HADHÁZY SÁNDOR,

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2014. október 30-án a T/1371. számon benyújtott, a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta, és ahhoz 27 igen és 8 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata a Gazdasági bizottság módosító javaslatát tartalmazza, a Törvényalkotási bizottság jogtechnikai korrekciójával együtt.
Ahogyan az ülésen is elhangzott, a bizottsági módosító javaslat az ellátásbiztonság hosszabb távú garantálása érdekében úgy módosítja a jogszabály szállítóvezetékek létesítésére vonatkozó szabályozását, hogy az engedélyező hatóság, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal határozott időre szóló külön engedélye alapján szállításirendszer-üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező földgázipari társaság is létesíthessen szállítóvezetéket. Magyarország alapvető célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel javítsa, hiszen a több vezeték, a forrásdiverzifikálás kiegyensúlyozott földgázportfóliót jelent hazánk számára.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a módosítás csak annak lehetőségét szélesíti, hogy ki jogosult földgázszállító vezeték fizikai kivitelezésében részt venni, ettől azonban a majdani üzemeltetési kérdések különválasztandóak, ahhoz továbbra is szükséges a szállításirendszer-üzemeltetési engedély megszerzése.
Ennek megfelelően ezen új engedély nem érinti a Közösség intézményeinek, sem az illetékes magyar hatóságok szállításirendszerüzemeltető tanúsításával és működési engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét, így az összhangban van az Európai Unió jogi előírásaival is. A módosító javaslattal egyező jogi megoldás van hatályban Bulgáriában és a Cseh Köztársaságában, ahol vezeték építéséhez nincs szükség a rendszerüzemeltetői engedély megszerzésére, vagyis külön kezelik a vezetéképítési és rendszer-üzemeltetési engedélyeket.
Végezetül megjegyezném, amit az ellenzék előszeretettel hangoztatott, hogy a módosítás ugyan segítheti a Déli Áramlat megvalósítását, de annak hazai szakaszának megépítése természetesen nagyban függ a bolgár és szerb vezetékszakaszok megépítésétől is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me