DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A híradásokból tudjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat pénteken tartja majd meg az alakuló ülését.
(15.50)
Persze, ilyenkor az emberben fölmerül több kérdés. Elsősorban is például az, hogy meddig tart majd a megbízatása, illetve hogy kerülünk-e még majd abba a helyzetbe, hogy új Fővárosi Közgyűlést válasszunk öt év múlva.
A sajtóban ugyanis két hír jelent meg ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy a főpolgármester úrnak lesz vétójoga a Fővárosi Közgyűlésben. Kérdezném államtitkár urat arról, hogy igaz-e ez. Tehát tervezi-e a kormány, hogy ilyen tartalmú jogszabály-módosító javaslatot nyújt be? A másik pedig, ami ennél talán fajsúlyosabb kérdés, hogy létezik önöknél egy úgynevezett citykoncepció, de illették ezt már többféle más jelzővel is, amely gyakorlatilag arról szólna, hogy a belső kerületek kormány alá rendelésre kerülnének, ezzel megszűnne a fővárosi önkormányzat, és a peremkerületekből alakulnának kerületi önkormányzatok.
Tisztelt Államtitkár Úr! Azért kérdezem ezt most meg, mert ugyan a felvetés meglehetősen abszurdnak tűnik, de talán azért nem az mégsem, mert az elmúlt négy évben tanúi lehettünk annak, hogy a kormány, ahol lehet - legyen az az államrend, legyen az az oktatás vagy legyen az bármi más, az egészségügy s a többi -, centralizál. Márpedig, ha ezt a törekvést vesszük alapul, akkor elképzelhető, hogy ez a terv is valósággá válik. Másrészt pedig sajnos azt tapasztaltuk, hogy amiről ennyi szó esik önöknél, az általában igaz szokott lenni.
Ez természetesen megbontaná a főváros egységét, és egy egészen más felfogás alapján rendezné a fővárosi viszonyokat. Az Alaptörvény rögzíti azt, hogy a fővárosban egy önkormányzat kötelezőn felállításra kerül. Tehát kérdezem azt, hogy van-e ilyen terv, kívánják-e (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az Alaptörvényt módosítani és ilyen tartalmú törvénymódosítással élni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me