DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány 2013 novemberében elfogadott egy 1870. számú határozatot, amelyben a következők szerepelnek. A magyar kormány a komoly hagyományokkal rendelkező magyar bányászati szakmakultúra fennmaradása és korszerűsítése, valamint a hazai bányászat fejlesztésének előmozdítása céljából három célt tűz ki maga elé: a hazai ásványvagyon hasznosításához szükséges nemzeti vagyon gyarapítását és hazánk energiafüggésének csökkentését. Felhívja a fejlesztési minisztert, hogy a hazai bányászat fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről, a bányászat jogi környezetének felülvizsgálatáról készítsen előterjesztést, valamint Komlón induljon el egy vájárképzés, induljon el egy vájáriskola. Ez utóbbi el is indult, igaz, nem vájárt, hanem 12 darab bányászati nehézgépkezelőt és karbantartót képeznek.
De nézzük meg, mi történt még azóta, mióta önök meghozták ezt a kampányízű határozatot. Azóta még döntöttek arról, hogy nem kell kitermelni a további ásványvagyont, és nem kell ezzel a nemzeti vagyonunkat gyarapítani, például Márkushegyen december 31-étől - nem gondolkozva el arról, hogy mit fognak tenni azok a családok, akik így elveszítik a jövedelmüket - bezárják önök az utolsó mélyművelésű bányát Magyarországon.
A sajtóhírek szerint leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit a White Horse Energy, amely a cég kutatásainak felfüggesztésével igyekszik megőrizni a készpénztartalékait. A cég éves jelentése szerint a magyarországi uránkutatási licenc 2016 márciusában lejár.
És még mi történt ezen kívül? Felajánlották önöknek, a kormánynak a máza-déli területek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hasznosításának a jogát, nem is válaszoltak rá.
Kérem, arra válaszoljon: hogyan kívánják a határozatot végrehajtani? Mit tesznek ennek érdekében? Készült-e előterjesztés? Tárgyaltak-e befektetőkkel, és hogyan kívánják segíteni a munkájukat?
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me