TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Bahreini Királysággal 2014 februárjában, a Szaúd-Arábiai Királysággal 2014 márciusában kötöttünk egyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról. Szaúd-Arábia esetében az egyezmény a vagyonadók területére is kiterjed. Az egyezményeket a kormány döntését követően írtuk alá Manamában, illetve Rijádban. A megállapodás kizárja magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, meghatározva, hogy az egyes jövedelemfajtákra, illetve vagyontípusokra melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.
Az egyezmények lehetőséget adnak arra, hogy a szerződő felek illetékes hatóságai információkat cseréljenek, továbbá arra is, hogy egyeztető eljárást kezdeményezzenek a megállapodásokban foglaltak végrehajtása érdekében. A szerződések tartalma megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, az OECD-modellegyezményben és annak kommentárjában elfogadott elveknek és szabályoknak. Emellett összhangban vannak az általunk eddig megkötött más, kétoldalú adóegyezményekkel, jól szolgálják a kétoldalú kapcsolatok fejlődését és a befektetők érdekeit.
Tisztelt Országgyűlés! A harmadik, önök előtt lévő törvényjavaslat Jersey kormányával 2014 januárjában megkötött adóügyi információcseréről szóló egyezményt tartalmazza. Az adóügyi információcseréről szóló nemzetközi egyezmények lehetőséget adnak arra, hogy konkrét adóügyekhez kapcsolódóan az adóhatóság hozzájusson a szükséges információkhoz. Ezzel az adóügyek területén javul az átláthatóság, és visszaszorulnak az adóelkerülés lehetőségei.
Az egyezményhez az OECD modellegyezménnyel szolgált kiindulási alapul. A szerződés megkötésének fő célja az adóügyi információcsere szabályozása. A dokumentumban a felek azt vállalják, hogy segítséget nyújtanak egymásnak olyan adóügyi információk, köztük banki információk cseréjével, amelyek fontosak a szerződő felek belső jogszabályainak végrehajtásához és érvényesítéshez. Idesorolhatók például az olyan információk, amelyek szükségesek lehetnek az adó megállapításához, az adókivetéshez és -beszedéshez, az adóbehajtáshoz vagy a büntetőadóügyekben történő vádemeléshez.
Az egyezmény garanciális szabályként rögzíti mindkét szerződő fél számára a kölcsönös egyeztetési eljárás kezdeményezését, amennyiben az egyezmény végrehajtásánál vagy értelmezésénél a felek között nehézségek vagy kétségek merülnek fel.
Tisztelt Országgyűlés! Ahhoz, hogy a napirenden szereplő nemzetközi szerződések a hazai jog részévé váljanak, szükséges kötelező hatályuk elismerése és jogszabályban való kihirdetése. Tekintettel arra, hogy az egyezmények kizárólagos törvényhozási tárgyat érintenek, kihirdetésükre csak törvényben kerülhet sor.
Az elmondottak alapján kérem, hogy a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me