DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! Azt kell mondjam, hogy semmi esetre sem szolgálhat egyetlenegy megállapodás sem semmilyen pártérdeket, hanem mindenképpen azt az érdeket kell szolgálja, ami az együttműködést, az együttgondolkodást jelenti.
Miről is szól egy stratégiai megállapodás? Ez a megállapodás egy olyan határozott időtartamra szóló szerződéses viszony, amely megteremti a közvetlen társadalmi egyeztetés lefolytatásának lehetőségét az adott tárcát érintő jogalkotási és stratégiai jellegű kérdésekben. Nem szól másról, csak ezekről a kérdésekről. A Földművelésügyi Minisztérium jogelődje, a Vidékfejlesztési Minisztérium is az előző kormányzati ciklusban is élenjárt a stratégiai partnerségek megkötésében és bővítésében, hiszen igen fontosnak tartjuk a társadalmi párbeszédet, a társadalmi szféra előzetes véleményét, illetve utólagos visszajelzését is. Így lesz ez a jövőben is, ez a megállapodás is ezt a célt szolgálja, ugyanúgy, mint nagyon sok szakmaközi szervezettel és több más civil szervezettel együtt.
Nyilván ön is tisztában van vele, hogy a jogszabályok és az azokat megalapozó koncepciók előkészítéséért felelős miniszter stratégiai partnerségi viszonyt alakíthat ki azon szervezetekkel, amelyek készek a kölcsönös együttműködésre, amelyek az adott jogterületek jogszabályozásának előkészítésében és a jogszabályok utólagos véleményezésében széles társadalmi érdekeket jelenítenek meg.
A stratégiai partnerség célja a hatékonyság, a nyitottság, az érdemi együttműködés elveinek szem előtt tartása, a szorosabb együttműködés, a kötelezően lefolytatandó társadalmi egyeztetésnek a legközvetlenebb megvalósítása. Az ön kérdésében említett szervezettel kötött megállapodás is erre fókuszál, és természetesen a már elfogadott szabályozók hatásainak értékelésében való közvetlen részvételre is kiterjed annak érdekében, hogy javuljon az érintett ágazatok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jogszabályi kereteinek minősége.
Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me