KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A nőket ért erőszak nagyon súlyos bűncselekmény, amellyel szemben és amelynek megelőzése érdekében minden törvényes eszközt igénybe kell venni. A kormány határozottan elutasítja az erőszak valamennyi formáját, és elkötelezett a bántalmazás felszámolás mellett, és ennek érdekében mindent meg is tesz.
Ezért szigorítottuk a büntető törvénykönyvet, és 2014. március 14-én csatlakoztunk az Európai Tanács nőkkel szembeni és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és megelőzésről szóló isztambuli egyezményhez, amelyet ratifikálni is fogunk. Határozottan visszautasítom azt az állítását, hogy akár a rendőrség, akár bármely más szerv az erőszak áldozatául esett nőket hibáztatná vagy tenné felelőssé a velük történt tragédia miatt. Azt viszont le kell szögezni, hogy az erőszak elleni küzdelem egy közös küzdelem, amelyben mindenkinek részt kell vállalni, mert csak így lehet sikeres.
A felszólalásában elhangzottakkal kapcsolatban először is egy igen komoly félreértést kell tisztáznunk. A kérdéses filmek kifejezetten a fiatal és szórakozni járó korosztály számára készültek nevelési, oktatási, bűnmegelőzési célzattal, és nem az áldozatokat szólítják meg. A spotokat a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (Korózs Lajos: Azok közül kerül ki az áldozat!), a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól pályázaton nyert támogatás felhasználásával készítette, közismert médiaszereplők és olyan neves közreműködők segítségével, akik prevenciós filmjeikkel az elmúlt években több neves díjat is nyertek. Közreműködő volt még továbbá Pécs megyei jogú város önkormányzata, a pécsi közterület-felügyelet, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége és a Pécsi Tudományegyetem is.
A Selfie című bűnmegelőzési kisfilm elsősorban diákok számára, az iskolai oktatáson vitaindító célzattal készült. A filmek célja egyértelmű (Gőgös Zoltán közbeszól.), a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés és annak megelőzése. Ez mindannyiunk érdeke, társadalmi érdek. (Gőgös Zoltán közbeszól.) Gőgös képviselő úr, ha végighallgatna, megtisztelne. Bár tudom, hogy (Cseresnyés Péter: Magában beszél, nem fontos!) önnek ez talán nem annyira fontos, de kérem, hogy legyen tekintettel azokra az áldozatokra, akiket ez igenis érint. Tehát a filmek célja egyértelmű: a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés és annak megelőzése. Ez mindannyiunk érdeke, társadalmi érdek, amelyben mind egy oldalon állunk. Szövetségesek vagyunk az erőszak elleni küzdelemben.
A filmek kritizált szlogenje, a „Tehetsz róla, tehetsz ellene!” egyértelműen azt kívánta hangsúlyozni, hogy ne felelőtlenül vágjanak neki a fiatalok az éjszaki szórakozásnak, azt az üzenetet igyekeznek célba juttatni, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztással, a szórakozóhelyről történő hazajutás megtervezésével, a barátok együttes hazaindulásával, valamint azzal, hogy a fiatalok társaikat, barátaikat nem hagyják egyedül az éjszakában, csökkenthető a bűncselekmények áldozatává válás esélye.
A megelőzés egyik fontos feladata annak hangsúlyozása, hogy a mindennapok tervezésében figyelemmel legyünk a bűncselekmények elkerülését elősegítő tényezőkre. Minél több tényezőt hagyunk ugyanis figyelmen kívül, annál nagyobb lehetőséget biztosítunk az elkövetőknek arra, hogy kihasználják a kínálkozó alkalmat, és bűncselekményt kövessenek el sérelmünkre. Ezért elengedhetetlen, hogy ami tőlünk függ és nem rajtunk kívül álló ok, arra igyekezzünk tudatosan megelőző lépéseket tenni.
Végezetül szeretném megköszönni tisztelt képviselő asszonynak, hogy erre a rendkívül fontos kérdésre a mai napon ráirányította a figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy összefogással, érdemi párbeszéddel, közös cselekvéssel (Dr. Szél Bernadett: És 8 milliárd forinttal!) csökkenteni lehet a nőket érő erőszakos bűncselekmények számát.
Ez a közös célunk, tegyünk közösen érte. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me