DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A strucc és a beton - a múlt héten ezzel a címmel mondott napirend előtti felszólalást Lukács Zoltán képviselőtársam. Arra próbálta felhívni az önök figyelmét, hogy ha önök az internetadó és a kormányukat ért korrupciós vádak tekintetében ugyanazt a struccpolitikát folytatják, mint öt éven keresztül minden kényes ügyben, akkor bizony észre fogják venni, hogy nem a homokba dugják a fejüket, hanem a népakarat betonfalába verik azt. És így is lett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amit önök és a kormány képviselői az elmúlt héten internetadó és a korrupció vádjának témájában előadtak, az szánalmas, nevetséges és egyben mélységesen elszomorító. Önök napokon keresztül védték az internetadó bevezetésének szükségességét, és hetek óta hallgatnak az önöket ért korrupciós vádakban. Az emberek pedig világosan üzentek önöknek: eddig és ne tovább. Tízezrek vonultak utcára békésen, de annál nagyobb erővel álltak ki védendő értékeik mellett.
És tévedés ne essék, ezek az értékek nem a 700 forintról szóltak. Idősek és fiatalok, munkavállalók és cégvezetők együtt álltak ki az internet által megtestesített szabadság, szabad véleménynyilvánítás és az európai értékek mellett, pokolba kívánva minden állami korrupciót. (Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó behozzák az ülésterembe a magyar és az európai uniós zászlót.) Évtizedek múltán újra megtelt a Kossuth tér, és tízezer ember egyként kiáltotta, hogy az európai uniós zászlónak ott van a helye a magyar Parlamenten.
Tisztelt Képviselőtársaim! Miután Orbán Viktor miniszterelnök kipihente fáradalmait Svájcban, péntek reggel rászánta magát, és visszakozott az internetadó ügyében. Arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az internetadó jelen formájában nem bevezethető, és hogy nemzeti konzultációt kell tartani ebben az ügyben. A helyzetet azzal súlyosbította, hogy kinevezte ennek az álkonzultációnak a levezénylésére Deutsch Tamást, régi harcostársát, korunk egyik fideszes erkölcsi mércéjét.
Tisztelt Országgyűlés! Ha azt gondolják, hogy ezzel a kérdés el van intézve, nagyon tévednek. Újra figyelmeztetjük önöket, ha megint becsapják az embereket, akkor még nagyobb tiltakozásnak nézhetnek elébe. Sokan vagyunk itt jogászok, akik pontosan értjük ugyanis Orbán Viktor szavait. Ebben a formában nem fogják bevezetni - mondta. Tehát más formában igen; és majd nemzeti konzultációt báboznak, ahol pár százezer fideszes támogatójuk visszaküldött levelei alapján önök majd a népakaratra hivatkozva újra nekifognak az internet korlátozásának.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérjük, ne ezt az utat válasszák. Ne akarják becsapni az embereket, ne haragítsák őket még jobban magukra. Deutsch Tamásnak pedig engedjék meg, hogy először számoljon el a minisztersége alatt beszerzett stadionbeléptető kapuk sorsával és árával, utána bízzanak majd rá ilyen komoly közfeladatokat. A megoldás, ha a miniszterelnökük őszinte volt, itt fekszik a parlament asztalán. A mai napon benyújtottunk egy politikai nyilatkozatot és az Alaptörvény hatodik módosítását, hogy ezek elfogadásával a Magyar Országgyűlés adjon visszavonhatatlan garanciát a miniszterelnöki bejelentésnek.
A politikai nyilatkozat, amit a Ház kétharmados többséggel fogadhat el, a „Véleménynyilvánítás új közteher bevezetésével való korlátozásának kizárásáról” címet viseli, és egyértelmű garanciát ad arra, hogy ez a parlament nem fog a jövőben egyetlen ezzel ellentétes törvényt sem támogatni, no persze, ha önök megszavazzák. Az Alaptörvény módosítása pedig megoldást ad a civilek és minden magyar ember azon jogos elvárására, hogy az őket érintő legfontosabb kérdésekben beleszólhassanak a politika alakításába, ha tetszik, tüntetések és sztrájkok nélkül is. Azt indítványozzuk, hogy költséges és ellenőrizhetetlen álkonzultációk helyett adják vissza a népnek a jogát a népszavazáshoz. Önöknek ugyanis, akik a választópolgárok 25-30 százalékának szavazatával kétharmados parlamenti többséghez jutottak, semmilyen erkölcsi és politikai alapjuk sincs, hogy ennek majd’ a dupláját írják elő egy népszavazás érvényességéhez.
Tisztelt Országgyűlés! Itt az idő! Itt az idő, hogy tisztázzák a korrupciós vádakat. Itt az idő, hogy kinyilvánítsák egyértelmű szándékukat az internet és ezen keresztül a szólás- és információs szabadság megvédésére. És itt az idő, hogy visszaadják a népnek a beleszólási lehetőséget életük alakításába. Higgyék el, ha ezt nem teszik meg, az emberek majd kikényszerítik maguknak.
Itt az idő, tisztelt fideszes és KDNP-s képviselőtársaim! Éljenek a lehetőséggel, amíg nem késő! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me