SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, hogy egyáltalán megszólalhatok a tisztelt Házban.
Tehát ott tartottunk - hogy visszatérjek arra, amit mondtam -, hogy ezen törvény a kitűzött célt a dohány-kiskereskedelmi ellátóhelyek számának radikális csökkentésével, jelen módosítás pedig további szűkítésével kívánta, illetve kívánja elérni. Ez benne van a törvényben, hiszen a paragrafusok alapján ez kiolvasható belőle.
Ha az értékesítési helyeket vissza kívánjuk szorítani, akkor miért célunk a hazai dohány-kis-kereskedelmi piac további erősödése? Vagy esetleg az indokolás ezen mondata alatt azt kell értenünk, hogy a cél a kiváltságosok körének további elvtelen és vállalhatatlanul opportunista kiszolgálása? Vagy - hogy egyértelműen fogalmazzak - a cél a kiskereskedők között még itt-ott felbukkanó, becsületes vállalkozó kiszorítása annak érdekében, hogy a dohány-kiskereskedelem egyre zsugorodó tortájából a haverok része lehetőleg ne csökkenjen?
Az általános indoklás nagy általánosságban hivatkozik bizonyos felmérésekre, azonban azokat nem nevezi meg. Ezen úgynevezett felmérések alapján jutott arra a következtetésre a törvényt előkészítő csapat, hogy a drasztikusan csökkenő forgalmi adatok oka egyértelműen a dohányzásról történő tömeges leszokás. Ki kell azonban ábrándítsam önöket - elmondtam az előző vita során is -, a forgalom visszaesését sajnos nagy valószínűséggel nem a tömeges leszokás okozza, hanem az, hogy a dohányosok egyre jelentősebb része szerzi be a dohányzáshoz szükséges termékeket olyan forrásból, amely források a hatóság számára láthatatlanok.
Ha valóban a dohányzás globális csökkenése okozza a forgalom visszaesését, akkor hol van a felmérés vagy tanulmány vagy kutatási eredmény, ami ezt a vélelmet alátámasztja? Ha valóban volt erre vonatkozóan felmérés, akkor kérem, tárják elénk, hadd ismerjük meg mi is, ki végezte azt, milyen módszerrel történt a felmérés, mekkora és milyen mintát vizsgáltak. Ha valóban sikerült visszaszorítani ilyen mértékben a dohányzást - ami egyébként tényleg súlyos népegészségügyi kockázati tényező -, akkor méltán lehetnének büszkék az elért eredményre. Miért titkolják hát azokat? Szeretnénk mi is megismerni. Vagy esetleg nincsenek ilyen kutatások, és csak a dohánykereskedők rohamosan csökkenő forgalma okozza azt, hogy tovább kívánják csökkenteni a dohány-kiskereskedelmi helyek számát, és növelni kívánják a forgalmazható termékek körét annak érdekében, hogy az egyes kereskedelmi egységek profitját növeljék? Ez egy eldöntendő kérdés lenne.
A módosítási javaslat 1. §-a kibővíti a dohányboltban forgalmazható termékek körét. Olyan termékek is bekerültek a forgalmazható termékek közé, amely termékek sokkal szélesebb kör által vásárolt, illetve fogyasztott termékek, mint a dohánytermékek. Ilyen termékek dohányboltokban történő forgalmazása a törvény szellemiségével teljesen ellentétes, mivel olyan vásárlókat vonz be a dohányboltba, akik nem dohányoznak, mint ahogy a példában is az előbb említettem, például államtitkár asszonyt. De különösen igaz ez az előrefizetett díjú mobiltelefonok feltöltésére, és itt fölhívnám a figyelmet, hogy általában a feltöltőkártyás mobiltelefonok a fiatalok körében elterjedtek elsődlegesen, azok körében, akiket önök meg akarnak óvni attól, hogy dohánytermékekkel találkozzanak. Ők használják ezeket a feltöltőkártyákat nagy részben, ráadásul a fiatalok nagy része szerencsére még nem dohányzik, és önök bevonzzák őket a dohányboltokba, hadd találkozzanak ezekkel a dohánytermékekkel!
Ha a törvénynek az a célja, hogy a dohányzást visszaszorítsa és a dohánytermékekhez való hozzáférést megnehezítse, illetve a dohánytermékeket a nemdohányzók számára láthatatlanná tegye, akkor miért akarják azt lehetővé tenni, hogy olyan termékek kerüljenek forgalmazásra a dohányboltokban, amely termékek bevonzzák a nemdohányzókat? Én már így gondoltam egyébként a jégkrémnél is meg a fagylaltnál is. Kisgyerekek be se mehetnek a dohányboltba, általában ők fogyasztják, és mégis lehet árulni jégkrémet? Egyszerűen érthetetlen számomra!
