TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A jövő évi költségvetés áttekintése során azt tapasztalhatjuk, hogy a nagyarányú szociáliskiadás-csökkentés jelentős mértékben érinti a jelnyelvi tolmácsszolgáltatás és az elemi látásrehabilitációs támogatásokat is. Ŕ kormányzat társadalommal szembeni érzéketlensége most közvetetten is sújtja ŕ jelnyelven kommunikálókat, valamint ŕ látásrehabilitációban részt vevőket azzal, hogy közel százmillió forinttal csökkentik ennek ŕ területnek ŕ támogatását.
Az idén még közel 480 millió forintos támogatás szerepelt ŕ költségvetésben, de szomorúan lehet olvasni, hogy jövőre már csak közel 384 millió forintot kíván erre fordítani ŕ kormányzat. Óhatatlanul is felmerül ŕ kérdés, hogy miért van szükség erre ŕ szociáliskiadás-csökkentésre, érthetetlen, hogy miért nem ŕ jelnyelvi tolmácsokra fordított összegek növelésén gondolkoznak. Mindannyiunk számára fontos, hogy egyenlő módon és mértékben férjünk hozzá például az állami és egyéb szolgáltatásokhoz. Ha nem állnak majd rendelkezésre kellő létszámban és kellő időben jelnyelvi tolmácsok, akkor ez azt is jelenti, hogy azok, akik számára ez ŕ kommunikáció egyetlen formája, nem fognak tudni érvényĺsülni ŕ mindennapi életben.
Ŕ jelnyelvi tolmácsolás kifejezetten olyan terület, amit egyre bővülő állami eszközökkel és forrásokkal kellene támogatni, hogy egyre színvonalasabb és kényelmesebb életvitelt tudjanak biztosítani minden olyan honfitársunk számára, aki jelnyelven tud csak kommunikálni. Ŕ jelnyelvi tolmácsolás speciális tudás, ami véleményem szerint nagyobb megbecsülést és elismerést érdemelne ŕ mostaninál.
Ezért tehát kérdezem államtitkár urat: miért kívánnak közel százmillió forintot elvenni a jelnyelvi tolmácsoktól jövőre? Miért nem becsülik meg jobban ezt ŕ speciális tudást, ami honfitársaink számára az egyetlen kommunikációs csatorna ŕ nagyvilággal?
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me