KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Annyit szerettem volna még hozzátenni, mert pontatlanul hangzott el, talán a Törvényalkotási bizottság felszólalója részéről, hogy, mint mondta, a Déli Áramlat megvalósulására forrásdiverzifikáció miatt van szükség. Nyilvánvalóan itt a szállítási útvonalak diverzifikációjára van szükség, arról van szó, hiszen ugyanaz az orosz gáz jön Ukrajnán keresztül és a Déli Áramlat gázvezetéken is, ami megint csak nem egy hátrányos dolog, hiszen a kettőt meg kell különböztetnünk. Nyilvánvalóan, ha a Nabucco-projektnek lett volna bármilyen realitása - egyébként szerintem már megszületése pillanatában sem volt a külpolitikai helyzetre és egyéb körülményekre tekintettel -, akkor az egy forrásdiverzifikáció lett volna, hiszen máshonnan jött volna gáz Magyarországra, más forrásból. Ez mindössze a szállítási útvonalak diverzifikációját jelenti, ami azért fontos, még egyszer elmondom, miként az előző felszólalásomban is már hangoztattam, különösen most az ukrajnai helyzet képlékenysége kapcsán, hogy mindenkor biztonságban érkezzen Magyarországra és Magyarországon keresztül Európába a földgáz.
Tehát az Európai Uniónak is érdeke, ha éppen különböző transzatlanti nyomás hatására nem próbálnák megakadályozni, ha a józan eszükkel gondolkodnának, nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak is támogatnia kellene ennek a projektnek a megvalósulását. Ha volna más forrás, ha volna más reális lehetőség, hogy más forrásból szerezzünk földgázt Magyarország számára, a Jobbik azt is ugyanúgy támogatná. Ezt jó, ha leszögezzük. Hiszen mi nem az orosz földgázforrás elkötelezett hívei vagyunk, hanem Magyarország diverzifikációjának, minél nagyobb energiafüggetlenségének hívei volnánk.
Ha teszem azt, ahogy Dél-Európába például, mondjuk, Algériából vagy más forrásokból érkezik földgáz, nekünk is volna rendelkezésre álló és gazdaságosan kialakítható ilyen forrásunk, akkor azt minden eszközünkkel támogatnánk, mint ahogy támogatni is fogjuk a jövőben azokat a javaslatokat és azokat a megoldásokat, amelyek Magyarország energiafüggetlenségét szolgálják. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me