L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Kénytelen vagyok itt az előttem szóló szocialista képviselők felszólalásaira már most reagálni, mert azt gondolom, hogy miközben méltányolandó, hogy Hiller alelnök úr arról beszél, hogy ez egy szakmai törvényjavaslat, és a vitát jó lenne szakmai keretek között tartani, aközben végig a Déli Áramlatról beszélt, és végig azt vetítette előre, hogy majd ha a Déli Áramlat egyszer meg fog épülni, akkor itt kő kövön nem marad, és egyetlenegy régészeti lelőhelyet nem fognak kímélni ezek a gonosz emberek, akik itt az Árpád-kori és római kori leleteket el fogják pusztítani. Én értem, hogy önök ebbe a vitába is a Déli Áramlatot akarják behozni, és majd nemsokára itt fog a körünkben ugrálni az orosz medve is, de ez a törvényjavaslat nem erről szól, és ne tessenek félrebeszélni!
Ráadásul, Hiller miniszter úrnak ajánlom szeretettel a figyelmébe azt, hogy az a központi szerv, amit most ezzel a törvényjavaslattal létrehozunk, az nem az a központi szerv lesz, amit önök létrehoztak a KÖSZ formájában. Nem véletlenül szüntettük meg 2010-ben a KÖSZ-t, és még az örökségét még most fogjuk csak a helyére rakni, és azt is rendbe tenni, aminek a továbbélése valamilyen formában, illetve a folyamatosság továbbvitele volt a NÖK, ami a Nemzeti Múzeum alatt működik. Mi ugyanis nagyon fontosnak tartottuk azt, amit a múzeumi szakma egyöntetűen követelt önöktől, hogy a területi feltárási jog a területileg illetékes múzeumoknál legyen. Ezzel a törvénymódosítással ezt nem vesszük el.
Amit két évvel ezelőtt az általam még kulturális államtitkárként beterjesztett múzeumi törvény vitájában is elmondtam, hogy megerősítjük a megyei hatókörű múzeumokat, és a feltárási jogosultság ott marad náluk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy nemcsak a feltárási jogosultság van ott és a tudományos feldolgozás lehetősége, hanem azt szeretnénk, hogyha a vidéken megtalált leleteket vidéken állítanánk ki, ezt a nagyon erős jogosítványt most nem sértjük, viszont a gyorsítás érdekében és a hatékony szerepvállalás érdekében tesszük úgy egyablakossá a rendszert, hogy figyelembe vesszük a múzeumok közötti különbségeket, figyelembe vesszük azt, hogy egy-egy megyei hatókörű múzeum, ha az ő megyéjében egyszerre négy feltárás zajlik, nem lesz képes ellátni valamennyi feladatot.
Én értem, hogy Hiller miniszter úr visszasírja a KÖSZ-t (Dr. Hiller István: Így van!), és szeretne egy olyan szervezetet látni, ami a Déli Áramlat esetleges megépítésekor majd egységében kezeli a dolgokat, de a KÖSZ-t, halljuk és a szakma is hallja… Hiller miniszter úr bólogat, és azt mondja, hogy így van, tehát Hiller miniszter úr továbbra is szeretné visszaállítani a KÖSZ-t. Itt jegyzem meg Ikotity képviselőtársamnak, na, az volt a mutyi melegágya, na, ott lehetett aztán mindent odaadni a barátoknak, és ez meg is történt, ne legyenek kétségeik, nem véletlen, hogy 2010-ben mi ezt megszüntettük.
