FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egyszerűen most már kíváncsi vagyok, hogy Gőgös Zoltán miről akart beszélni. Mert elég széles repertoárt nyitott. (Gőgös Zoltán: Általános vita van, nem?)
A felszólalásának némely, bennünket vádló és az előterjesztésünket kritizáló gondolatát szeretném visszautasítani. (Gőgös Zoltán: Hajrá!) Súlyos tévedés összehasonlítani egy alkalmazott kutatást, alapkutatást igénylő termelő vállalkozás esetleges egy-két évben való negatív üzleti eredményét, mondjuk, a Mercedes gyárat, amely iszonyú költségekkel tud ma egyáltalán egy komoly technológiai fejlesztést végrehajtani, mert terméket állít elő, nos, egy ilyen vállalkozást összehasonlítani kereskedelmi vállalkozással, akikről most itt szó van a törvényben, súlyos tévedés! Ők nap mint nap adnak-vesznek, pontosabban először vesznek, utána adnak, és a vétel és eladás közti különbséget realizálják haszonként. Ez olyan súlyos tévedés, amit, ha valaki egy picit is ért a közgazdaságtanhoz, nem meri megtenni. (Gőgös Zoltán: De!)
Ez rendkívül jól hangzik esetleg azon tévénézők előtt, akik egy pillanatra véletlen netán most elkapták ezt a mondatot Gőgös Zoltántól. (Gőgös Zoltán: Nincs tévéközvetítés, bátran beszélhetsz!) Lám-lám, tényleg milyen botorságra készül a Fidesz ez esetben, hiszen akkor Mercedes sem lehetett volna ilyen címmel Magyarországon, ha kétéves negatív eredményt felmutató cégek számára a bezárás lenne ennek a következménye. (Gőgös Zoltán: Nem azt mondtam, hogy bezárjuk!) Tehát ilyen súlyos csúsztatást és közgazdaságtani nonszenszt ne adjon elő úgy, mint vitaalapot és összehasonlítási alapot! Ez az egyik része.
A másik része pedig az, hogy nagyon kérem, térjünk vissza a tárgyalandó anyaghoz. (Gőgös Zoltán: Erről beszéltem, Sanyi!) Tehát itt az a vádsorozat, amiben eljutottunk már a Nébihhez, termékdíjhoz és mindenféle adófajtákhoz, és a szerencsétlen családhoz, aki nem tud a vasárnapi templom után elmenni ebédelni, azt hiszem, sem a nézők, sem a képviselőtársaim fárasztására nem valók ezek a típusú gondolatsorok.
Egyet tisztázzunk! Valami csoda folytán ezeknek a kereskedelmi vállalkozásoknak milliárdos éves forgalmuk mellett minimális vagy legtöbb esetben veszteséges az éves eredményük. (Gőgös Zoltán: A CBA-nak mennyi, Sanyi?) Ez nem tűnt még fel valakinek, hogy hogyan lehet ez, amikor a vásárolt termék és majd az eladott termék ára között (Gőgös Zoltán: Gazemberek, az összes!) rendszerint egy pozitív szám szokott lenni, hiszen eleve törvény tiltja, hogy beszerzési ár alatt értékesítsünk? (Gőgös Zoltán: Ez tény!) Ugye, képviselő úr, volt államtitkár úr, ön, te ezt pontosan tudod? (Gőgös Zoltán: Ezt tudom!) Tehát eleve nem lehet, csak pozitív egyenlege ennek az eladásnak. (Gőgös Zoltán: Ez is közgazdaságtani nonszensz!)
Tudom, hogy vannak üzemeltetési költségek és munkatársak kifizetése - de nem gyanús az, hogy ezek a milliárdos forgalommal rendelkező vállalkozások évről évre valamiért veszteségesek? (Gőgös Zoltán: De melyik az? Egyik sem az! Melyik az, Sanyi? Mondjátok meg!)
(17.00)
Nem gyanús? Esetleg nem tűnt fel, hogy amikor a könyvvizsgálók megnézték, hogy milyen okra vezethető ez vissza, hogy a borzasztó nagy forgalom mellett nyereséget nem tudnak realizálni, akkor többek között kimutatható volt egy olyan tétel, amely Magyarországról - és egyébként a többi országból is - az anyavállalatnak név- vagy jogcímhasználati díjat ír le. Magyarul: ha itt úgy tűnik, hogy már éppen nyereségesek vagy nagyon nyereségesek lennének, egy óriási összeget egyszer csak hazautalnak az anyaországbeli céghez, mondjuk, névhasználat címszó alatt, és ezzel mentesítik magukat az adófizetési kötelezettség alól, netán még negatívba is fordítják magukat, nem zavarja őket.
Hát, igazából ezeket a problémákat kellene egyszer feltárni, és azt mondjuk, amit itt a sarki fűszeres esetében nem lehet megtenni. Ő nem tudja megtenni azt, hogy két évig elviseli azt, hogy drágábban szerez be és olcsóbban ad el, és ez valamiért neki nem esik rosszul, és ezt ő valami jólelkűségből teszi a fogyasztókkal, hogy nem baj, hogy én veszteséges leszek, de ezt akár két évig is tudom tenni. Ezt nem tudja megtenni egy hónapig se, vagy kettőig se általában a sarki fűszeres - ezt most idézőjelbe teszem, tehát egy magyar tulajdonú kis- vagy középvállalkozóról beszélek -, nem tudja megtenni. Valamilyen csoda folytán ezek a multicégek pedig meg tudják tenni. A kormány erre próbál reagálni, hogy uraim, szeretjük, becsüljük, a kereskedelmi forgalomban és az ellátás biztonságában szerepet játszanak ezek a cégek, ne tagadjuk le, rendben van, de azzal ne éljenek vissza, hogy különféle könyvelési technológiákkal önök állandóan veszteséget mutatnak ki, és ezzel nem vesznek részt például a magyarországi adózási mértékekben.
Gyakorlatilag erre a képtelenségre próbál ez a törvényjavaslat - szerintem helyesen - válaszolni. Ezt nagyon nehéz kicsavarni mindenféle állogikai gondolkodással, amelyet most képviselőtársam itt megpróbált előadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me