Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Feltett szándékom volt reagálni a kormányzat egy-két kiszólására a vezérszónoki körben, és LMP-s képviselőtársamra is, de ami itt független képviselőtársunktól elhangzott, az egészen elképesztő meglátásom szerint. Verseny kiiktatásáról beszélni egy olyan nemzetgazdaságban, ahol pontosan ezen multiszektor tekintetében semmiféle verseny nem valósult meg az utóbbi másfél évtizedben, egészen dühítő. Hiszen látható, hogy akkor nem kellett volna a bekerülés érték alatti kereskedésről beszélnünk, nem kellett volna a polcpénzeket kiiktatni, nem kellett volna a bírságolás határait kiterjeszteni.
Én most a vezérszónokimban is mintegy nyolcféle olyan, fogyasztóvédelmi típusú visszásságot tártam fel, ami egyértelműen bizonyítja azt, hogy itt nemcsak a verseny csonkolásáról volt szó, hanem külföldi hálózatok méretgazdaságossági és egyéb előnyökkel visszaélve oly módon nyomták le a magyar beszállítókat, kisvállalkozókat, és oly módon szolgáltatták ki indokolatlanul külső hatásoknak a magyar fogyasztókat, vásárlókat, hogy az ellen egyszerűen fel kell lépni.
Elfogadom öntől, hogy nem ez a fellépés helyes módszere feltétlenül, ennek az eszközrendszerét lehet vitatni. De azt állítani, hogy eddig itt egy jól működő verseny volt, ami alacsonyan tartotta az árakat, amelyek most elszabadulnak, egész egyszerűen szakmailag tarthatatlan. Igen, protekcionista módszereket lehet egy nemzetgazdaságban alkalmazni. Képzelje el, hogy Franciaországban a szőlészetet-borászatot fogyasztóvédelmi előírásokkal védik a tekintetben, hogy a Németországból származó árukat ne tudják behozni, és a helyi piacot, helyi gazdaságot védjék. Minden európai ország él ezzel.
Ne próbáljon tehát a magyar parlamentben olyan irányba elvinni vitákat, hogy Magyarország ne védje a saját piacát, saját termelőit! És továbbra sem tartom elfogadhatónak azt, hogy ilyen felvetéseket hallunk, mikor, mondom, több ezer milliárdot visznek ki adózatlanul az országból, puszta versenyre való hivatkozással ne legalizáljon senki egy ilyen helyzetet Magyarországon.
Nem mondom azt, hogy jó irányba indul el a kormányzat, és én sem szeretném, ha árak szabadulnának el, vagy magyar munkahelyek, beszállítók kerülnének veszélybe, de azt állítom, hogy az eddigi helyzet fenntarthatatlan, és igenis bele kell avatkozni. Köszönöm. (Dr. Staudt Gábor tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me