KOVÁCS SÁNDOR,

Full text search

KOVÁCS SÁNDOR,
KOVÁCS SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy államtitkár úr összefoglalta mindazt, amit a kormány a szociális, gyermekvédelmi és sporttörvényből rá váró feladatként elvégezni szándékozik egy törvénymódosítással, illetve három törvénymódosítással együtt.
Hadd kezdjem a harmadikkal, hiszen a 2004. évi I. törvény, a sporttörvény fontos változás, és egy kicsit a gyermekvédelemre is hajaz, hiszen a 14 év alatti küzdősportban bekövetkezett komoly sérülések közfelháborodást okoztak - azt gondolom jogos közfelháborodást -, és ennek megakadályozására a törvénynek szükséges szigorítani azokat a pontjait, amelyben a sportegyesületi bejegyzéssel nem rendelkező, tehát így szabadidős tevékenységként definiálható tevékenységet szigorítja, illetve megtiltja annak lehetőségét, hogy olyan sportrendezvényeket szervezzenek, ahol a 14 év alatti gyermekek egymás testi épségét vagy esetleg más tárggyal történő testi épségét veszélyeztetik. Úgy gondolom, hogy a társadalom jogos felháborodása után a törvényalkotásnak is követnie kell azt a feladatot, amelyet ezek a negatív tendenciák mutatnak.
A másik, és csatlakoznék államtitkár úrhoz: a gyermekvédelem fontos terület, és valóban átszervezésre, kicsit finomításra, finomhangolásra szorul, hiszen olyan párhuzamos dolgok vannak benne, hogy ha a szociális törvény gyermek- és családvédelmi feladatát, ellátását is figyelembe vesszük, akkor azoknak a gyerekeknek, akik iskolarendszerben szociális szolgáltatásokat igénybe véve… - az előbb felszólaló oktatási államtitkár asszony is kiemelte, hogy ez egy komplex rendszer, hiszen ugyanarról a gyerekről beszélünk, csak a gyerek életének egy részét a családban, nevelőszülőnél, oktatási intézményben vagy gyermekvédelmi intézményben tölti el, tehát azt gondolom, hogy ezeknek a párhuzamos szolgáltatásoknak, akár a nevelőszülői hálózatnak vagy az otthont nyújtó gyermekotthoni ellátásoknak is figyelemmel kell lenni, és a törvényalkotóknak figyelni kell ezeknek a párhuzamosságoknak a megszüntetésére.
Azt gondolom, hogy a törvény alapjában azt a fajta hatékonyságot növeli, ami szükséges ahhoz, hogy a lakókörnyezetükben közvetlen segítséget kapjanak a már említett népjóléti szolgáltatás és családsegítő szolgálatok együttes összehangolásával, és az új típusú engedélyezési eljárásnál már egy fenntartóként történő bejegyzésnél, engedélyeztetési eljárás folyamán, hiszen megszűnnek azok a párhuzamosságok, azok a jelzések, amelyek - visszautalok az előző felszólalásra - nemcsak az alsó tagozatos tanítókat, hanem egy komplex rendszerben akár az orvosokat, háziorvosokat, akár azokat a személyeket összegyűjtve, akik információval rendelkeznek a gyerek állapotáról, összehangolják, egy csokorba gyűjtsék, és tudjanak a törvény hátterével intézkedéseket hozni, akár még kényszerintézkedéseket is. Az államtitkár úr által említett javítóintézetek szolgáltatását a gyermekvédelmi törvény kívánja újonnan szabályozni, hiszen eddig kettős szabályozás volt, egy büntető törvénykönyvi szabályozás és egy gyermekvédelmi szabályozás. Úgy gondolom, hogy ezek is hozzátartoznak ahhoz a rugalmasabb, de ugyanakkor odafigyelőbb gyermekvédelmi rendszerhez, amely a XXI. századi kihívásokra megpróbál koncentrálni és megpróbál válaszokat adni.