Hasonló a helyzet egyébként a tömegközlekedési eszközök vonaljegyeinek fogalmazásával is. A vonaljegy is olyan termék, amit sokkal többen használnak, mint ahányan dohányoznak, így a dohányboltba bevonzzák a nemdohányzókat is. A termékkör bővítése alapján arra tudok következtetni, hogy a módosítás csupán azt a célt szolgálja, hogy a kiváltságos trafikosok üzleteinek forgalma növekedjen, ezzel számukra a profit biztosított legyen. Ez mind a törvény céljával és szellemiségével ellentétes, mind erkölcsileg elítélendő törekvés. Mindkét termékkör forgalmazásával kapcsolatosan benyújtottam módosító javaslatot, az egyikben csak a vonaljegyet vesszük ki és a mobiltelefon-feltöltés lehetőségét, a másiknál bátorkodtam ennél tovább menni, és még kivettem belőle a jégkrémárusítást is. Nem hiszem, hogy dohányboltokba való termékek lennének ezek. Ha dohányboltról beszélünk, legyen dohánybolt! Kérem, hogy majd támogassák ezen módosító javaslatunkat.
A tervezet módosítaná a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytató értékesítési helyek számát azzal, hogy a jelenleg hatályos 2 ezer lakosonként egy engedélyezhető trafik helyett már csak 3 ezer lakosonként lehetne egy trafikot nyitni, vagy kevesebbet. Ezen törekvést az indokolás szerint az támasztja alá, hogy az elmúlt évek forgalmi adatai szerint bizonyos településeken a 2 ezer lakosonkénti elárusítóhelyek nem indokoltak. Ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos helyeken a trafikok nem tudtak megélni, nem tudtak nyereségesen működni. Ezzel kapcsolatosan több információ is napvilágot látott már a sajtóban, tehát feltételezhető, hogy a jogszabály-előkészítő csapat jól érzékelte a problémát.
Ismerve a trafikpályázatok botrányos történetét, azonban ezen módosítási javaslat mögött is csak azt a szándékot kell feltételeznem, hogy a gondosan kiválogatott kedvezményezettek számára a verseny szűkítésével piacot kívánnak garantálni. Ez véleményem szerint elfogadhatatlan.
A módosítás szerint azokon a településeken, ahol legalább két dohánybolt már működik, a lakosság számától függetlenül a kiíró dönthet úgy, hogy nem engedélyez több trafikot, bár azt a lakosságszám lehetővé tenné. Emlékezzünk arra az esetre, amikor férj és feleség egy ingatlanon nyitott két dohányboltot egy településen. Vajon hány ilyen esettel fogunk még találkozni a jövőben?
A dohányboltok számának további csökkentésére vonatkozó javaslat a Jobbik számára elfogadhatatlan, azt támogatni nem tudjuk ezen visszaélési lehetőségek miatt elsősorban.
A módosítás szerint beiktatásra kerülő új 7. § (8) bekezdése lehetővé tenné a kiíró számára az elektronikus pályáztatást. Ismerve a pályáztatás és értékelés gyakorlatát, valamint a kiválasztással kapcsolatos botrányokat, az elektronikus pályáztatás lehetőségének biztosítása megfelelő garanciák előírása nélkül további visszaélések melegágyát jelenti. A korábbi években papír alapon benyújtott pályázatokkal kapcsolatos titkolózás után joggal következtethetünk arra, hogy az elektronikus pályáztatás lehetőségével pusztán arra kívánnak törekedni, hogy a jövőbeni kiválasztási eljárások még kevésbé legyenek ellenőrizhetőek, még kevésbé lehessen azokat utólag nyomon követni. Ezt a módosítást a Jobbik szintén nem tudja támogatni.
Szomorú az a tény, hogy a botrányos pályáztatás és átláthatatlan kiválasztás után jelen módosítás érinti ugyan a pályázati eljárást, azonban nem a tiszta versenyt segíti elő, hanem tovább erősíti a kiválasztás befolyásolásának lehetőségét.
Köszönöm szépen, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy befejezzem a mondatot. Majd még, amennyiben lehetőséget kapok rá elnök úrtól, folytatni fogom a felszólalásomat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me