DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan javaslatról beszélünk, amelyben a kormány még döntést nem hozott, de valóban előkészítése folyik egy ilyesfajta javaslatnak, és a kormány majd a következő napokban, a következő hetekben el fogja dönteni, hogy mennyiben és hogyan támogatja ezt a javaslatot. Ugyanakkor mégis egy olyan javaslatról van szó, amely nem pusztán a KDNP felvetése, hiszen az Európai Unió tagállamainak a felében van ilyesfajta szabályozás. Tehát az ön által felvettek nagy iránya sok tekintetben más európai uniós országban is hasonló, és ott is az európai uniós joggal természetesen teljes mértékben egyező.
(13.30)
Magyarország Alaptörvénye is minden munkavállaló számára biztosítani akarja a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz való alkotmányos jogot. Ennek a jognak az érvényesülése lehet az önök által felvetett javaslat. Abban az esetben, ha ez a közös fizetett pihenőnap ebben az ágazatban is mindenki számára, akik ilyen nagyobb boltokban, üzletközpontokban dolgoznak, a vasárnapi nap, akkor az állam számára is ennek a jognak a betartatása, ennek ellenőrzése, hogy minden munkavállaló számára biztosítják-e ezt, és megfelelő arányban biztosítják, könnyebbé válik.
Szintén, ahogy mondtam, sok európai uniós országban is van hasonló javaslat, és nemcsak a KDNP élt ezzel három évvel ezelőtt, hanem támogatta ezt a javaslatot akkor a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Magyar Szociális Fórum kerekasztala, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Tehát azok a szervezetek, amelyek ebben az ágazatban a munkavállalókat képviselik, akikről a frakcióvezető úr által említett javaslat is szólna, ők emellett szóltak, és nem azokat az ellenérveket hangoztatták, amiket általában ezeknek a nagy üzletláncoknak a tulajdonosai mondanak, hogy ez álláshelyek elvesztésével jár. Ők emellé álltak, hiszen úgy gondolják, ahogy frakcióvezető úr is mondta, hogy olyasfajta munkarendben dolgoztatják ezeket az embereket és olyan béréért, ami mellett a vasárnapi kötelező zárva tartás a nagy boltok esetében nem jelentene elbocsátásokat.
De nemcsak a magyar szakszervezeteknek van ilyen véleményük. Olasz szakszervezetek is az üzletek vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban azt mondták, hogy ez a nyitva tartás nem teremtene új munkahelyeket, hanem a már meglévő dolgozókat terhelné újabb turnusokkal, és a túlzott rugalmasság nevében arra kényszerítené őket, hogy lemondjanak pihenésükről. Ezt nem Magyarországon és nem magyar szakértők, hanem olasz szakértők mondták ezzel a rendszerrel kapcsolatban, hogy valóban 6 vagy 7 napig legyenek nyitva a nagy kereskedelmi láncok, a nagy bevásárlóközpontok.
Sokan azt látják ebben, hogy a nagy, sok esetben külföldi tulajdonban lévő cégek agresszív terjeszkedése nyomán törték át a vasárnapi szabadnap szociális vívmányát, amit korábban egyébként, akár még évszázadokkal korábban vívtak ki a szakszervezetek a munkavállalók számára. Egyfajta verseny van a különböző nagy bolthálózatok között, amelyben így próbálnak előnyre szert tenni, és a másik csak azért vállalja, mert az egyik mögött nem akar lemaradni a konkurenciaharcban. De azok, akik döntenek ezekről a vasárnapi nyitva tartásokról mint vállalatvezetők, utána nem ők dolgoznak vasárnap, hanem azok a munkavállalók, akiket valamelyest ilyen helyzetbe hoznak, és akik nem merik megkockáztatni, hogy ne vállalják a vasárnapi turnust, hiszen félnek, hogy akkor a többi napon is elveszítik munkalehetőségüket.
Szintén a kormány számára fontos szempont, hogy a kereskedelemben dolgozók több mint háromnegyede hölgy. Tehát a nőket sokkal inkább sújtja ez a vasárnapi munkavégzés, mint a férfiakat, sokkal inkább őket vonja el a pihenőidőtől, sokkal inkább őket vonja el a gyermekeiktől, sokkal inkább őket vonja el a családjuktól. Tehát ez a most fennálló helyzet, ami 15 éve talán még nem volt így, de valóban, a nagy hipermarketek, bevásárlóközpontok elterjedésével valamelyest általánossá vált, ez a nőket háromszor nagyobb mértékben sújtja, mint a férfiakat Magyarországon. Erre is figyelemmel kell lennünk.
Ahogy mondtam frakcióvezető úrnak, a kormány ebben egyelőre még döntést nem hozott, de készül arra, hogy hamarosan, megfelelő előkészítés után dönt ennek a javaslatnak a támogatásáról vagy elvetéséről, és utána, bízom benne, itt a parlamentben folytathatjuk ezt a beszélgetést. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me