Nagyon fontos és azt gondolom, hogy jó irány az, amit a nevelőszülői hálózat bővítésénél tapasztalunk, hiszen egyre több gyermek igényli akár a gyámhatóság által, akár pedig más társadalmi problémák miatt a gondoskodást. Abban megegyezhetünk, hogy a legprofesszionálisabb gondoskodás a nevelőszülői ellátásban rejlik, hiszen a gyerek családias környezetben nő fel. Nagyon sok bosszúságot okozott az én tapasztalatom szerint is a nevelőszülőséggé válásnak az a folyamata, amit a 60 órás képzés után még kötelező gyakorlathoz tettek. Tehát itt az a fajta rugalmasság jelenik meg, ami egyrészről a képzés kötelezettségét fenntartja, de az elvégzett tanfolyam után már rögtön beléphet a nevelőszülői rendszerbe, és az ott szerzett tapasztalatok alapján választhat olyan gyakorlati típusú vizsgák között, ami az ő professzionális képzettségéhez és a gyerekek neveléséhez feltétlenül szükséges.
Visszakanyarodva egy kicsit a szociális törvényre: valóban látszik, hogy a szociális szolgáltatások területén a kormánynak az a célja, hogy a helyi szükségletekhez és az egyedi igényekhez jobban alkalmazkodni képes, hozzáférhetőbb, célzottabb szolgáltatási rendszert hozzon létre, amely egyben költséghatékony is. A szolgáltatásokat úgy akarja megszervezni, hogy koncentráltan megerősítve, biztosítva legyenek az állampolgárok részére ott, ahol a problémák jelentkeznek. A szolgáltatási rendszerben fennálló párhuzamosságok megszüntetése és a rendelkezésre álló szolgáltatási kapacitások olyan irányú átszervezése kívánatos, amely hatékonyabb szolgáltatásnyújtást tesz lehetővé. E célkitűzéseinket szolgálja a jelen törvényjavaslat, amely folytatja az átalakításra irányuló hosszabb távú folyamatot, mint ahogy államtitkár úr is kiemelte, a fogyatékos-társadalom kitagolását.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy bár viták vannak, viták lesznek, hogy hova is tagoljuk ki az ötven férőhelyig, de ahogy államtitkár úr is mondta, lakásokban, házakban jelenjenek meg azok a fiatalok, és figyeljünk arra, hogy olyan társadalmi légkörbe tagoljuk ki őket, ahol egyrészről a társadalom érzékenyítését megtesszük. Tehát nagyon fontos, hogy a befogadó településeken, településrészeken élő emberek akarják, hogy közéjük költözzenek az emberek, mert ha ellenségessé válnak, aláírást gyűjtenek ez ellen, akkor úgy gondolom, hogy öngólt lövünk, hiszen nem lesz befogadó az a társadalmi réteg, ahova ezek az emberek kerülnek. Tehát itt is párhuzamosan figyelnünk kell arra, hogy hova költöztetjük őket, hol alakítjuk ki az új típusú szolgáltatást, a kitagolás infrastrukturális hátterét, de ugyanakkor a fogyatékosokat is fel kell készíteni, és olyan szolgáltatásokat nyújtani vagy olyan településrészre költöztetni, ahol hozzájuthatnak a társadalom különböző rétegeinek vagy más rétegei által hozzájuttatható szolgáltatásokhoz. Zárójelben mondom, most jelen pillanatban a támogató szolgáltatás oldja meg a saját lakókörnyezetében élők hasonló szolgáltatáshoz való hozzájutását, akár a gyerekek oktatási intézményében, akár a felnőtt fogyatékosok foglalkoztatási színterének elérésében. Úgyhogy mindenféleképpen ezt a fajta integrációt a jelen törvényjavaslat támogatja.
Én nagyjából ennyit szerettem volna mondani, és azt gondolom, hogy a frakció nevében támogatásunkról biztosíthatjuk az előterjesztést. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me