DR. POLT PÉTER

Full text search

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az OLAF által tett feljelentéseket említi kérdésében. Az OLAF az Unió költségvetési csalás elleni hivatala, közigazgatási jellegű vizsgálatokat folytat az Unió pénzügyi érdekeinek védelmében. Azt vizsgálja, hogy a szabályokat a tagállamok betartják-e, és megfelelő módon képviselik-e az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét. Ennek során az OLAF természetesen kapcsolatban áll a különböző nemzeti hatóságokkal, és azoknak a jelentéseit átadja. Az ügyészséghez akkor fordul, ha jelentéseiben valamilyen bűncselekményre utaló jelet talál, illetve jogosultsága van arra is, hogy kifejezetten feljelentést tegyen. Egyebekben pedig az illetékes nemzeti hatóságot keresi meg. Ebből adódhatnak azok a számbeli eltérések, amelyek most már a sajtóban is napvilágot láttak.
2011-től kezdve, hogyha az akkor is folyamatban lévő ügyeket nézzük, a mi nyilvántartásunk szerint az OLAF összesen 12 ügyben jelzett a Legfőbb Ügyészség felé, illetve tett feljelentést, de ezen ügyek mindegyikét a magyar ügyészség megvizsgálta. Egy ügyben már azóta büntetőeljárások indultak, egy ügyben jogerős ítélet született, két ügyben megtörtént a vádemelés, egy ügyben nyomozást megszüntető határozat született, további nyolc ügyben pedig folyamatban van a nyomozás.
Amennyire átnéztem ezeket az ügyeket, valamennyi ügy vagy költségvetési csalás, vagy a korábbi törvény szerinti, ennek megfelelő bűncselekmény, illetve vagyon elleni bűncselekmények azok, amelyek előfordulnak. Köszönöm szépen. (Dr. Rétvári Bence tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me