KEPLI LAJOS,

Full text search

KEPLI LAJOS,
KEPLI LAJOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rövid leszek. A Jobbik Magyarországért Mozgalom a saját energiastratégiájába illeszkedően bírál el minden olyan javaslatot nyilvánvalóan, amelyet a kormány energiapolitika terén benyújt, és nincs ez másként a mostani javaslattal sem.
(19.30)
Annak idején, amikor a gáztározókat a kormány visszavásárolta az E.ON cégcsoporttól állami tulajdonba, szóvá tettük a visszavásárlási árral kapcsolatos aggályainkat annak ellenére, hogy jeleztük, támogatjuk, hogy nemzeti tulajdonba kerüljön egy ilyen stratégiai teljesítmény. Minden olyan alkalommal jelezzük aggályainkat a kormány által végrehajtott manőverekkel kapcsolatban, amikor ezt indokoltnak látjuk. Viszont energiastratégiai szempontból az a lépés, amelyet most ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával megtenni kíván a kormány, a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről támogatható.
A földgáz-kereskedelem szempontjából nyilvánvalóan, ahogy Bencsik képviselő úr is mondta, nagyon fontos pozíciót tölt be Magyarország, bár az Északi Áramlat vezeték az, amely részben kiküszöböli az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába történő gázszállításokat. A leendő Déli Áramlat gázvezeték volna a másik szereplője ennek a történetnek, amelyről ugyan nem tudjuk, hogy mikor fog valósággá válni és mikor fog gáz folyni ezekben a vezetékekben, de addig is nagyon fontos, hogy a tél és a fűtési szezon közeledtével hogyan tudjuk egyrészt Magyarország energia- és gázellátását biztosítani, másrészt pedig hogyan tudjuk szerződéses kötelezettségeinket teljesíteni.
A saját gáztározó kapacitásaink feltöltésének üteme valóban nem volt olyan, ahogyan az elvárható, számunkra fontos lett volna, hiszen Nyugat-Európában sokkal nagyobb mértékben fel voltak már töltve a tározók, amikor a magyar kormány úgymond észbe kapott és elkezdte nagyobb sebességre kapcsolni a gáztározók feltöltését. Ezzel egy időben az ukrajnai tranzit is leállt, azonban a meglévő tárolókapacitás véleményünk szerint bőségesen elég kell hogy legyen arra, hogy egy gázcsapelzárás esetén is akár hónapokon keresztül a magyarországi gázszükségletet fedezze, a magyarországi otthonok fűtéséhez szükséges gázmennyiséget produkálja, amennyiben ezek a tárolók természetesen megfelelő mértékben fel vannak töltve. Marad olyan tárolókapacitás, amely esetében megengedhető az, hogy akár közraktári besorolással, ha ezt a kifejezést használhatjuk, bértárolás valósul meg benne. Olyan harmadik szereplő tárol földgázt ezekben a tartályokban, ahonnan nyilvánvalóan hatósági engedélyek nélkül tudja ezt a készletet kitárolni, de ezzel egyidejűleg értesítve a hivatalt.
Tehát összefoglalva azt mondhatom, és tényleg nem akarom hosszúra nyújtani a szót, hogy semmiféle alapvető kifogásunk a törvényjavaslattal kapcsolatban nincs. Természetesen mindenkor az a legfontosabb szempont nekünk mint nemzeti pártnak, hogy Magyarország téli energiaellátására megfelelő mennyiségű földgáz álljon rendelkezésre. Ennek fényében, illetve amennyiben ez biztosítva van, nem látjuk akadályát, hogy a gázkereskedelmi pozícióink javítása érdekében vagy energiastratégiai érdekekből ilyen törvénymódosítások szülessenek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me