapvetően fontos egy világos szerkezetű törvény, és ezt a Lehet Más a Politika támogatni is tudná, de a fenti garanciák hiányában ezt nem teszi.
(18.20)
Nem fogjuk a nevünket adni egy olyan törvényhez, amely újabb területen teszi lehetővé az egyszemélyi döntések meghozatalát, a nyilvánosság kizárását és a korrupciós kockázatok fenntartását. Ezért javasoljuk ismét a módosító javaslataink megfontolását és elfogadását. Köszönöm. (Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me