DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A földgázellátásról szóló törvény módosítására irányuló képviselői indítvány egy újabb szép példája a személyre szabott, átláthatatlan módon előkészített törvényjavaslatoknak. Mengyi Roland fideszes képviselőtársunk javaslatára az Országgyűlés egy újabb személyre szabott, úgynevezett lexet kíván megalkotni, én ezt úgy nevezném, hogy ez a lex Gazprom.
A benyújtott törvényjavaslat szövegezéséből és formázásából valószínűsíthető, hogy ezt a törvényjavaslatot Mengyi képviselő úr inkább csak aláírta, és a kormány készítette el valójában, hiszen ezt a feltételezést erősíti, hogy az indítvány benyújtását megelőzően két nappal Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásokat folytatott a parlamentben Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával Magyarország őszi-téli időszaki fokozott gázellátásáról.
(19.20)
Azt mondta nekünk, hogy nagy mennyiségű földgáz kell az elkövetkezendő időszakban, hogy feltöltsük tartalékainkat, megállapodtam Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval, hogy megkapjuk ezt a mennyiséget. Ezt a Magyar Rádióban mondta, kommentálva a Millerrel való megbeszéléseit. Ha tehát a törvényjavaslat e tárgyalások következménye, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem a kormány vagy a kormánynak egy országgyűlési képviselő tagja nyújtotta be a törvényjavaslatot.
Ennek megértéséhez érdemes megnézni a törvényjavaslat tartalmát. A törvényjavaslat rendkívül rövid, mindössze két szakaszból áll, melyből az egyik a hatályba léptetés. A törvényjavaslat szerint a közvámraktárként üzemeltetett földgáztárolóban elhelyezett földgáz tulajdonjoga szabadon átruházható, ahhoz nem szükséges földgázkereskedelmi vagy korlátozott földgázkereskedelmi engedély. A közvámraktári földgázkészlettel kapcsolatos tulajdonjogi változásokról a tárolói engedélyes köteles haladéktalanul tájékoztatni a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt.
Mengyi Roland képviselőtársam erről azt mondja, hogy ezek a rendelkezések egyértelművé teszik a gáztörvény engedélyköteles tevékenységről szóló szabályozását. Ebből az indoklásból az is következhetne, hogy Mengyi Roland képviselőtársam kritikával illette Orbán Viktor kormányát, amiért nem megfelelően szabályozta eddig a gáztörvény szerinti engedélyköteles tevékenységek körét. Véleményem szerint azonban nem erről van szó. Fideszes képviselők nem szokták kritizálni saját kormányukat, hisz szó sincs arról, hogy az engedélyköteles tevékenységek köre ne lenne egyértelműen szabályozva most is a gáztörvényben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt egy, a Gazprom részére adott konkrét üzleti kedvezmény nyújtásáról van szó, amelyet a kormány valamiért nem akart a saját neve alatt az Országgyűlés elé terjeszteni. A javasolt szabályozás ugyanis azt jelenti, hogy az Oroszországból importált földgáz egy része egy olyan magyarországi földgáztárolóba kerül fizikailag, amelyet a kormányzat közvámraktárnak nevez ki. A behozott földgáz azonban papíron az eredeti tulajdonosnál külföldön marad, amíg az el nem adja a magyarországi gázkereskedelmi engedélyesnek. Ez az eladás ugyanakkor nem engedélyköteles tevékenység.
Mit jelent ez? Egyrészt azt, hogy lehetővé válik, hogy a hazai tárolókapacitások egy részét olyan harmadik országbeli szereplő, itt például a Gazprom foglalja le, amely Magyarországon nem folytat földgázkereskedelmi tevékenységet, ráadásul azzal a lehetőséggel, hogy a gáz eredeti tulajdonosának a közvámraktárban elhelyezett gáz értékesítéséhez nem kell kereskedelmi engedély. Mengyi képviselő úr gyakorlatilag azt javasolja, hogy a gáz eredeti tulajdonosa, így például a Gazprom a magyarországi földgázpiac más szereplőihez képest jelentős adminisztrációs és adózási könnyítéseket, kedvezményeket kapjon. Ennek a szereplőnek így nem kell engedélyt szereznie, nem kell fizetnie a magyarországi adókat, sem a 19 százalékos társasági adót, sem a 31 százalékos úgynevezett Robin Hood-adót.
Másrészt azt is jelenti, hogy a közvámraktárként kinevezett tárolókapacitást más, Magyarországon engedélyes piaci szereplő nem használhatja.
Harmadrészt azt is jelenti, hogy a betárolt földgázt nem kell kifizetni az MVM-nek vagy az államnak, csak akkor, ha szüksége lesz rá. Lehet, hogy most erre nincs pénz a kasszában?
Negyedrészt azt jelenti - és feltehetően ez a Magyarország számára egyedül kedvező következmény -, hogy legalább fizikailag nőhet a magyarországi tárolókban az a nyomás a tárolt orosz gázzal, amely miatt valóban csökkenhet egy gázkrízis esetén annak kockázata, hogy a betárolt hazai készletek nem a napi igényeknek megfelelően jönnek ki a tárolókból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a módosítás ugyanakkor azt is jelenti, hogy nem voltak megalapozatlanok azok a korábbi sajtóinformációk, miszerint a Gazprom is igénybe venné a hazai tárolói infrastruktúrát, és további körülbelül 700 millió köbméter földgázt tárolna itt. Ezt aligha tehetné, ha nem számolna az ukrán tranzit leállásával. Erősítik ezt a feltételezést azok a hírek is, amelyek szerint a Gazprom a Szlovákián keresztüli szállításokat már igyekszik átterhelni az Északi Áramlat vezetékre.
