SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! „A közvámraktárként üzemeltett földgáztárolóban elhelyezett földgáz tulajdonjoga szabadon átruházható, ahhoz nem szükséges földgázkereskedelmi engedély.” Amikor ez a mondat először hozzáférhetővé vált a törvényjavaslatban, az egész magyar szaksajtó biztos volt benne, hogy a magyarországi gáztárolók Oroszország számára történő bérbeadását készítik elő vele. Valahogy túl sok minden esett egybe. A kormány összevásárolt egy nyilvánvalóan túlzott tárolókapacitást, de a tárolókat nem töltöttük fel, Magyarországon járt a Gazprom vezetője és utána beszüntették az Ukrajnába irányuló gázszállításokat. Ezek a lépések mind egy irányba mutattak. Amikor egyéni indítványként megjelent Mengyi Roland módosítója, már csak az volt a kérdés, hogy egyedül a kormánypárti képviselő kooperál ebben az ügyben Oroszországban a saját szakállára, ami a Fidesz működésének ismeretében nem valószínű, vagy az egész kormányoldal, amely majd ezt a javaslatot megszavazza.
„Az új kormány célja nem lehet kevesebb, mint az, hogy 20 év alatt megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, mivel ez szuverenitásának egyik legfontosabb eleme. A magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb kihívása az importenergia-függőség, amely komoly kiszolgáltatottságot jelent pénzügyi értelemben is. Egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása.” Ezek Orbán Viktor szavai a közelmúltból, és amióta elhangoztak, mindössze annyi változás történt, hogy Oroszország Ukrajnával szemben nagyon keményen megmutatta, hogy mit gondol arról, ha egy ország túlságosan független szeretne lenni, és hogyan tudja használni egy ilyen konfliktusban a gázfegyvert.
Magyarország szempontjából viszont nem változott semmi. Számunkra továbbra is az Oroszországtól és az orosz gáztól való függetlenség és az energiaforrások diverzifikálása a prioritás. Ez volt az egyetlen érv, amellyel meg lehetett indokolni a Szurgut MOL-pakettjének visszavásárlását vagy a gáztárolók megvételét. A gáztárolók lehetnének a magyar energia-önrendelkezés legfontosabb eszközei, azt az egy esetet leszámítva, ha Oroszország számára végzünk benne bértárolást. Ha a magyar tárolók orosz tulajdonban lévő vagy Oroszországnak átadható gázzal vannak feltöltve, akkor semmiképpen sem használhatók arra, hogy a magyar gázimport-függetlenséget biztosítsák. És ha továbbra is Oroszország dönti el, hogy mit csinálunk a gázunkkal és a gáztárolóinkkal, akkor nevetséges is függetlenségről beszélni.
A probléma súlyát nemcsak Magyarországon, de egész Európában érzékelik. Az EU új energiabiztonsági stratégiája az Oroszországtól való energiafüggést nevezi a legnagyobb stratégiai kockázatnak és a függés oldását a legfontosabb stratégiai célnak. Az EU jelenleg az általa felhasznált energia 53 százalékát importból szerzi be. Az energiaimport-függőség a kőolaj után a földgázfelhasználás területén a legnagyobb, az aránya eléri a kétharmadot. Az EU-ban elfogyasztott gáz mintegy 70 százaléka importból származik, a legnagyobb beszállító Oroszország. Magyarország esetében az orosz gázimport aránya legalább 80 százalék. Az egyoldalú függőség megszüntetése mellett tehát nyilvánvaló érvek szólnának, és talán az sem szorul bővebb bizonyításra, hogy a gyorsan rendszerbe állítható új hazai gázforrások híján számunkra a külpiaci beszerzési források bővítése és a hazai tárolókapacitás fölötti rendelkezés megőrzése lenne erre az egyetlen lehetőség, utóbbinak a rövid távú gázpiaci anomáliák kezelésében pillanatnyilag nincs alternatívája.
Az Orbán-kormány számára azonban láthatóan lényegesen fontosabb az EU-tól való távolságtartás, az uniós energiapolitika destruálása, mint az Oroszországtól való függetlenedés. Már a gáztárolók megvásárlását is egyeztetés előzte meg Orbán Viktor és a Gazprom vezetője között, és már akkor felmerült, hogy a magyar tárolók kapacitását részben a Gazprom venné igénybe, ami mindenfajta függetlenedési szándékot illuzórikussá tesz. Aztán a történelem megismételte önmagát. Orbán Viktor ismét tárgyalt a Gazprommal, majd napokon belül elzártuk a gázcsapokat Ukrajna felé, és valósággá vált az orosz gáz magyarországi bértárolása, amelyhez nyilvánvalóan szükség van a most tárgyalt törvényjavaslatra is.
Az LMP ezt a javaslatot nem fogja megszavazni, számunkra nem kampányszlogen, hanem valódi nemzeti érdek az energia-önrendelkezés visszaszerzése, és nem ájulunk el azonnal, ha Putyin egy kicsit összevonja a szemöldökét. Az LMP álláspontja szerint Magyarország érdekeit nem az orosz gáztól való függésünk konzerválása, hanem a beszerzési lehetőségek diverzifikálása, az önállóság növelése, az energiahatékonyság fokozása és a megújulók minél nagyobb arányú kiaknázása szolgálná.
(19.40)
Mindez pontosan az ellentéte annak, amit a kormány képvisel. Az Orbán-kormány az energiarabszolgaság, az LMP pedig az energiafüggetlenség pártján áll. Ez két olyan álláspont, amelyeket nem lehet összebékíteni.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me