DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először talán, ha megengedi, az időrendről.
Nagyon örülök, hogy önök meghirdették ezt a mozgalmat. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy számos, eddig fideszes irányítás alatt álló településen ez megvalósult, s az emberek ezt használják. Ha az önök által irányított településeken ez megvalósul, annak, gondolom, mindnyájan csak örülhetünk; az emberek azokon a településeken is hozzáférnek ezekhez a szolgáltatásokhoz.
A másik, amire a napirend előtti hozzászólása megválaszolásánál elöljáróban szeretnék kitérni, az pedig, azt hiszem, egy gondolkodásmódbeli különbség. Ön egy meglévő rendszer használati lehetőségeiről, a hozzáférhetőségéről beszél, jómagam, és bízom benne, hogy a kormány is ennél sokkal gyakorlatiasabb: előbb meg kell csinálni valamit, és utána lehet használni.
Úgyhogy azt kérem, hogy azt az indokolást, amelyet ön eleve elvetett, hogy ne arról beszéljünk, hogy mikorra és hogyan szeretnénk a nagy sebességre képes szélessávú hálózatot megcsinálni, kérem, ne becsülje le, hiszen meg kell csinálni ahhoz, létre kell hozni ahhoz a rendszert, hogy azt használni lehessen, és akkor utána lehet azon polemizálni - ha van arra kellő alap -, hogy annak a hozzáférése mibe kerül, és ki és milyen módon tud hozzáférni.
(13.10)
A kormány egyébként elkötelezett arra - és ön ezt kifogás tárgyává tette, hogy mindenhonnan ez szól -, igen, igyekszünk a lehető legszélesebb körben tájékoztatni erről az ország lakosságát, hogy elkötelezettek vagyunk abban, hogy a nagy sebességre képes szélessávú hálózatok elérhetők legyenek minden állampolgár és minden vállalkozás számára.
Önnek abban tökéletesen igaza van, csak ismétlem, előbb ezt meg kell csinálni, hogy ez lehetővé teszi az állampolgárok otthoni ügyintézésétől kezdve a vállalkozások napi kapcsolatáig nagyon sok, számos, a mindennapokkal együtt járó dolgunk intézését és egyszerűsítését. Mi ezt, ahogy ön is mondta, 2018-ra szeretnénk megvalósítani, két évvel az európai célkitűzés előtt, hiszen az Európai Unió ezt 2020-ra tervezi megvalósítani. Amennyiben ez a fejlesztés megvalósul, Magyarország lehet az első vagy nagyon az elsők között olyan uniós ország, ahol az állampolgárok a legmodernebb technológia segítségével intézhetik ügyeiket, nem beszélve arról, hogy az állam is jelentős összegeket takaríthat meg.
Jó lehetőséget jelent a kormánynak az a terve is, hogy minden i-Magyarország ponton és más közösségi internet-hozzáférési ponton nyílt elérésű, ingyenes wifi-hálózatokat hoz létre, amely hozzáférési lehetőséget teremt a hátrányosabb helyzetű állampolgárok számára is. Mint talán ön előtt ismert, biztos vagyok benne, hogy ön ismeri, a kormány „digitális közösség” néven egy felzárkóztató programot indított, melynek első helyszínén, Miskolcon több mint 14 ezer digitális eszközt és hozzá tartozó internet-előfizetést biztosított a pályázaton nyertes állampolgároknak. A pályázat sikere azt bizonyítja, hogy érdemes ilyen jellegű programokat indítani, ezért a kormány annak kiterjesztését határozta el, újabb helyszíneket megjelölve.
Az internet használatának ösztönzése nemcsak kormányzati feladat, abban minden érintett szereplőnek komoly felelőssége van. Ezért a kormány és a piaci szereplők között élénk és folyamatos párbeszéd van annak érdekében, hogy minél többen használják, minél több ember számára nyíljon ki az internetes világ.
Tisztelt Képviselő Úr! Meggyőződésünk, hogy az internet nemcsak a versenyképességet erősíti, hanem jelentősen hozzájárul az egyéni életminőség növekedéséhez is. Internet nélkül - és ebben egyetértünk - ma már nincs munkahelyteremtés, nincs innováció, nincs ügyintézés, nincs gazdasági bővülés. A kormány ennek szellemében fektet be a jövőbe, és ezért szeretné minden állampolgár számára, akár ingyenes wifi-pontokon keresztül is, az internetelérést biztosítani.
Köszönöm a felvetését, elnök úrnak meg a türelmét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me