Ha viszont már a viccbeli indiánok is hónapok óta készülnek a hideg télre és vágják a fát, vagyis a Gazprom is igyekszik Ukrajna megkerülésével igénybe venni az uniós országok tárolókapacitásait annak érdekében, hogy felkészüljön egy esetleges újabb gázkrízisre, akkor felmerül a kérdés, hogy a magyar kormány, Orbán Viktor kormánya miért nem gondoskodott a drágán megvásárolt hazai tárolók hazai felhasználók érdekében történő feltöltéséről. Miért költött több száz milliárd forintot a tárolókra, ha nem tölti fel őket legalább olyan mértékben, ahogyan az a korábbi időszakban akár az E.ON tulajdonlása alatt fel volt töltve?
Miért van az, hogy nálunk a kereskedelmi tárolók alig haladják meg az 50 százaléknyi feltöltöttséget, míg a többi uniós országban jellemzően 80-90 százalékos töltöttségi szinten vannak a tárolók? Kik gazdagodtak azon, hogy hónapokig a hazai tárolófeltöltés helyett Ukrajnába exportáltuk a földgázt? Lehet, hogy nincs elegendő pénze gázvásárlásra az MVM-nek vagy a kormánynak? Mire ment el az a százmilliárd forint tulajdonosi kölcsön, amit még nyáron adott a kormány a Magyar Villamos Műveknek abból a célból, hogy feltöltse a tárolókat? Lehet, hogy a biztonságba került hazai tárolókról szóló, közpénzből folytatott kommunikációs kampány azt jelentette, hogy vettünk tárolót, csak nem tudjuk feltölteni. Miért nincs rá pénz?
Tisztelt Képviselőtársaim! Pontosan ezekről a kérdésekről beszéltünk korábban, amikor az értékbecslések szerinti értéknél 600 milliárd forinttal drágábban megvásárolt E.ON-cégek tranzakcióit szóba hoztuk. Azt mondtuk, hogy bármit állami tulajdonba, állami irányítás alá lehet vonni, az államnak elsősorban azokra a közfeladatokra kellene koncentrálni, amelyek ellátását rajta kívül senki más nem végezheti el, például az oktatásügy, az egészségügy. A tárolófeltöltésre és cégvásárlásokra fordított források pedig éppen ezekről a területekről vonják el a pénzt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ráadásul éppen e miatt az átgondolatlan gazdaságpolitika miatt került abba a helyzetbe Magyarország, hogy a kormány csak ilyen átláthatatlan és eseti alkuk révén próbálja biztosítani, hogy télen mindenhol legyen meleg és világos, vagyis ki tudja elégíteni a gázfogyasztási szükségleteket.
Ezek voltak azok az észrevételek, amelyek a törvényjavaslat valódi tartalmára és annak hátterére kívántak rávilágítani, tehát arra, hogy megint egy átláthatatlan alkufolyamat eredményeként adunk egyoldalúan kedvezményeket egy meghatározott orosz cég részére. A törvényjavaslat ugyanakkor nem csak ezért nem alkalmas az elfogadásra jelenlegi formájában. A Mengyi képviselő úr által aláírt iromány ugyanis egyrészt nincs összhangban a gáztörvény fogalmi rendszerével, másrészt nem szabályozza a végrehajtáshoz szükséges eljárásrendet, mert szóljon, aki tudja, hogy a gáztörvény hol mondja meg, hogy kit kell úgynevezett tárolói engedélyes alatt érteni. A földgáztároló-engedélyest? Ha igen, akkor ezt kellene odaírni, mert a gáztörvény is ezt a kifejezést használja, a tárolói engedélyes kifejezést nem ismeri. Ha pedig nem a földgáztároló-engedélyest kell tárolói engedélyes alatt érteni, akkor pedig meg kellene mondani, hogy ki a Mengyi képviselő úr által javasolt szöveg szerint a tárolói engedélyes.
Egy másik hiányossága a javaslatnak, hogy nem rendezi azt, hogy mi alapján fog közvámraktárként üzemelni egy földgáztároló. A jelenlegi ismereteink szerint ugyanis ilyen nincs Magyarországon. Lehet, hogy ezt is rendeletben fogja kijelölni az energiapolitikáért felelős miniszter, hasonlóan ahhoz, ahogy a biztonsági tárolót is kijelöli, ha igen, akkor ezt is bele kellene írni a törvényjavaslatba.
Végül meg kellene teremteni az összhangot a közösségi vámkódex létrehozásáról szóló tanácsi rendeletbe foglalt rendelkezésekkel is, vagyis rögzíteni kellene, hogy a földgáztároló engedélyesének a közvámraktárként történő üzemeltetéshez be kell szerezni a vámhatóság engedélyét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében tehát a Magyar Szocialista Párt frakciója a törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadását nem támogatja, mert a magyarországi földgázellátás biztonságát nem személyre szabott törvényekkel és nem átláthatatlan kormányzati háttéralkukkal kell biztosítani, hanem úgy, hogy a kormány gondoskodik az adófizetői pénzekből megvásárolt tárolók megfelelő szintű feltöltéséről. A kormányzat által elkészített irományokat pedig, azt gondolom, ennél alaposabban, szakszerűbben kellene előkészíteni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me