DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Nehéz kerek és szabatos mondatokban reagálnom arra, ami itt elhangzott, és azt kell mondanom, hogy a kormánypárti képviselőkön túl egy felelős politikai párt van ebben a kérdésben itt a parlamentben, és ez a Jobbik. A másik két vagy három hozzászóló - kettő politikai párt részéről, és volt egy független hozzászóló - egyszerűen arra nincs tekintettel, hogy a 2014-15-ös tél előtt állunk, nyilvánvaló az is, hogy milyen kockázatos és kiszámíthatatlan a helyzet Ukrajnában, ezért nekünk, kormányzati felelősséget viselőknek egyetlenegy kötelességünk van: bármi áron, bármilyen eszközzel biztosítsuk a megfelelő gázellátást, az ellátásbiztonságot Magyarországon. Ennek az eléréséhez rengeteg lépést tettünk az elmúlt közel fél évben. Jelenleg a készletezett mennyiség 3,7 milliárd köbméter, ami egymilliárd köbméterrel több, mint ami 2013-ban ilyenkor volt.
Azt lehet mondani, hogy alacsonyabb a százalékos feltöltés. Tisztelt Tóth Képviselő Úr! Egy 10 literes flakonban - hogy megértse - 4 liter bor 40 százalékos feltöltést jelent, 5 literes flakonban 80 százalékos feltöltést jelent. Körülbelül ilyen arányok szerepelnek egy szlovák, egy cseh tárolói kapacitás és a magyar tárolási kapacitás között. Ha megnézzük, hogy az egy főre jutó tárolt gáz mennyisége hogy áll, akkor már mindjárt jobb a helyzet: a harmadik helyet foglalja el Magyarország.
De azt látjuk, hogy pont a politikai kockázatok miatt kiszámíthatatlan az, hogy milyen következményeket, milyen akciókat eredményez ez az ukrán válság, és mi nem akarjuk azt, hogy a magyar lakosság, a magyar ipar, a magyar gazdaság hosszabb ideig gáz nélkül maradjon, annak ellenére, hogy jelen pillanatban 85-90 nap közötti tartalékunk van.
A gáztárolással kapcsolatban nincs olyan norma, olyan európai uniós norma, mint a kőolajjal kapcsolatban. Ott előírják, hogy minden állam köteles a kőolajtermék-készletezése tekintetében 90 napos készletet tartani. Jelen pillanatban a gáz már eléri ezt a 90 napos készletet, de nekünk az a kötelességünk, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél teljesebb mértékben sikerüljön a gázellátás biztonságát fenntartani.
Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, hogy már egymilliárd köbméterrel több van a gáztározókban, mint egy évvel ezelőtt, több olyan intézkedést tettünk, amely célzott volt és eredményes volt, így többek között megemeltük 300 millió köbméterrel - így az jelenleg 915 köbméter - a biztonsági készletet. A kormány 100 milliárd forintot juttatott az MVM-nek, hogy keresse meg a piacon még időben azt a mennyiséget, amely ezt a 85 napos készletezést biztosítani tudja, így 800 millió köbméter gáz beszerzését tette ez lehetővé.
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatallal együttműködve több mint felével csökkentettük a betárolásért fizetett díjat, versenyképessé tettük a betárolást. Azt ne felejtsük el, hogy a magyar tárolói kapacitás igen nagy, de nem a kereskedelmi útvonalak mentén fekszik, ezért hamarabb megtöltik a cseh, az olasz, az osztrák tárolókat, mert azok ott vannak az út mentén - értem ez alatt a gázvezetékeket -, és könnyebben feltöltik. Ma már érdemes Magyarországon tárolni, érdemes a magyarországi vezetékeket használni, mert - ahogy említettem -csökkentettük a betárolásért fizetendő díjakat, és ezzel az intézkedéssel, amit most Mengyi képviselő úr a Ház elé terjesztett, tovább biztosítjuk a versenyképességet.
Az a vád, hogy ide orosz gáz jön be, az miért vád? Honnan jönne be gáz? Mondja meg nekem, képviselő úr, honnan jönne be gáz? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ausztriából.) Ausztrián keresztül milyen gáz jön be, képviselő úr? Milyen mennyiségű gáz jön be? Ausztrián keresztül az Északi Áramlaton jövő orosz gáz jön be.
