DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden szeretnék csak szólni az előttünk fekvő törvényjavaslatról. A kormány október végén nyújtotta be a most tárgyalt javaslatot, amely az Európai Unió tagállamai, az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság között büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés javítását célozza.
A benyújtott javaslat előzménye, hogy az Európai Unió Tanácsa a 2006/697/EK határozatában adott felhatalmazást arra, hogy a fent említett országok aláírják a közöttük fennálló átadási eljárásról szóló megállapodást. Ez alapján az Európai Unió kötelezettséget vállal az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti igazságügyi együttműködés javítására az egyéni szabadságot védő szabályok sérelme nélkül. A megállapodás megkötése az Európai Unió működéséről szóló szerződés 216. cikkén alapul. A cikk (2) bekezdése kimondja, hogy az Unió által megkötött megállapodások kötelezőek az Unió intézményeire és tagállamaira. Ebből következik, hogy a megállapodás kötelező Magyarországra. Alkal-ma-zásához nincs szükség jogalkotási intéz-kedésre, csupán meghatározott nyilatkozat megtételét írja elő a szerződő feleknek, így Magyarország számára is.
A javaslat tehát nyilatkozat a tagállami alkalmazásáról, és annak részletszabályozásairól nyújt tájékoztatást. E keretek között aláírt megállapodás célja a kiadatási ügyek gyorsítása és egyszerűsítése. Ezen átadási rendszer segítségével egyrészt felgyorsítható a gyanúsítottak és elítéltek átadása, másrészt hatékonyabban ellenőrizhetők az elfogatóparancsok végrehajtásáról szóló határozatok. A megállapodás szerint a tagállamok, valamint Izland és Norvégia a megállapodás melléklete szerinti formában kiállított elfogatóparancs alapján átadják a területükön elfogott személyt a kibocsátó állam hatóságai részére.
A megállapodás rendelkezéseit céleszerű a lehető legjobban közelíteni az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat rendelkezéseihez, így indokolt, hogy a melléklethez Magyarország olyan nyilatkozatokat fűzzön, amelyek megfelelnek az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatot átültető hazai törvény szabályainak. A megállapodás alapgondolata az, hogy ha az igazságügyi hatóság által kibocsátott jogi aktus alapján valamely büntetőeljárás alatt álló vagy már elítélt személy átadását kéri, e határozat alapján a részes másik államban végrehajthatják, és a személyt a lehető legrövidebb időn belül átadják. Az új eljárási rendszerben az államközi kapcsolatokat lényegében felváltják az igazságügyi hatóságok közötti kapcsolatok. A megállapodás szerinti elfogatóparancs végrehajtása ugyanis elsődlegesen az igazságügyi hatóságok közötti eljárásra épül, és megszűnik a hagyományos kiadatási eljárásban jelen lévő közigazgatási és politikai döntési szint.
Végezetül hangsúlyoznám, hogy az Unió által megkötött megállapodások kötelezőek az Unió intézményeire és tagállamaira, így a megállapodás kötelező Magyarországra is, ezért tisztelt képviselőtársaim, kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me