DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az elmúlt négy évben foglalkoztatás és munkanélküliség tekintetében óriási eredményeket sikerült elérni. Valóban, az Eurostatnak a legfrissebb adatai is azt bizonyítják, hogy év/év alapon megint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség a teljes Európai Uniót figyelembe véve, azonban látnunk kell, hogy ezekkel a pozitív adatokkal is nagyságrendileg most az Unió kétharmada környékén tartunk, tehát rengeteg még a teendőnk.
Azt kérdezi, hogy mi lesz azokkal a programokkal, amelyeket eddig vittünk. Visszük tovább - röviden, tömören ennyit tudnék mondani. Sőt, kiszélesítjük a munkahelyvédelmi akciótervben részt vevők lehetőségét és minden más programot. Emlékeztetnék az „első munkahely” garanciaprogramra vagy adott esetben a fiatalok vállalkozóvá válására, tehát minden programot viszünk tovább. Emellett talán a legfontosabb üzenet az, hogy a 2014-2020 közötti időszakban az összes rendelkezésre álló forrás mintegy 60 százaléka kifejezetten gazdaságfejlesztésre, ezen belül is a legvastagabb láb a munkahelyteremtésre fog koncentrálni; az úgynevezett gazdaságfejlesztési innovatív program első és ötödik lába fog arról gondoskodni, hogy a foglalkoztatás bővülése a versenyszférában a következő időszakban is fennmaradjon, sőt bővüljön.
Hamarosan, azt gondolom, elérkezünk oda, hogy mennyiségi és minőségi problémáink lesznek munkaerő szempontjából, ezért a szakképzésre és a felnőttképzésre is nagyon komoly hangsúlyt kell a következő időszakban fektetnünk, hogy ha egy befektető érkezik, akkor ne legyen gát adott esetben a megfelelő, jó szakképzett munkaerőnek a hiánya adott térségben vagy adott területen.
A legnagyobb probléma a fiatalok körében van, ezért az ifjúsági garanciaprogram keretében nagyon jelentős fejlesztéseket, forrásokat kívánunk a következő években bevonni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me