Tisztelt Képviselőtársaim! De ne menjünk el Kiss László képviselőtársam megjegyzése mellett! Én mindig nagyon komolyan veszem azt, hogyha egy képviselő úgy szólal fel a parlamentben - ahogy azt az előbb Dunai Mónika is tette -, hogy a saját választókörzetének a problémájára is figyel, és egyébként kiemeli egy-egy törvényjavaslat vitájában azt, hogy ez mennyiben érinti az ő választókörzetét. Kiss képviselőtársam azt mondja, hogy a III. kerület római örökségét nem hasznosítjuk megfelelően, és hogy a kormány ennek érdekében jó lenne, ha tenne valamit. Én azért szeretném a képviselő urat emlékeztetni arra, hogy bizony a III. kerület legnagyobb megoldandó problémája a Hajógyári-sziget és az ott található fantasztikus érték, a Hadrianus-palota. Szeretném jelezni azt képviselő úrnak, hogy a kormány megtárgyalta a Hadrianus-palota hasznosításával kapcsolatos koncepciót, és mindent meg fogunk annak érdekében tenni, hogy ebben a kormányzati ciklusban elinduljon a Hadrianus-palota feltárása.
De hogy a képviselő úrnak világos legyen, a Hajógyári-szigetet az önök kormánya alatt privatizálták, tisztelt képviselő úr, 2003-ban privatizálták. Ugyan el kell ismernem, hogy Hiller miniszter úr annak idején - hiszen ő volt akkor a területért felelős miniszter - a privatizációhoz eredetileg nem járult hozzá, azonban az ÁPV Zrt. ennek ellenére privatizálta a területet, és a tiltakozó levelet Hiller miniszter úr már nem írta alá, mivel annak aláírását Szilvásy György közigazgatási államtitkár az utolsó pillanatban megakadályozta. Így a privatizáció 2003-ban megtörtént, tisztelt Kiss képviselőtársam, akkor tetszettek volna aggódni a római értékekért ilyen nagy mértékben!
Szeretném az ÁSZ, az Állami Számvevőszék 2004. évi jelentését is ideidézni önnek, tisztelt képviselőtársam: „A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. privatizációs tranzakciója során a szigeten lévő római kori Hadrianus-palota romműemlék törvény szerinti állami tulajdonba vétele nem valósult meg. A műemlékvédelem szempontjából magas kockázatú privatizációs megoldáshoz a nemzeti kulturális örökségért felelős miniszter nem adta jóváhagyását.” - ez volt Hiller miniszter úr.
(11.00)
„A helyszíni ellenőrzés megállapításainak hasznosítása mellett javasoltuk a pénzügyminiszternek, hogy intézkedjen a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft.-ben lévő műemlék ingatlan állami tulajdonba vételéről.” Kérem tisztelettel, később, jóval később, élve az állam az opciós jogával, vásárolta vissza a területet.
És bizony ne menjünk el a mellett a tény mellett, tisztelt képviselőtársaim, hogy 2003-ban a Hajógyári-sziget privatizációja, pontosabban, a helytartói palota privatizációja volt az az ügy, ami miatt az akkori műemléki főosztályt Szilvásy György politikai nyomására a szocialista kormány megszüntette. Egy főosztály, egy szakmai főosztály lett az áldozata annak a privatizációs mutyinak, amely az ön választókerületét érinti, tisztelt képviselő úr.
Úgyhogy én azt tudom önnek mondani, hogy a III. kerületi római emlékeket nem tőlünk kell félteni, mi vagyunk azok, akik most föl fogjuk tárni és rendbe fogjuk tenni; mi vagyunk azok, akik elkészítettük a limes menti római műemlékeknek az egyesített kataszterét (Dr. Hiller István: Laci, az tíz éve megvan!), és szeretnénk belőle majd egy világörökségi felterjesztést benyújtani az UNESCO-nak. Önök azok, akik egyébként ezt az értéket hagyták volna veszni ilyen módon, ahogy azt Állami Számvevőszék jelentése is feltárta.
Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, én is azt javaslom önöknek, hogy maradjunk a szakmai mederben, maradjunk a törvényjavaslatnál, maradjunk a régészeti feltárásnál, ne tessenek itt jönni III. kerületi értékekkel meg Déli Áramlattal, mert az egyértelműen mellébeszélés, a lényegről beszéljünk, arról, ami ebben a törvényjavaslatban feketén fehéren olvasható. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me