A másik kérdés, hogy mit tett Magyarország az energiaellátás diverzifikációjáért, a források beszerzéséért. Mi építettük ki a román-magyar relációban a határkeresztező kapacitást, mi építettük ki a horvát-magyar relációban a határkeresztező kapacitást. Sajnos partnereink, az EU - sajnos hathatós - hallgatása mellett nem fejlesztették fel a Magyarországra jövő kapacitást. Többször, több helyen interveniáltunk ebben, nemzetközi fórumon elmondjuk; senki nem emeli fel a szavát Horvátország meg Románia jogellenes magatartásával szemben.
És akkor, amikor a saját, a magyar emberek, a magyar lakosság, a magyar vállalkozások biztonságát kívánjuk megteremteni azzal, hogy biztosítjuk megfelelő mennyiségű gáz jelenlétét a tárolókban, biztosítjuk ilyen előterjesztésekkel a megfelelő jogi környezetet, biztosítjuk azt ezekkel az előterjesztésekkel, hogy ez az akció költséghatékonyan, olcsóbban, kevesebb adminisztrációval, de mégis ellenőrizhető módon valósuljon meg, akkor feláll két párt képviselője és a független képviselő, és azt mondják, ne tegyük. Mert ezt mondják, képviselőtársaim, hogy ne tegyük, fagyjunk meg a télen! Ezt mondják a szavaikkal! (Közbeszólás a Fidesz soraiban.) Hol vagyunk, kérem? A magyar parlamentben vagyunk!
Én azt gondolom, hogy mindezek mellett nagyon fontos lépés volt, és ahhoz, hogy ezt meg tudjuk csinálni, nagyon fontos lépés volt, hogy a kereskedelmi tulajdonban lévő földgáztárolókat megszerezzük. Ha azt most is piaci alapon hagyjuk, hogy működjön, hogy a piacon élő gazdálkodó szervezet birtokában és tulajdonában legyen, akkor nem lenne mozgásterünk arra nézve, hogy kedvezményeket - financiális kedvezményeket, technikai kedvezményeket és egyéb finanszírozási kedvezményeket - biztosítsunk, hogy megteljenek ezek a gáztárolók. Az alacsony föltöltöttség igazából a kereskedelmi érdekek miatt következett be a tavalyi év folyamán is - szerencsénk volt az enyhe téllel, és nem is volt ukrán helyzet - és az év első felében is.
Én úgy gondolom, hogy ez egy jól végiggondolt törvényjavaslat, köszönöm képviselő úrnak, hogy ezt megtette, és javasolom, hogy gondolják át álláspontjukat, gondolják meg, hogy kiket veszélyeztetnek azzal, ha nem szavazzák meg, és netán ezt a törvényt a parlament nem fogadja el.
(19.50)
Jelen pillanatban a biztonságot a törvényjavaslat úgy biztosítja, hogy elősegíti a nagyobb mennyiségű gáz tárolását a tárolóinkban, és ezáltal nem csak Magyarország gázellátását biztosítjuk, képviselőtársaim. Önök internacionalisták voltak valamikor! Mi a bajuk Szerbiával? Szerbia ne kapjon gázt, mert mi itt azt mondjuk, hogy kérem szépen, orosz gázt - piha! - nem engedünk be a tárolókba? Szerbiának nagyon fontos, Bosznia-Hercegovinának is. Csak rajtunk keresztül kapják a gázt. Hol van a szolidaritás, kedves képviselőtársaim? Erre nem gondolnak? Fontosabbnak és kifizetődőbbnek látják, hogy politikai lózungokat mondjanak mindenféle értelmes, átlátható, világos intézkedésekkel szemben? Nem ezt vártam önöktől, illetve mindig reménykedem, hogy nem ezt mondják.
Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, még egyszer kérem: a szakmai részét nézzék meg, és nézzék meg, hogy ez az intézkedés elősegíti a gázellátásunk biztonságát a legnehezebb, kritikus időszakban is, és ez alapján nyomják meg majd a gombot!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me